Sarkozy'nin Başını Ağrıtan 4 Dava

''Gizli adli soruşturmayı ihlal etmek'' suçlamasıyla bugün gözaltına alınan Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başı uzun süredir davalardan kurtulmuyor.

Kendisi ve yakın çevresi aleyhine açılan 4 ayrı dava, Sarkozy'nin aynı zamanda yeniden cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olma şansını ciddi anlamda tehlikeye sokuyor.
Gözaltı öncesi, merkez sağ partide yaşanan liderlik krizi yüzünden Sarkozy'nin beklenen süreden önce siyasete dönme kararı vermesi bekleniyordu.
-Libya davası-
Sarkozy'nin 2007 yılında seçim kampanyasında kullanmak için Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den para sağladığı iddia edilmesini ardından, hakkında soruşturma açılmıştı. Sarkozy'nin parayı Lübnanlı iş adamı Ziad Takieddine aracılığıyla elde ettiği öne sürülüyor. İddiaların araştırılması için Lübnan asıllı Fransız iş adamı Takieddine gözaltına alınmıştı. Takieddine, Pakistan ile bazı Ortadoğu ülkelerine yönelik silah ticaretinde arabuluculuk yapmakla da suçlanıyor. Sarkozy'nin bugün gözaltı alınmasına neden olarak, Libya davası ile ilgili olarak sürdürülen soruşturma kapsamında Yargıtay başsavcılarından bilgi almaya çalışmak gösteriliyor.
Savcılık tarafından telefonları dinlemeye alınan Sarkozy ve avukatının, görüşmelerinde, yargıtay başsavcılarına yapacakları yardım karşılığında daha iyi yerlere tayin olmaları için iltimas yapma sözü verdikleri belirtiliyor.
-Bettencourt davası-
Sarkozy, hakkında açılan bir başka davada ise kozmetik devi L'Oreal'in sahibi Lilliane Bettencourt'un "yaşlılığını suistimal ederek çıkar sağlamak"la suçlanmıştı. Eski cumhurbaşkanının Bettencourt'dan seçim kampanyası için usulsüz bir şekilde mali yardım aldığı iddia edilmişti. Fransız siyaset sisteminde, seçim kampanyalarına yapılacak mali yardımların belirli sınırları geçmemesi gerekiyor.
Suçlamaları reddeden Sarkozy, davanın açılmasına karar veren Fransız hakimi, kendisine "siyasi kin gütmekle" suçlamıştı.
-Pakistan'a satılan denizaltılar-
Sarkozy'yi ilgilendiren başka bir dava da eski Başbakan Eduard Balladur ve eski Savunma Bakanı François Leotard'a açılan davaydı. Balladur ve Leotard, 1995 yılında Pakistan'a satılan denizaltılardan alınan komisyonlarla cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını finanse etmekle suçlanmıştı.
Sorgu hakimleri, Balladur döneminde Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Sarkozy'nin tanık olarak ifadesinin alınmasını istemışti. Fransa'da eski bakanları görevleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı yargılayan cumhuriyet mahkemesi, son olarak Balladur ve Leotard'ı yargılama kararı almıştı.
-Tanıtım şirketi ile ilgili yolsuzluk-
Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Jean François Cope'yi istifa kararına götüren parti içinde yolsuzluk davasının da Sarkozy'nin siyasete geri dönüş planını olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Sürdürülen adli soruşturmalar sonucunda yolsuzluk davası faturasının Sarkozy'ye kesilmesi halinde, eski cumhurbaşkanının 2017 yılındaki Elysee Sarayı seçimleri için adaylığının tehlikeye düşebileceği belirtiliyor.
Fransa'da "ana muhalefetteki son krizin ya Sarkozy'nin UMP'yi toparlamak için partinin başına hemen geçmesine yol açacağı ya da adli soruşturma sonucunda olası mahkumiyet halinde Elysee Sarayı yolunun tamamen kapanacağı" yorumları yapılıyor.
İstifa kararı alan Cope ile yakın ilişki içinde olduğu belirtilen ve UMP ile çalışan tanıtım şirketi "Bygmalion" hakkında, 2012 yılında Sarkozy döneminde, parti etkinliklerinde naylon fatura düzenlemek suçundan yargı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Tanıtım şirketi, Sarkozy'nin seçim kampanyası sırasında yasal sınırların dışına çıkılan harcamaları gizlemek için partinin farklı etkinliklerinde harcanmış gibi gösterilen ve 11 milyon avroyu bulan sahte faturalar düzenlemekle suçlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile