Sarikamis Sehitlerinin Hazin Öyküsü Sahneye Tasindi

Sarikamis Sehitlerinin Hazin Öyküsü Sahneye Tasindi

Sultangazi Belediyesi, Sarikamis Harekâti’nin 106. yil dönümünde özel bir tiyatro oyununu sahneye tasidi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsaminda sahnelenen “Beyaz Hüzün”, Sarikamis kahramanlarinin hazin öyküsüne odaklandi. Seyirciler oyunu izlerken gözyaslarina hâkim olamadi.

Sultangazi Belediyesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsaminda duygu dolu bir tiyatro oyununu sahneye tasidi. Sarikamis Harekâti’nin 106. yil dönümünde seyirciyle bulusan “Beyaz Hüzün” oyununa Sultangazi Belediye Baskan Yardimcisi Nurcan Öztürkmen, Sarikamis Isisu ve Karaurgan Köyleri Dernegi temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaslar katildi.



Sirtlara yüklenmis agir hüzünler

Oyun, Sarikamis Harekâti’nda bir yandan sogukla bir yandan da Ermeni çetelerinin düzenledigi baskinlarla mücadele eden Musa Çavus ile ekibinin hikâyesini isledi. Türkiye’nin birçok yöresinden karakterlerin yer aldigi ekipte, Musa Çavus’un saf ve temiz kalpli kardesi Isa evlilik hayalleri kurmaktadir. 17 yasindaki Mehmet ise sehit olacagini hissetmektedir. Salim Dayi karakteri, anlattigi abartili cesaret hikâyeleriyle arkadaslarina moral vermeye çalismaktadir ama moraller yükselecek gibi degildir. Çünkü herkes, yasadigi aci hatiralari sirtina yüklenerek gelmistir: Kimisi babasini, kimisi de oglunu vatana sehit vermistir. Kimisi ise, yeni dogmus fakat henüz hiç göremedigi minik kizinin hasretini yüreginde hissetmektedir. Ancak ne olursa olsun düsmani maglup edecekler ve vatani koruyacaklardir. Bu azimle zorlu yollarina devam ederler. Yolculuklarinin sonundaysa, onlari sehâdet beklemektedir. Musa Çavus’un son sözleri, tüm izleyicilerin yüregini titretecek cinstendir.

Millî duygularla beslenerek yetisen bir nesil

9 yasindaki ogluyla birlikte oyunu izlemeye gelen Günay Sucu, çok duygulandigi için yer yer zorlanarak söyle konustu: “Oglumla birlikte geldim çünkü dedelerimizin bu vatani hangi sartlarda savundugunu görmesini istedim. Millî duygularla beslenen bir neslin yetismesini çok önemli buluyorum. Oglumun bu duygularla yetismesi çok önemli benim için. Musa Çavus’un oyunun sonunda söyledigi cümle beni çok etkiledi: ‘Siz uyuyun, ben beklerim.’ dedi.

Biz uyurken onlar beklediler, bekliyorlar. Onlara, kahramanlarimiza çok büyük bir borcumuz var. Çocuklarin, gençlerin böyle sanat etkinlikleriyle tarihimizi görmesi, dedelerimizin kahramanliklarini hissetmesi çok önemli. Mutlaka gelsinler, böyle etkinliklere katilsinlar. Belediye Baskanimiz Av. Abdurrahman Dursun Bey’e, böylesine güzel bir tiyatroyla bizleri bulusturdugu için çok tesekkür ediyorum.”

Rakamlarin ötesindeki Sarikamis

Musa Çavus’u canlandiran usta tiyatro ve sinema sanatçisi Kenan Korkmaz ise söyle konustu: “Millî ve manevî içerikli oyunlari sahnelemeye çalisiyoruz. Necip Fazil Kisakürek’ten eserler, Çanakkale Destani’ni konu alan oyumuz, Medine Müdafaasi ile Ömer Fahreddin Pasa’yi anlattigimiz oyunumuz ve bu aksamki Beyaz Hüzün gibi eserlerimizle sahne aliyoruz. Böyle yaparak, yeni nesillerle tarihimizi sanat araciligiyla bulusturmayi amaçliyoruz. Millî ve manevî degerlerimizi hatirlatmak istiyoruz. Bu tür oyunlarda olmasi gereken slogan atmak degil, büyük resmin içindeki insan hikâyelerini anlatabilmektedir. Böyle olursa insanlara dokunabilirsiniz. Herkes bilir ki Sarikamis’ta binlerce asker sehit oldu. Fakat burada sayilardan daha önemli olan, orada sehit düsenler birer insandi. Hepsinin hikâyeleri vardi. Iste biz, bes kisilik bir ekiple bunu isledik. Çünkü biz insan hikâyelerini anlatiyoruz; büyük resmin içinde gözden kaçan detaylari yansitiyoruz. Rakamlara hapsedilmis bir Sarikamis’in ötesinde orada bir insan drami vardi diyoruz. Insan hikâyesini anlatabilmek, o dogalligi yakalayabilmek, tüm oyunlarimizda basarmak istedigimiz bir sey.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile