SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Öğr. Gör. Ayşegül Hancı ile editör ve yazar Hande Ortaç yaptı. SAÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin mini konseri ile başlayan etkinliğe Sakarya ASPİM ŞÖNİM Müdürü ve Aile Eğitimcisi Yadigar Ekerbiçer konuşmacı olarak katıldı.
Biyografisini anlatarak konuşmasına başlayan Hande Ortaç, “Üniversite okuyana kadar Adapazarı’nda büyüdüm. Yazar olmak benim çocukluk hayalimdi. Çocukken çok okuyordum. Okulda veya ilde düzenlenen kompozisyon yarışmalarında derecelerim var ve yazarlığım buralara başladı.
Üniversitede okurken bir yandan da tiyatro ile uğraşıyordum. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler gibi yaşadığımız sistemlerin teorisini yapan bir bölümde okumak, bununla birlikte hayatın içinden bir sanat dalıyla uğraşmak, insanın algısını açtığı gibi ifade yollarını da geliştiriyor” dedi.
Şiddetin tanımı ile konuşmasına başlayan Yadigar Ekerbiçer, “Şiddet kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyla ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet türleri fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomiktir. Kadına yönelik şiddet ise, kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranıştır” ifadelerini kullandı.
Tanık olunarak ya da bizzat mağduru olarak öğrenilen şiddet davranışı tekrarlanma eğilimi gösterir diyen Ekerbiçer, “Duygusal şiddet dışarıdan görünen yaralara sebep olmuyor belki, ama iç dünyamızda iyileşmesi zor yaralar bırakabiliyor. Kadına yönelik şiddet sonucunda kişiler üzerinde etkileri, kendine güvensizlik, aşırı pasif olma hali, iletişim sorunları, uyum sorunları, düşük başarı, kişilik bozuklukları, suça yönelme ve intihar eğilimi oluyor. Kadına yönelik şiddet en yaygın insan hakları ihlalidir. Aile içi şiddet suça eğilimi arttıran en önemli etkenlerden biridir. Sosyal ve ekonomik kalkınmaya engeldir. ŞÖNİM, 6284 Sayılı kanun kapsamında koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik olarak, şiddete uğramış ya da uğrama riski bulunan kadınların başvurabileceği danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, ihtiyaç duydukları konularda rehberlik hizmeti veriyor. ŞÖNİM, güçlendirici ve destekleyici hizmetleri sunan ve izleyen 7 gün 24 saat çalışan bir merkezdir” dedi.
Etkinliğin sonunda SAÜ Genel Sekreteri Reyhan Yıldırım, konuşmacılara çiçek takdim etti.
SAÜ'de 'Kampüste Kadın Anlatıları Ve Deneyimleri' İsimli Etkinlik Düzenlendi
Sakarya Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğü ve Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa “Kampüste Kadın Anlatıları ve Deneyimleri” isimli etkinlik düzenlendi.