Sarkisyan, Brüksel'de Barroso İle Görüştü

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "AB, Dağlık Karabağ sorunun çözümünde AGİT Minsk Grubu'nun çabalarını desteklemeye devam ediyor" dedi.

Bir dizi resmi temaslar kapsamında Brüksel'de bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, AK Başkanı Barroso ile bir araya geldi. İkilin görüşmesinde ikili ilişkiler ve Ermenistan ile AB arasında Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) müzakere sürecini ele aldıkları bildirildi. Görüşme sonrası konuk Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Barroso, DCFTA müzakere sürecinin AB ile Ermenistan arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileri artıracağını belirtti.

Avrupa Birliği Doğu Ortaklığı çerçevesinde ticaret anlaşmasının Ermenistan için önemine değinen Barroso, 'Ermenistan ortaklık çerçevesinde ilerlemeye önemli destek verdi. AB olarak ortaklık anlaşmasının ayrılmaz bir parçası olan DCFTA müzakerelerine başlamak için hazırız. Müzakere sürecinin başlaması büyük ölçüde Ermenistan'ın çabalarının sonucudur. Ben bu sürece liderliğinden dolayı Sayın Sarkisyan'ı kutluyorum. DCFTA müzakere süreci AB ile Ermenistan arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileriartıracaktır ' dedi.

Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin başlamasından dolayı mutlu olduğunu belirten Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise ' Bizim için en önemli adımlardan biri DCFTA müzakere sürecinin başlamasıdır. Ermenistan bu konuda hazırdır ' dedi.

Ermenistan'da bu yıl içinde yapılacak Parlamento seçimleri ve 2013'te gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında görüş bildiren Barroso, 'Bu seçimlerin demokratik ve uluslar arası standartlara uygun olarak gerçekleşeceği noktasında Cumhurbaşkanı Sarkisyan güvence verdi. Bu konuda AB'nin desteğine de güvenebilirsiniz ' dedi

Dağlık Karabağ sorunu hakkında ise Barroso, 'Ortak hedeflere varmak için barış ve bölgesel istikrarın ilerleme kaydetmesi gerekli. AB, AGİT Minsk Grubu çabalarını desteklemeye devam ediyor. Tarafların isteği doğrultusunda AB olarak, Minsk Grubu'na güven arttırıcı önlemler için destek sağlamaya hazırız ' dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Komisyon Başkanı Barroso ile olan görüşmesinin ardından AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile bir araya geldi.

Öte yandan; Güney Kafkasya ülkelerine ilişkin 27 Şubat'ta Brüksel'de AB Konsey Oturumu sonrası sunulan sonuç bildirgesinde Ermenistan'da 2012 parlamento ve 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uluslararası demokratik kıstaslar çerçevesinde gerçekleştirilmesinin öneminin altı çizilmişti. Konsey üyeleri de AB'nin Ermenistan'daki seçim öncesi gelişmeleri dikkatle takip edeceğini belirtmişlerdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile