Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ökmen’in yönetiminde gerçekleşen panele konuşmacı olarak, Konya Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Yardemirci, Gediz Üniversitesinden Doç. Dr. Yasin Sezer katıldı.
Salihli Cumhuriyet Başsavıcısı Mithat Kutanoğlu, Ağır Ceza Reisi Kenan Arslanboğan, Salihli Baro Başkanı Bedriye Ercan, yüksek okul müdür ve yönetim kadrosu, AK Parti İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul ve çok sayıda davetli paneli izledi.
Panelin açılış konuşmasını yapan SASİAD Başkanı Gürcan Severoğlu, şunları dile getirdi: “Türkiye, genç ve dinamik yapısı sayesinde sürekli gelişen ve büyüyen bir ülke haline geldi. Ülkemiz, dünyada yaşanan krizlere rağmen dünyanın en hızlı ve istikrarlı büyüyen ülkesi oldu, bu büyüme hızı devam ettiği takdirde Türkiye'nin dünyada söz sahibi bir ülke olacağı muhakkaktır. Eğer bir sıçrama yapacaksak, ekonomik anlamda 500 milyar dolar hedefi, kişi başına 25 bin dolar geliri yakalama hedefindeysek, bu demokratikleşmeyi, katılımcılığı çok ciddi şekilde çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Yeni anayasa yapım sürecinde toplumda var olan sorunların çözümü ön şart haline getirilmeden, yapım süreci zorlaştırılmadan ve geciktirilmeden adım atılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yerine siyasi iktidarların inisiyatif alarak yönlendirebileceği yeni siyasi alanlar oluşturulmalı ve özgürlük, çoğulculuk ve farklılığın kabulü ile açılacak bu yeni siyasal alan sorunların çözümü için kullanılmalıdır. Yeni anayasanın içereceği hak ve özgürlükler, tüm vatandaşlarımız tarafından anayasayı gönülden sahiplenmesine vesile olacak ve devletimize bağlılıklarını artıracaktır. Bir sonraki seçimlere yaklaştıkça Parlamento’muzun motivasyonunun azalacağından ve anayasa çalışmalarının sekteye uğrayacağından endişe etmekteyiz. Bu nedenle anayasa yapım sürecinin planlandığı üzere 2012 yılı sonuna kadar tamamlanmasını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”
Gediz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasin Sezer konuşmasında, “Önceki anayasalar demokratik olmayan yöntemlerle yapılmıştır. Günümüzde sivil toplumlar ve bireyler artık yeni bir anayasa talep etmektedirler. Siyasi partilerimiz artık bu sorumluluktan kaçamazlar. Ne muhalefet partileri, ne de iktidar hiçbir bahaneye sığınamazlar“ dedi.
Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır ise, “Bir irade ve toplumsal sözleşme ortaya koymamız gerekiyor.Biz 1699 dan bu yana kan kaybeden bir toplumuz sürekli kaybedenleri oynuyoruz. Millet olarak yeni yeni toparlanmaya başladık, yeni yeni ayağımız yer tutmaya başladı.
1876'da ilk anayasamızı yaptık, İngilizler, Mithat paşa, Ziya paşa, Namık kemal istediği için, vatandaş bu işin için de yoktu. 1921, 24, 61, 82 anayasalarında yine millet yoktu, meclis vardı ama millet yoktu. Anayasalar milletlerin kaderlerini belirler. Eğer baskıcı ve zorba bir anayasa yapılırsa o toplum gelişemez. Ama toplum kendi anayasasını kendisi yaparsa o toplumun önünde kimse duramaz” diye konuştu.
Program, Salihli Başsavcısı Mithat Kutanoğlu’nun konuşmacılara hediye takdimi ile son buldu .
SASİAD, “Nasıl Bir Anayasa” Konulu Panel Düzenledi
Salihli Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD), “Nasıl Bir Anayasa” konulu panel düzenledi.