Prof. Dr. Harmancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye ve dünyada meme kanseri görülme sıklığının yükseldiğini, Türkiye'de bu hastalığa yakalanma yaşının 40-50 yaş aralığına gerilediğini belirtti.
Meme kanseri konusunda Türkiye'de istatistiki verilerin yeni yeni önem kazanmaya başladığını aktaran Harmancıoğlu, yapılan araştırmaların Ege ve Marmara bölgelerindeki kadınlarda meme kanserine yakalanma oranının daha yüksek olduğunu ifade etti.
Meme kanseri ve sosyo-ekonomik seviye arasında ilişki olduğuna işaret eden Harmancıoğlu, şöyle konuştu:
"Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu'nun yaptığı çalışma meme kanserinin Ege ve Marmara'da daha sık olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik yakalanma yaşı Avrupa ve Amerika ülkelerine daha daha erken. Ege ve Marmara'daki kadınların sosyo-ekonomik seviyesi daha yüksek. Doğum sayıları daha az ve emzirme süreleri daha kısa. Bu da meme kanserine yakalanma sıklığını yükseltiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki aile yapıları ise daha geniş. Büyük bir ailenin 6-7 çocuğu olabiliyor. Hamilelik süresince östrojen hormonunun memeye etkisi azalıyor bu da kanser oranını düşürüyor."
Ömer Harmancıoğlu, doğu illerde yaşayan ve 5- 6 çocuk sahibi olan kadınların, batı illerde yaşayan evlenmemiş veya hiç doğum yapmamış kadınlara oranla meme kanserine daha az yakalandığını ifade etti.
Yemek alışkanları ve meme kanseri arasında da ilişki olduğuna değinen Harmancıoğlu, "Yağlı beslenen, kızartma tüketen, alkol kullananlardaki meme kanseri sıklığı da diğer gruplara oranla daha fazla. Araştırmalar, sarışınların da meme kanserine daha yatkın olduğunu gösteriyor. Ancak bunun nedeni konusunda henüz kesin bilgiye sahip değiliz" dedi.
-"Angelina Jolie'den sonra Türkiye'de de bıçak altına yatanlar oldu"
Meme kanserine yakalanmak istemeyenlerin çeşitli önlemler alabileceğini vurgulayan Harmancıoğlu, ailesinde meme kanseri öyküsü bulunanların risk grubunda yer aldığını hatırlattı.
Gen profillerinin hazırlanmasıyla risk grubunun belirlenebileceğini ifade eden Ömer Harmancıoğlu, risk durumuna göre ilaç tedavisi ve koruyucu cerrahi operasyon uygulanabileceğini söyledi.
Hollywood aktristi ve BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie'nin de koruyucu cerrahi operasyonu tercih ettiğini anımsatan Harmancıoğlu, "Angelina Jolie'ye yapılan işlem meme derisini koruyup meme içini boşaltmak şeklinde özetlenebilir. Angelina Jolie'den sonra Türkiye'de de bıçak altına yatanlar oldu. Bizim hastalarımız da kanser riskine karşı operasyon talebiyle artık doktora başvuruyor" dedi.
Sarışın, Bekar ve Şişmanlara Kötü Haber
İZMİR - EFSUN YILMAZ - Eski İzmir Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Harmancıoğlu, Ege ve Marmara bölgelerindeki kadınlarda daha sık rastlanan meme kanserine evlenmemiş, çocuk doğurmamış, sarışın ve şişmanların daha yatkın olduğunu açıkladı.