Satin Aldigi Otomobil 'Change' Çikinca Polise Ihbarda Bulundu

Satin Aldigi Otomobil 'Change' Çikinca Polise Ihbarda Bulundu

2020 yilinda bir internet sitesinde görüp aldigi otomobilini satmak için oto ekspertize götüren Sedat Talas, yapilan kontrollerde aracinin change oldugunu ögrendi. Araç sahibi durumu ögrenir ögrenmez ekspertizdeyken polisi arayarak ihbarda bulundu. Oto ekspertize gelen polis ekipleri otomobilde inceleme yapti. Change otomobil magduru Talas, kendisine araci satan kisiden sikayetçi olacagini belirtti.



Dolandiricilar, çalinti veya hak mahrumiyeti bulunan araçlari, agir hasarli ya da trafige çikamayacak durumdaki araçlarin motor-sasi numaralariyla degistirip satiyor. Numaralari degistirilen ve “change” olarak tabir edilen araçlari bilmeden satin alanlar, araçlarinin change oldugunu bilmeden trafikte kullaniyor. Bu dolandiriciliktan magdur olan vatandaslardan biri de Istanbul’da yasayan Sedat Talas. Talas, 2020 Subat ayinda bir internet sitesinde görerek satin aldigi 34 CHM 608 plakali 2011 model Peugeot 308 aracini satmak için oto ekspertize götürdügünde, aracinin kontroller sonucunda change oldugunu ögrendi. Aracin ruhsatinda bulunan sasi numarasi ile araçta bulunan sasi numarasinin uyusmadigi belirtildi. Araci satin alan Talas, alisveris esnasinda kendisine aracin komple boyali oldugunun söylendigini belirtti.

Sedat Talas, otomobilinin change oldugunu ögrendigi ekspertizde polisi telefonla arayarak ihbarda bulundu. Oto ekspertize gelen polis ekipleri araçta incelemelerde bulundu. Talas, konunun takipçisi olup adli makamlara basvuracagini belirtti.



“KARSI TARAFA DAVA AÇIP MAHKEME SÜRECI BASLATACAGIM”

Cahnge araç sahibi magdur Sedat Talas, “Ben bu arabayi internetten buldum. Sahibine telefon açtim, anlastik görüstük. Arabaya mesaj ile hasar sorgulatma yaptigimda, bir hasari çikmadi. Sadece bana çocuklardan dolayi boya oldugunu söyledi.

Ben de bunlari kabul ederek bu arabayi o günün sartlarinda aldim. Aradan bir buçuk, iki sene geçti. Arabayi satma ihtiyaci duydum. Buraya getirip ekspertize soktuk. Ekspertizde karsima çikan bu sasi numarasi ile ruhsatin birbirinden farkli olup uyusmadigini söylediler bana, sasirdim. Ben de su anda hakkimi aramak için karsi tarafa dava açip mahkeme süreci baslatacagim. Olay bu” ifadelerini kullandi.

“ARACIN ÖN TARAFININ KOMPLE DEGISTIGINI GÖRDÜK”

Aracin change oldugunu anlayan oto ekspertizci Azad Gülle, “Abi araci satmak istedigini söyledi.

Alicisi yoktu aracin. Ilana koyup aracinda ne var ne yok bileyim diye getirdi bize araci. Biz de araci inceledigimiz zaman sasi numarasinda islem oldugunu gördük. Amortisör kulesinin üst kisminda olmasi gereken puntolar yerinde degildi. Daha sonrasinda araci gezerken aracin ön tarafinin komple degistigini gördük. Arka taraflarinda da aracin beyazdan dönme oldugunu gördük. Böyle oldugu zaman da biz araci daha çok incelemeye basladik. Sonrasinda araci beyin testine soktugumuz zaman bilgisayarda sasi numarasinin üzerindeki sasi numarasi degil, baska bir sasinin numarasi oldugunu gördük. Onu da sorguladik. Ilk önce sorguladigimizda aracin üzerindeki sasi numarasinda TRAMER kaydi çikmiyor. Bir tane çarpma rakamsiz görünüyor. Ama beyinden çikani sorguladigimiz zaman da 2013 yilinda agir hasarli, 25 bin 900TL agir hasarli görünüyor. Abi de bu sekildeyse ’ben polisi arayayim’ dedi.

Araç kriminalde incelenecek karari onlar verecek bu noktadan sonra. Ama bizim yaptigimiz ekspertize göre evet bu araba change ” seklinde konustu.

(Metin Basar - Onur Hamzaoglu / IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile