Saruhanlı'da Tütün Alımına Başlandı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 2015 yılı ürünü tütün alımlarına ilçedeki kapalı pazar yerinde başlandığını bildirdi.

Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ile birlikte tütün alımı yapılan esnafı ziyaret eden Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada, ürün baş fiyatının 14 lira olduğunu belirtti.

Üreticilerin traktörlerle ilçeye getirdikleri ürünlerin ilgili firma tarafından teslim alındığını kaydeden Okur, şu bilgileri verdi:

"İlçemizde bu yıl 31 bin dekar alanda tütün üretimi yapıldı. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı. Dünyada tütün stokları kalmadı. Bu nedenle tütüncülük yeniden canlandı. İlçemizde bu yıl yaklaşık 3 bin çiftçi tütün ekti. Gelecek yıl üretimin daha artması bekleniyor.” 2002 yılına kadar ilçedeki tütün ekim alanı 120 bin dekar civarındaydı. 2014’te 20 bin, bu yıl 31 bin dekarlık alanla kısmen de olsa bir artış gözlendi. İnşallah fiyatlar önümüzdeki dönemlerde biraz daha artar, üretici emeğinin karşılığını alır."

Çullugörece mahallesinde 15 dekarlık alanda tütün ekimi yaptığını söyleyen Halil İbrahim Dirik, dekar başı 100 kilogram ürün aldığını belirterek "Tütünü 13 lira 50 kuruştan sattım" dedi.

Bu arada, ”tütün alımı yapan firmaların, sözleşmeli üretim sistemi kapsamında anlaşma yaptıkları üreticilerden ürünün kalitesine göre 11 ile 14 lira arasında satın aldıkları öğrenildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile