Saskin Denizcilik 'Köstebek'lerine Sorusturma

Ünlü bir denizcilik sirketinin 9 çalisani hakkinda data hirsizligi iddiasi ile sorusturma baslatildi. Dokuz kisiden 8’inin savcilik talimati ile ifadesi alinirken, ‘köstebek’ operasyonunda bir süphelinin yurtdisinda oldugu saptandi. Haklarinda sorusturma baslatilan kisilerin kendi aralarindaki mesajlasma grubuna, eski sirket telefonunu yanlislikla dahil edildigi ögrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Dökme tehlikeli sivi kimyasal hammadde ve petrol tasimaciliginda Türkiye’nin tek cok uluslu aracilik sirketi olan Green & Black Denizcilik firmasi, “sirkete ait ‘ticari sir’ niteligindeki bilgi ve belgelerin açiklanmasi”, “ isverenin güveni kötüye kullanma”, “haksiz rekabet eylemi”, “bilisim suçlari” ve “suç islemek amaciyla örgüt kurma” gibi faaliyetleri nedeni ile bazi eski çalisanlari hakkinda savciliga basvurarak suç duyurusunda bulundu.

Dökme tehlikeli sivi kimyasal hammadde tasimaciliginda önde gelen aracilik sirketinin dokuz eski çalisanin sirkete yönelik illegal faaliyetlerde bulunduklari iddiasiyla yapilan suç duyurusu üzerine harekete geçen Istanbul Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, merkezi Istanbul’da bulunan firmanin eski çalisanlari ile ilgili inceleme baslatti. Söz konusu sirketin ticari sirlarini ve firma bilgilerini üçüncü kisi ve kurumlara sizdirdiklari öne sürülen ve bu yolla haksiz kazanç sagladiklari iddia edilen M.B.B., B.Ö., A.F., B.C.Ç., O.K.K., H.Y., D.S., A.S. ve H.K. adli 9 süpheli için sorusturma baslatildi. 7 Haziran’da gerçeklestirilen ifade islemlerinde, eski kurumun bilgisayar ve cep telefonlarindaki “ticari sir” niteligindeki verileri usulsüz sekilde kopyaladiklari ileri sürülen ve bu yöntemle yüklü miktarda gelir elde ettikleri iddia edilen söz konusu süphelilerden M.B.B., B.Ö., A.F., B.C.Ç., O.K.K., H.Y. ve A.S. adli 8 kisinin “süpheli” sifatiyla ifadesine basvuruldu.

Ifadeleri alinmak üzere savcilik talimati üzerine Siber Suçlarla Mücadele Subesine çagrilan 8 kisi, daha sonra serbest birakilirken, H.K. adli bir son süphelinin ise ABD’nin Houston sehrinde bulundugu gerekçesi ile ifadesi alinamadigi belirtildi.

Ifadeleri alinan süphelilerin evlerindeki ve daha sonra kurduklari Okto Marine sirketinde yapilan aramalarda bulunan dijital materyallere incelenmek üzere el konuldugu ögrenildi.

Sorusturmaya hedef olan sirketin çalisanlari hakkinda yapilan ilk incelemelerde, zanlilarin sirketin verilerini kopyalayarak zarara soktuklari ve kendilerine benzer bir sirket kurarak haksiz kazanç sagladiklari iddia edildi. Söz konusu denizcilik sirketine ait bilgisayar ve cep telefonlarindan verileri kopyalayarak kendilerine aktardiklari öne sürülen 9 eski çalisanin, bu verileri daha sonra cihazlardan sifirlayarak yok edip delil karartma suçuna bulastiklari anlasildi. Delil karartmalar, süphelilerin eski çalistiklari sirket adina kullandiklari cep telefonuna kayitli anlik haberlesme programindaki mesajlasmalarin ve bilgisayarlardaki silinen mail trafiginin kurtarilmasiyla ortaya çikti.

Yazismalar ortaya çikti

Zanlilarin, kendi aralarinda yaptiklari telefon mesajlasmalarini ve mail yazismalarini “hemen silmeleri” için birbirlerini sürekli uyarida bulunduklari ifadeler sorusturma dosyasinda yer aldi. Ayrica söz konusu olayin hiyerarsik düzende A.F. ve B.Ö.’nün öncülügünde gerçeklestirildigi iddia edilirken, 9 çalisanin sirkete yönelik olumsuz eylemleri ve ‘isverenin meslek sirlarini ortaya dökme’ gerekçesi ile sözlesmelerinin 13 Haziran 2022’de feshedildigi kaydedildi. Sirketten çikarilan söz konusu kisilerin bazilarinin kuruma ait cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlari teslim etmedikleri iddia edilirken, sirket disina çikararak geçmis verileri yok ettikleri öne sürüldü. Isten çikarildiktan bir gün sonra 14 Haziran’da eski sirket çalisanlarindan M.B.B., D.S., B.Ö. ve A.F.’nin, “delil” niteligi tasidigi ifade edilen bazi verilerin bir bölümünü silerek yok ettikleri, bazilarinda da degisiklik yaparak iz kaybettirdikleri iddialar arasinda. Ayrica süpheliler, sirkette çalistiklari dönemde firmaya ait oldugu ine sürülen müsteri listelerini ve listedeki kisilere ait bilgileri izinsiz sekilde almak, “müsteri” agini sonrasinda kurduklari sirkete aktarmakla suçlaniyor.

Dijitallerdeki diyaloglar

Süpheli sifatiyla ifadesine basvurulan B.Ö. ile B.C.Ç arasindaki bir yazismada, “PC’leri takip ediyorlar biliyorsun” ifadelerinin kullanildigi, “Hepimiz kovulcaz” diyerek “Sil sil hepsini” seklinde mesajlastiklari anlasildi. Ayrica süphelilerden A.F. ve A.S. arasinda geçtigi iddia edilen bir baska yazisma içeriginde ise “Sen silme ben silerim, silindi görünüyor”, “Herkes kendi PC’sini silsin” seklinde ifadeler kullaniliyor. Yine A.F. ile C.Ç. arasinda yapildigi ileri sürülen mesaj trafiginde “Gören olursa buralara (silinen yerler) neden eksik diye kafayi yesin simdi” deniyor. Süphelilerden A.F. ve B.Ö. arasindaki bir diger yazismada ise “Simdi bir rapor yazicam”, “Kovulabilirim haberin olsun :)”, “B söylemissin bu arada”, “Söyledigini bilmiyordum veya ne kadar söyledigini” gibi ifadeler yer aliyor.

Kendi aralarindaki mesajlasma grubuna, eski sirket telefonunu ‘yanlislikla’ dahil edince

Önceki sirketleri tarafindan suçlanan süphelilerin kendi aralarinda olusturduklari “Tekne” isimli anlik haberlesme grubuna, ayrildiklari eski sirkete ait bir cep telefonunu da ‘yanlislikla’ dahil ettikleri ortaya çikti. Buradaki yazismalara tanik olan sikayetçi firmalarin, bu yazismalarin ekran görüntülerini mahkemeye “delil” olarak sunduklari kaydedildi.

Eski sirket çalisanlari hakkinda “ticari sir niteligindeki verileri” usulsüz sekilde kopyalamak ve “haksiz rekabet hükümlerine aykirilik” nedeniyle baslatilan sorusturmada ifadeleri alinan 8 süphelinin, ilerleyen günlerde savciliga çagrilmalari bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile