Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun, "Şark çıbanında kötü tedavi, yanlış teşhis ve tedavi çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ne kadar erken başvuru yapılırsa hastalığın iz bırakma riski o kadar az olur." dedi.
Prof. Dr. Soner Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "Halep çıbanı" veya "Urfa çıbanı" olarak bilenen şark çıbanının tatarcık sineği gibi parazitlerin ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyon deri hastalığı olduğunu söyledi.
Şark çıbanının tedavi edilmemesi durumlarında deride ciddi izler bıraktığını belirten Uzun, bu hastalığın Türkiye'de önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu, hastalığın dünyanın birçok ülkesinde ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
Hastalığın sosyo-ekonomi seviyesi düşük ülkelerde sıklıkla görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Uzun, "Şark çıbanı bir enfeksiyon hastalığıdır. Sineğin ısırmasından sonra 4-6 ay süre zarfından belirtileri başlar. Bu belirtiler genelikle bir sivilce tarzında çıkar. Bu yara üzerinde bir kabuk bağlanır. Tedavi edilmez ise yerinde çukur oluşur. Tedavisi yaklaşık 2 yıl sürebiliyor fakat deride iz bırakarak iyileşme gösteriyor." dedi.
- "Yılda yaklaşık 5 bin vaka görülüyor"
Şark çıbanında erken teşhisin önemli olduğuna dile getiren Uzun, şöyle devam etti:
"Ülkemizde bu hastalıkla ilgili çok önemli mücadeleler veriliyor ancak son dönemlerde ülkemizin önemli bir bölümünü etkiler hale geldi. Tahmini olarak yılda yaklaşık 5 bin vaka ile karşılaşabiliyoruz. Bunların çoğunluğu Şanlıurfa, Çukurova, Mardin, Diyarbakır bölgesinde sıklık yaşanıyor. Son yıllarda Ege Bölgesinde de sıkça bu tür vakalar görülmeye başlandı."
Yanlış tedavinin iyileşme süresini uzattığını dikkat çeken Prof. Dr. Soner Uzun, şark çıbanın en belirgin özelliği kapanmayan sivilceler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu bir kırmızı sivilce şeklinde bazen ortaya çıkabiliyor. Bu sivilceler uzun süre geçmiyor ve bir aydan fazla sürüyorsa şark çıbanından şüphelenmek gerekmektedir. Bu bulgulara sahip olanlar öncelikle bir dermatoloji uzmanın başvurması gerekmektedir. Bu hastalık için insanlar genelikle evdeki tedavilerle, birtakım ilaçlarla düzeltmeye çalışıyor bu çok yanlış. Bu durum hastalığı daha kötüleştiriyor ve tedavi daha da zorlaştırılıyor. Şark çıbanında kötü tedavi, yanlış teşhis ve tedavi çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ne kadar erken başvuru yapılırsa hastalığın iz bırakma riski o kadar az olur."
Uzun, şark çıbanının tedavisinin ücretsiz yapıldığını sözlerine ekledi.
Şark Çıbanında Erken Teşhis İz Bırakma Riskini Azaltıyor
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun: 'Şark çıbanında kötü tedavi, yanlış teşhis ve tedavi çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ne kadar erken başvuru yapılırsa hastalığın iz bırakma riski o kadar az olur'