Sarıkamış’ta Çanakkale Şehitleri Anıldı

Sarıkamış’ta Çanakkale Şehitleri Anıldı

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

İlk tören Sarıkamış Allah-u Ekber Dağı Şehitliğinde çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, anıttaki deftere, “Aziz şehitlerimiz göstermiş olduğunuz fedakarlığın büyüklüğünü mart ayı içerisinde dahi 15 dakika dışarıda kalmak suretiyle anlayabiliyoruz. Fedakarlığınız ve azminiz güneş gibi önümüzü aydınlatacak, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma noktasında en önemli azim ve sebat kaynağımız olacaktır. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere sizleri saygı, minnet ve şükranla anıyoruz” diye yazdı.

Allah-u Ekber Dağı Şehitliğindeki Çelenk sunum töreninin ardından, anma programı Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. Kazım Karabekir Lisesi Müzik öğretmeni Deniz Kavak yönetiminde saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’ndan Binbaşı Oktay Şen, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Çanakkale Zaferinin Askeri yönden değerlendirmesini slayt gösterimi eşliğinde yapan Binbaşı Oktay Şen, Türk Milleti, tarih boyunca destanlar yaratmış her türlü güçlüğü, her durum ve zamanda yenmiştir” dedi.

İngiltere’nin 28 Ocak 1915’de Çanakkale’ye denizden taarruz kararı aldığını ve bu karara Fransa’nın da katıldığını ifade eden Binbaşı Şen, şunları kaydetti: “28 Ocak’ta toplanan İngiliz harp meclisinde kabul edilen plana göre; önce uzak mesafeden dolayı bir bombardıman yapılacak, sonra boğaz dışındaki Orhaniye, Kumkale, Seddülbahir ve Ertuğrul bataryaları susturulacak. Donanma boğazın içine girerek, iç tahkimatı tahrip edecek. En son mayın engelleri taranacak. Donanma Marmara denizine girdikten sonra, İngiliz tümeni Gelibolu yarımadasına çıkarak donanmanın gerisini emniyete alacaktı. Düşman böylesine bir hazırlık içinde iken, Türk cephesinde ise durum şöyle idi; Baş Komutanlık emrinde bulunan, Çanakkale müstahkem mevkii komutanlığı, boğazı savunmakla görevlendirilmişti. Kıyı topçu bataryalarımız, genellikle orta ve kısa menzilli toplardan oluşturulmuş Dardonos, Mesudiye, Orhaniye, Ertuğrul, Hamidiye ve Seddülbahir bataryalarıydı. Mayınların tesis ve idamesi, Türk deniz kuvvetlerinin boğaz savunmasında gördüğü hizmetlerin başında gelir. Selanik gemisi ile başlayan mayın dökme işlemi Nusret gemisi ile sona ermiş, 403 mayın ile 12 mayın hattı tesis edilmiştir. Albay Mustafa Kemal’in Anafartalar muharebelerine ait aktardığı şu anısı, Türk Askerinin asil ruhunu ve vatan aşkını çok açık bir şekilde ifade etmektedir: “Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, Yani ölüm kesin. Birinci siperdekilerin hiç kurtulmamacasına hepsi düşüyor, İkinci siperdekiler onların yerine giriyor. Fakat ne imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakika sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor, sarsılmak yok. Bu Türk Askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Savaşını kazanan bu yüksek ruhtur.” Konuşmaların ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrenciler şiir ve kompozisyon çalışmalarını okudular.

Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Savaşının cephe arkasında yaşanan olayları konu alan “Dünyanın En Zor Mesleği” adlı drama ve tiyatro gösterisi sunuldu. Çanakkale Savaşı’na katılan Tabip Mehmet Münir’in torunlarına savaş sırasında yaşadıklarını anlattığı tiyatro gösterisi katılımcılar tarafından dikkatle izlendi. Oğlu Mustafa Sarıkamış’ta, diğer oğlu Şahin ise Çanakkale’de şehit olan Tabip Mehmet Münir’in Çanakkale Savaşlarının cephe arkasında yaşanan olayları konu alan tiyatro gösterisi katılımcılardan tam not alırken, salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Daha sonra 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi nedeniyle liseler arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Program toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Törene; Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Temel, daire amirleri, askeri erkan, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile