SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi gerçekleşen etkinliğe A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ, İş Yeri Hekimi Remzi Özdemir ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Faruk Ergin konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasının ardından söz alan İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ ‘işyeri’ teriminin önemine vurgu yaparak, işveren, işçi ve iş sağlığı ve güvenliği kavramlarının tanımını yaptı. İş güvenliğinden iş güvenliği uzmanları kadar mühendislerin de sorumlu olduğuna dikkat çeken Tuğ, “Makina mühendisleri de iş güvenliği konusunda en az iş güvenliği uzmanları kadar çalışmalı” dedi.
Fatma Tuğ, konuşmasının devamında iş güvenliğinin dünyadaki gelişimini ve iş güvenliği uzmanının görevlerini anlattı. İş güvenliği uzmanlarının olası riskleri işverene sadece bildirmekle görevli olduğunu söyleyen Tuğ, “Değerlendirmelerimizi, araştırmalarımızı, gözetimlerimizi yaptıktan sonra olası riskler için yapabileceğimiz tek şey tavsiyede bulunmak. İşverene tavsiyede bulunup fikirlerimizi söyleriz, yapıp yapmamak onun elinde. Çok tehlikeli bir durum söz konusuysa, işveren tavsiyenizi dikkate almamış ve uygulamaya koymamış ise bakanlığa başvurabiliyorsunuz” diye konuştu.
İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri konusunda da bilgi veren Tuğ, “Az tehlikeli yerlerde çalışan başına ayda en az 10 dakika çalışma zorunluluğu var. Bu sayı tehlikeli yerlerde 20 dakika, çok tehlikeli yerlerde ise 40 dakikaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
İş Yeri Hekimi Remzi Özdemir de konuşmasında iş yeri hekimliğinin görevlerini anlattı. İş yeri hekimlerinin de iş güvenliği uzmanları gibi sadece tavsiyede bulunabileceğini aktaran Özdemir, “Bir çalışan iş kazası geçirdiğinde, çalışanın durumunu göre işverene tavsiyede bulunuruz. Bu ‘bir hafta daha istirahatte kalmalı’ ya da ‘o departmanda çalışmaya uygun değil, daha uygun bir departmana alalım’ gibi tavsiyeler olabilir. Ama işveren bu tavsiyeleri çoğu zaman dinlemiyor” ifadelerini kullandı.
İş Güvenliği Uzmanı Fatma Tuğ, konuşmaların ardından öğrencilere iş kazaları ile ilgili videolar izletti ve videolar eşliğinde iş kazalarının nedenlerini anlattı. Etkinlik, soru cevap bölümü ve konuşmacıların plaketlerinin takdimiyle sona erdi.
SAÜ'de İş Sağlığı Ve Güvenliği Konuşuldu
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makina Mühendisliği Topluluğu tarafından “İş Sağlığı ve Güvenliği” adlı bir etkinlik düzenlendi.