Sariulak Zeytinyagi Tescillendi

Sariulak Zeytinyagi Tescillendi

İçel’in Tarsus ilçesinde 2018 yilinda tescil edilen Tarsus’a özgü Sariulak zeytininden sonra bin bir emekle üretilen zeytinyagi da cografi isaret olarak tescillendi.

Tarsus Kaymakami Kadir Sertel Otcu baskanligindaki Tarsus Zeytin Platformunun açilisinda konusan Tarsus Ticaret Borsasi Baskani Murat Kaya, "2018 yilinda cografi isaret belgesi verilen Sariulak zeytininden üretimi yapilan zeytinyaginin da tescillenmesi için 21 Nisan 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna basvuruda bulunduk. Sükürler olsun ki 25 Mayis 2021 tarihinde ise Tarsus Sariulak zeytininden üretilen Sariulak zeytinyagi da cografi isaret olarak tescil edildi” dedi.

Zeytinin ve zeytinyaginin, tescil belgesi almasiyla kisa sürede ciddi anlamda deger kazanacagini belirten Kaya, “Dünya zeytin üretim alanlari yaklasik 10 milyon hektar düzeyindedir. Türkiye’nin toplam zeytinlik alani ise 8,9 milyon dekardir. Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapilmaktadir. Türkiye, zeytin agaci sayisi 187 milyon adet olup, 2020 yilinda toplam 1,32 milyon ton zeytin üretiminin 800 bin tonu yagliktir. Yillik ortalama yag üretimimiz 200-250 bin ton arasinda degismektedir. İçel’in toplam agaç sayisi 15 milyon, Tarsus’ta ise 2,1 milyon adet olup, toplam zeytin üretimi olan 124 bin tonun 93 bin tonu yagliktir” diye konustu.

Kaya, Sariulak zeytin sayisinin 540 bini daginik alanda olmak üzere, 725 bin adete ulastigini, 43 bin ton üretim rekoltesinin 33 bin tonu yaglik için tüketildigini, 27 bin ton civarinda yag üretiminin 9 bin tonunun Sariulak zeytininden saglandigini belirtti

Tarsus Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Hayri Erdogan’da, "Tescilli Sariulak zeytini ve yaginin ulusal ve uluslararasi platformlarda tanitilmasi ve bölge zeytinciliginin ileri noktalara tasinmasini, ihracattan daha fazla pay elde etmesi yönünde çalismalar yapmaktayiz. Özellikle Tarsus Sariulak zeytinyaginin saglik açisindan içerdigi polifenol miktari açisindan diger yaglara nazaran çok yüksek olmasini lehimize kullanarak, yurt disina pazarlanmasinin saglanmasi konusunda çalismalari arttiracagiz” dedi.

Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay ise, Alata olarak Tarsus Sariulak Zeytin çesidinin yeni tip klonlama çalismalarinin devam ettiginden, bu çalismalar sonucunda Sariulak zeytin çesidinin daha yüksek verimli klon çesidinin tescil ettirilmesi asamasinda hazirlik çalismalarinin devam ettigini söyledi.



Kaymakam Kadir Sertel Otcu’da konusmasinda, Sariulak zeytininden sonra zeytinyaginin da tescillenmesinden duydugu memnuniyeti belirterek, “Sariulak zeytinyagi hem tat ve hem de içerdigi vitamin ve mineraller bakimindan digerlerinden çok üstün bir özellige sahip. Cografi isaret tescil belgesi aldigimiz için bundan böyle zeytin ve zeytinyagimizin üretimleri konusunda son derece titiz bir yol izlememiz gerekmektedir” dedi.

Kaymakam Otcu, sunlari kaydetti:

“Bundan böyle isi daha siki tutmaliyiz. Sariulak zeytin ve zeytinyagi üreticilerimiz islerini en güzel sekilde yaparken, girisimcileri sehrimize davet etmemiz lazim. Dünyanin en ünlü sefleri dünyanin neresinde en kaliteli ürünler yetistiriliyor diye ülke ülke, sehir sehir dolasiyor. O sefleri sehrimize çekmemiz lazim. Lüks lokantalar ve zincir restaurantlarin sefleriyle iletisime geçip, baglanti kurulmasi gerekir. Belki bundan sonra organik zeytin ve zeytinyagi basvurusu yapariz. Ama ürünlerimizin en iyi sekilde degerlendirilmesi için güven, kalite ve sürdürülebilirlik çok önemlidir. Girisimcileri üreticilerle bir araya getirip, alim garantili anlasmali ürün yetistirilmesini de saglayabiliriz. Sariulak zeytininden sonra sariulak zeytinyaginin da tescillenmesi tekrar hayirli olsun.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile