Dogu Anadolu Bölgesinde yüksek rakimli daglarda kendiliginden yetiserek kuzukulagigiller familyasindan olan ve her ilde farkli farkli isimler verilen uçkun bitkisi, havalarin isinmasi ile birlikte vatandaslar tarafindan yogun ilgi görüyor. Tatvan ilçesinde 2 bin 500 rakimli Dönertas köyündeki daglarda mayis ve haziran aylarinda dogal olarak yetisen uçkun bitkisi, yöre halkinin vazgeçilmezi haline gelmeye devam ediyor. Uçkun bitkisini toplamak isteyen vatandaslar, araçlarini yari yolda birakarak uçkun bitkisine ulasmak için kilometrelerce yol yürüyor. Zorlu yolculugun ardindan bazi vatandaslar topladiklari uçkunu evlerine götürerek tüketirken bazilari ise kent merkezinde kurulan tezgahlarda satisa sunarak maddi kazanç elde ediyor.
Yayla muzunun seker hastaligina iyi geldigini söyleyen Ihsan Ölmez isimli vatandas, "Uçkun veya iskin bitkisi, Dogu Anadolu Bölgesinde 2 bin ile 2 bin 500 rakimli daglarda yetisen bir bitkidir. Biz yiyecek olarak tüketiyoruz, seker hastaligina birebirdir. Bizim bölgede bolca yetisen bir bitkidir. Bazi insanlar bunu geçimini saglamak için topluyor ve sehir merkezlerine götürüp satiyor. Biz ise zevk için geldik. Muazzam bir tadi var, tavsiye ederim. Bu bitkiye bayagi mesakkatli bir yürüyüsten sonra ulasiyorsunuz. Araçla belli bir mesafeye geldikten sonra 5 kilometre yürüyerek ancak ulasabildik. Bu bitki karlarin kalkmasindan bir hafta sonra çikiyor. Zaten ömrü kisa olan bir bitkidir. Ardindan bir sene kadar tekrar çikmasini bekliyoruz" seklinde konustu.
Yayla muzunun kargo yoluyla farkli sehirlere gönderildigini belirten Enes Tarlan da, "Uzun bir yürüyüsten sonra uçkunun keyfini çikarmaya çalisiyoruz. Emeklerimize degdi. Kisitli bir zamanimiz oldugu için biz de elimizden geldikçe toplamaya çalistik. Tabi ticaretini yapanlarda var. Ama bizler ailecek geldik ve bunu tüketmek için topladik. Halk arasinda adlandirilan yayla muzu, buradan Istanbul’a kadar kargo yoluyla birçok kisiye ulasiyor ve biz de elimizden geldikçe kendi ailemiz için topladik" diye konustu.
Sarp Daglarin Ardinda Zorlu Ekmek Mücadelesi
Bitlis’in Tatvan ilçesinde karlarin erimesiyle birlikte vatandaslar sarp daglarin eteginde kendiliginden yetisen ve bölgede ‘yayla muzu’ olarak bilinen uçkun bitkisini toplamak için kilometrelerce yol yürüyor.