SAÜ'de 'Fikhi Bilgi Üretiminde Çok Mezhepli Yaklasim' Çalistayi

SAÜ'de 'Fikhi Bilgi Üretiminde Çok Mezhepli Yaklasim' Çalistayi

Sakarya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ve Islami Ilimler Arastirma Vakfi (ISAV) is birligiyle düzenlenen fikih çalistaylari serisinin ikincisi “Fikhi Bilgi Üretiminde Çok Mezhepli Yaklasim” basligiyla 5-6 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçeklestirildi.

Pandemi sebebiyle online platform üzerinden gerçeklestirilen ve sunuculugunu Ilahiyat Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Numan Ünver’in yaptigi çalistayin açilis konusmalari, Sakarya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Bostanci, ISAV Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Bedreddin Çetiner ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savasan tarafindan gerçeklestirildi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savasan çalistayin açilisinda yaptigi konusmasinda günümüzde birtakim dini meseleler hakkinda derinligine vakif olunmadan ve Ilahiyat egitimi almamis kisiler tarafindan ekranlarda ve çesitli platformlarda yorumlar yapildigini kaydederek bu tür ilmi çalismalarin önemine dikkat çekti.

2019 yilinda çalistayin birincisinin kendisinin de katilimiyla yüz yüze gerçeklestirildigini hatirlatan Prof. Dr. Savasan, ISAV gibi 50 yili geride birakmis bir kurumun isbirligiyle düzenlenen bu çalistayin bilgi birikimine, olusan bilginin elde edilmesine, yayilmasina katki saglayacagini belirterek Ilahiyat Fakültesi hocalarina programi düzenledikleri için tesekkürlerini iletti ve toplantinin hayirlara vesile olmasini dileyerek konusmasini sonlandirdi. Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Bostanci da, yaptigi açilis konusmasinda çalistayin geçtigimiz yil yüz yüze yapilmasinin planlandigini ancak bütün dünyayi etkisi altina alan salgin sebebiyle yüz yüze yapilmasi ümit edilerek ileriki bir tarihe ertelendigini, ancak benzer sartlarin devam ediyor olmasi dolayisiyla online olarak gerçeklestirildigini ifade etti.

Mezhep yapilanmasinin Müslüman toplumun hukuki istikrar ve dini yasayistaki tutarliligi gerçeklestirmek maksadiyla gelistirdigi tecrübeyi yansittigini, bu uygulamanin çok uzun asirlar boyunca herhangi bir farkli düsünce ile karsilasmaksizin 20. yüzyila kadar devam ettigini kaydeden Prof. Dr. Bostanci,1917 tarihli Hukuk-i Âile Kararnamesinin bu konuda tarihte önemli kirilma noktalarindan birini oldugunu, günümüzde de ‘belirli bir mezhebe endeksli’ fikih faaliyetinde bulunmak yerine mezhepler arasi bir yaklasim sergilenmekte oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Bostanci, “Bu çalistayda bu çerçevede günümüzde geldigimiz noktada tek mezhepli yaklasimin mümkün olup olmadigi, fikhi hükümlerde farkli mezheplerden istifade etmenin bir zaruret mi oldugu hususlari Diyanet Isleri Baskanliginin uygulamalari da göz önünde bulundurularak ele alinacaktir. Tertip ettigimiz bu çalistayin amaci; tartismalara saglikli bir zemin olusturulmasi, konunun akademik seviyede ele alinmasi ve ülkemizin bu husustaki ilmi birikimin ortaya konulmasi, nihayetinde de bu birikimin yazili bir esere dönüsmesidir” dedi.

Dekan Bostanci, çalistaya katki sunan katilimcilara, ISAV’dan ve Ilahiyat Fakültesi’nden çalistayin organizesine emek veren hocalara, koordinatörlügünü yürüten Prof. Dr. Osman Güman’a ve desteklerinden dolayi Rektör Prof. Dr. Fatih Savasan’a tesekkürlerini ilettikten sonra konusmasini tamamladi. ISAV Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Bedreddin Çetiner, yaptigi konusmada Islami Ilimler Vakfi olarak bu tür toplantilari çok önemsediklerini ifade etti.

Mezhep, mezheplere intisap ve mezheplerin telfîki gibi konularin çesitli bahane ve gerekçelerle istismar edilebilen, Müslümanlari birbirine düsürme tehlikesi olan konulardan oldugunu belirten Prof. Dr. Çetiner, halkin önünde yapmak yerine ilmi ihtisas toplantilarinda bu konularin ele alinmasinin önemli oldugunu söyledi.



Iki gün süren çalistayda Prof. Dr. Murat Simsek tarafindan “Çagdas Dönemde Tek Mezhepli Yaklasim Mümkün müdür”, Prof. Dr. Kâsif Hamdi Okur tarafindan “Çagdas Dönemde Çok Mezhepli Yaklasim Bir Zaruret midir?” ve Prof. Dr. Abdurrahman Haçkali tarafindan “Din Isleri Yüksek Kurulu’nun Fetvalarinda Çok Mezhepli Yaklasimlar” konulu tebligler sunuldu ve sayilari kirki bulan katilimcilar tarafindan müzakere edildi. Çalistay, Prof. Dr. Ali Bardakoglu, Prof. Dr. Halit Çalis, Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. H. Mehmet Günay, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydin ve Prof. Dr. Ibrahim Kafi Dönmez’in yer aldigi degerlendirme oturumu ile Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Bostanci’nin yaptigi kapanis konusmasinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile