Sason'da Organik Bal Üreticilerine Kovan Destegi

Sason'da Organik Bal Üreticilerine Kovan Destegi

Batman’in Sason ilçesinde ariciligin gelistirilmesi ve organik bal üretiminin arttirilmasi eylem plani dahilinde 306 ariciya yüzde 75 hibeli 2 bin polen tuzakli fenni kovan dagitildi.

Ilçede prolin degeri yüksek olan bal üretildigini belirten Batman Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aydin, geçtigimiz yil da sehirde 4 ton organik bal üretildigini söyledi.

Bugün ilçede yüzde 75 hibeli polen tuzakli ari kovani dagitimi yapacaklarini ifade eden Aydin, ilçenin organik ve kaliteli bal üretimi ile ön plana çikan bir ilçe oldugunu dile getirdi. Batman’da toplam 64 bin arili kovan olduguna deginen Aydin, "Geçtigimiz yil ilimizde 4 bin ton organik bal üretildi. Bu ilçede üretilen balin özeligi prolin miktarinin çok yüksek çikmasidir. Sason’da üretilen balin prolin miktarinin bin 400’e kadar çiktigini gördük. Prolin miktari balin sentetik olmadigini gösteren, dogal oldugunu gösteren bir derecedir. Su an burada 306 aricimiza 2 bin adet polen tuzakli ari kovani dagitimi yapacagiz. Bunun yaninda bal üretimini artirmak için ari otunu da verecegiz. Balimizin daha kaliteli ve daha verimli olmasi için aricilarimiza destegimizi sürdürecegiz” dedi.



“Sason’da üretilen bal, Türkiye’nin en kaliteli balidir”

Sason’da üretilen balin florasi yüksek bir ortamda üretildigi için Türkiye’nin en kaliteli bali oldugunu belirten arici Sait Karabulut, “Sason’da florasi yüksek yerlerde bal üretimi yapiyoruz. Balimiz çok kaliteli oluyor ancak bin bir zahmetle üretiyoruz. Arilarimiz geven, kekik ve benzeri birçok çiçek türünden besleniyor. Bu yüzden bal kaliteli oluyor. Ürettigimiz bali Türkiye’nin her tarafina gönderiyoruz” diye konustu.

Çiftçi Alptug Belge ise, ilçede çok kaliteli bal üretildigi için kendisinin de bal üretimine basladigini belirterek, devletin verdigi destekten dolayi memnun oldugunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile