Sarraf'ın Yalı Davası

Yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı tadilat yapıldığı iddiasıyla eşi Rıza Sarraf ve inşaat mühendisi Hakkı Süha Gökdemir ile yargılanan Ebru Gündeş Sarraf'ın duruşmaya zorla getirilmesine karar verildi Hakim, Rıza Sarraf'ın ABD'de hangi eyalette tutuklu olduğu bildirildikten sonra, savunma delillerini sunması için dosyanın Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler vasıtasıyla ABD'ye gönderilmesine hükmetti.

Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve inşaat mühendisi Hakkı Süha Gökdemir'in üçer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, ABD'de tutuklu bulunan Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve Hakkı Süha Gökdemir katılmazken avukatları hazır bulundu.

Hakim, Ebru Gündeş Sarraf için çıkarılan çağrı kağıdının tebliğ edildiğini ancak sanığın duruşmada hazır olmadığını tutanağa geçirdi.

Rıza Sarraf için çıkarılan zorla getirilme müzekkeresine verilen cevapta, sanığın ikametinde bulunmadığından duruşmaya katılamadığını ifade eden hakim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğünden gelen yazıda da suça konu yapılardaki aykırılıkların giderilmediğini ve mevcut durumun aynen korunduğunun bildirildiğini kaydetti.

Şikayetçi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ, Rıza Saraf'ın ABD'de tutuklu bulunduğunu belirterek, bu dosyada da tutuklama kararı verilmesini talep etti.

Sanıkların avukatı Ayten Hiçyılmaz da rahatsızlığından dolayı duruşmaya katılamayan müvekkili Ebru Gündeş Sarraf'ın gelecek celse hazır edileceğini söyledi.

- Gündeş'e zorla getirme

Hakim, usulüne uygun tebligat yapılan Ebru Gündeş Sarraf'ın rahatsız olduğuna ilişkin doktor raporu verdiğini belirterek, sanığın geçen celse de yurtdışında olacağına dair mazeret sunduğunu anımsattı.

Sanığın mazeretini kabul etmeyerek bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine hükmeden hakim, bu kararı yerine getirmeyenler hakkında da suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklu bulunduğunu belirten hakim, Adalet Bakanlığına müzekkere yazılarak sanığın hangi eyalette tutuklu olduğunun sorulmasına karar verdi.

Hakim, gelecek cevaptan sonra Sarraf'ın savunma ve delillerinin tespiti için, ABD ile Türkiye arasındaki adli iş birliğine ilişkin genelge hükümleri kapsamında davanın iddianame ve eklerinin ABD diline çevrilerek, Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler vasıtasıyla ABD'ye gönderilmesine hükmetti.

Bu sanığın ABD'de tutukluluk hali kaldırılıp Türkiye'ye döndüğü takdirde, ilk celsede mazeret bildirmeden duruşmada hazır olmadığından zorla getirilmesine karar veren hakim, şikayetçilerin Sarraf'ın tutuklanması talebini reddetti.

- Duruşma bitiminde açıklama

Duruşmanın ardından adliye bahçesinde açıklama yapan Hüseyin Sağ, 'Gördüğünüz gibi burada hiçbir şey yapılmıyor. Yine Ebru Hanım belge sundu. Belgeyi hakim reddetti. Ebru Hanım bu yargılandığı evin tapusunu tekrar eşine iade etti. Burada yargılanması gereken Boğaziçi İmar Müdürü ve yetkilileri. Yoksa bu yargılamanın bir ayağı eksik kalır.' değerlendirmesini yaptı.

Diğer şikayetçi CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam da Rıza Sarraf için tutuklama kararı verilmesini beklediklerini ifade ederek, 'Ancak mahkeme öyle takdir etmedi. Her iki sanığa da zorla getirme kararı verdi. Umuyoruz ki önümüzdeki celse bu tutuklama kararı çıkacaktır.' dedi.

- Olayın geçmişi

Rıza Sarraf, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey yalılarından ikisini 2011'de satın almış, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirmişti. Sarraf, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970'de ikinci derece tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlatmış ve bu proje, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğünce onaylanmıştı.

Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanununa aykırı gerçekleştiği iddialarının bazı basın yayın kuruluşlarınca gündeme getirilmesi üzerine yalılarda inceleme başlatan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2960 sayılı yasaya aykırılıklar tespit etmiş ve dosyayı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna göndermişti.

Kurul tarafından yaptırılan incelemede, yalılarda onaylı projede olmayan fazlalıklar bulunduğu, iki yalıyı birbirine birleştiren tünel ve asansörlerin onaylı projede yer almadığı tespit edilmişti. Kurul, her iki yalının onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 9. maddesi uyarınca suç duyurusu yapılmasını kararlaştırmıştı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Rıza Sarraf il eşi Ebru Gündeş Sarraf'ın Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, ayrıca bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği belirtilmişti.

İddianamede, şüpheliler Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in '2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık' suçundan altışar aydan üçer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile