Satso’dan Mesleki Eğitim Projesi

Satso’dan Mesleki Eğitim Projesi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi kurmaya yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündemini Bursa’da kurulan ve bugün başarılı bir şekilde hizmetlerine devam eden BUTGEM örneği ve merkezin kurucusu Fahrettin Gülener’in konu ile ilgili yıllar süren çalışmalarına ilişkin paylaşımları oluşturdu. Toplantıya, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye başkanı Zeki Toçoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile 1. OSB Müdürü Ahmet Çıbuk, 2. 3. Organize Sanayi Bölgeleri Müdürleri ve Yönetim Kurulu Üyeleri iştirak etti.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mesleki Eğitim Merkezi kurma ile ilgili ön toplantıya Türkiye’de bir ilk olan ve örnek teşkil edecek şekilde düzenlenmiş BUTGEM’in Kurucusu Fahrettin Gülener konuk olarak iştirak etti.

Toplantının amacı Bursa’da kurulmuş olan ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan bir vakıf aracılığı ile yönetilen mesleki eğitim merkezinin benzer modelinin Sakarya’da kurulması için ön görüşme ve planlama aşamasının hayata geçirme oldu.

Elmas Garden Inn’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı. Kösemusul şunları dile getirdi: “Küresel ölçekte ortaya çıkan gelişmelerin sunduğu fırsatları iyi değerlendirmek bunun için de sadece kendi ülkemizle sınırlı kalmadan bölge ülkelerini de kapsayacak eş zamanlı bir dönüşümü gerçekleştirmek durumundayız. Türkiye dünyadan kopuk bir havuzun içinde yaşamıyor. Küreselleşmenin nimetlerinden faydalanan, dünyaya entegre, evrensel değerler üreten bir ülkeyiz. Küresel siyasetimiz de gücümüzün hakkını veriyor. Türkiye’nin yeraltı kaynaklarını kullanmaktan ziyade insan gücünü kullanarak ileri toplumlar seviyesine çıkabileceğini biliyoruz. İlimizin vizyonu da zaten “Stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, çok yönlü ekonomik yapısı ile değer üreten, zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, yaşam kalitesi ile fark yaratan, insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bölge olmaktır.

Karadeniz’den dünyaya açılma vizyonuna sahip, valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile ortak kararları uygulayabilen bir Sakarya olarak hedefe yürüyelim istiyoruz. Tüm bürokrasisi ve ekonomi çevreleri olarak hedeflere kilitlendik. Gelecek nesiller 2012 yılına baktıklarında bu gayretin izlerini görecekler.” Kösemusul konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İstanbul Gebze Kocaeli hattına sıkışan üretim yatırım alanlarının nefes almak için açıldıkları ilk ve en bereketli yer Sakarya oluyor. Sadece sanayi yatırımları değil kamunun, daha kaliteli bir kent yaşamı için Sakarya’ya yaptığı yatırımlar da mutluluk verici. Biz Sakarya için aynı zamanda dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Otomotiv sektöründe çok önemli 3 tane parametre var. İşçilik, lojistik ve yan sanayi. Bizim de görevimiz kamuoyunda Sakarya’nın bu konuda gelişmesi için altyapı oluşturmaktır. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya’nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Bunun için de sistemli bir şekilde çalışıyoruz.SATSO, valilik, belediye, üniversite, olarak bu vizyondaki yetişmiş insan gücü ihtiyacının da farkındayız. UMEM uygulaması dahil açılan kurslarda elde ettiğimiz veriler ihtiyacın hangi yönde olduğunu bizlerin önüne koymaktadır. Üniversite ile 3+1 gibi, UMEM gibi çalışmalar yürütüyoruz. “ Mevcut duruma çözüm ararken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Eğitim Vakfı BUTGEM’in hikayesinin çeşitli ortamlarda gündeme geldiğini belirten Kösemusul, “Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni (BUTGEM)En Son TRT’deki anlatımı izlediğimde, başta BEGEV kuruculuğundan başlayarak Fahrettin Gülener’i ve şahsında tüm emeği geçenleri kutlamak istedim. Bu toplantıda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizler de SATSO ve OSB olarak benzer bir eğitim kurumuna hayat vermek istiyoruz. Sizin de söylediğiniz gibi; Geleceğe yapılacak en iyi yatırımın gençleri eğitmek. Alanında Türkiye'nin ilk ve tek eğitim kurumu özelliğine sahip olan okulun Sakarya için de doğru bir proje olduğunu düşünüyoruz. Sac-metal tasarımından, makine tasarımına, CNC operatörlüğünden konfeksiyon tasarımına, dış ticaret ve kambiyodan, web tasarımına kadar farklı alanlarda eğitim verdiğinizi öğrendik. Sakarya’da benzeri bir eğitim kurumu oluşturmak amacıyla toplandık” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösmusul’un konuşmasının ardından önceki adı BEGEV olan ve daha Sonra BTSO Eğitim Vakfı bünyesinde hizmet veren BUTGEM (Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi) kurulum aşamaları ile ilgili Kurucusu Fahrettin Gülener’in ağzından anlatılan bir film izlendi.

Tanıtım filminin ardından konuşan Bursalı işadamı Fahrettin Gülener Mesleki eğitim merkezlerinin gerekliliğine değinerek “Kore’de bu tür eğitim merkezlerinden yılda 6000 adet mezun verecek şekilde oluşturulmuş 300 tane okul mevcut ve devlet tarafından kullanılmamış her şeyi devletten beklememeliyiz o müteşebbisler bu merkezleri yenilikleri gün farkıyla önde götürmek ve takip etmek için kurmuşlar bunu bizler de yapabiliriz. BUTGEM gibi merkezleri çoğaltabiliriz yeter ki gönülden istemeyi bilelim. Bir kişi isterse birçok şeyi başarır birçok kişi istemeyi bilmezse yazık olur” dedi.

BUTGEM’in eğitim sistemi hakkında da bilgi veren Gülener “bir işi sadece elleriyle yaparak çalışana işçi, eli ve beyniyle yaparak çalışana usta,hem elini hem beynini ve aynı zamanda o işe hayallerini ve kalbini katarak çalışana zanaatkâr, ama tüm hücrelerini vererek işi benimseyene üstat deniyor. Biz burada üstadlar yetiştirmek hedefindeyiz. Sanayiciyiz ama insanın sadece kendisini kurtarması yetmiyor biz bu yola çıktığımızda zorluklarla karşılaştık ancak şükür ki amacımızı doğru anlattık ve doğru anlaşılmış. Mesele trenin neden raydan çıktığının çok ötesinde artık. Mesleki eğitim sisteminin bugün neden verimli olmadığını tartışmayalım çözüm üretelim. Endüstriyel aklın hakim olduğu mesleki eğitim merkezlerini çoğaltalım.

Uluslar arası kategoride geçerliliği olan Akredite edilmiş sertifika vermeyi hedeflemek gerektiğinin altını çizen Gülener “Hayat boyu eğitim felsefesinin bir örneği ile ‘’Hayat vazgeçmeyenleri sever” diye konuştu.

Fahrettin Gülener’in ardından kürsüye gelen 1.OSB Müdürü Ahmet Çıbuk ise SATSO ile ortaklaşa kurulması planlanan bu eğitim merkezinin gerekliliğine değinerek meslek liselerinden mezun öğrencilerin pratik eğitim anlamında sanayicinin ihtiyacının tam olarak karşılayacak nitelikte yeterli olarak yetişmediğini belirterek Bursa- BUTGEM ziyaretleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çıbuk, merkezin bir modelinin de ilimizde kurulması için çaba göstermek ve ivedilikle proje üzerinde çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas ise şu anda yürürlükte olan ve üniversite sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan pratik eğitim projesi hakkında bilgi vererek yaklaşık 6-7 bin öğrencinin 8 ay içinde mesleğinde sorunu gören ve çözen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz. Bu modelin söz konusu projeye katkısı olacağına inanıyorum” diyerek görüşleri aldı. Vali Mustafa Büyük ise sürekli yenilik ve ihtiyaca göre temin avantajı ile söz konusu projeye gereken destek ve taahhütleri verebileceklerini ve bu bağlamda her kesimin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurgulayarak “Konuştuk da Sonraya bıraktık” demeyelim başlangıç örneği ile başlayalım hayırlı olsun diyelim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile