Sakarya Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin desteğiyle Türk Dünyası Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Sakarya’da Türk Dünyası” paneli, 17 Kasım Salı günü SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Türk Dünyasında tarih ve edebiyat konularının ele alındığı panele, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Coşkun, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Alpargu ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öçalan konuşmacı olarak katıldı.
Türk Dünyasına katkı sağlamak için nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Recai Coşkun katılımcılara, “Üniversite öğrencileri olarak, bir çaba içinde olmalısınız ve emek harcamalısınız. Türk Dünyasını parçalamak, ayırmak ve ayrıştırmak isteyenler çok. Bizlerde en az onlar kadar çok çalışmalıyız. Sürekli olarak kendinizi geliştirin” tavsiyesinde bulundu.
Türk Dünyasının tarihi hakkında çeşitli bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Alpargu,”1990’lı yıllardan sonra Türk Dünyasında çok şey değişti. Sovyetlerin dağılmasından sonra zayıf olan ilişkilerimiz kuvvetlenmeye başladı.
Bizler o ülkelere gitmeye, o ülkelerden de Türkiye’ye gelinmeye başlandı. Bunun en güzel örneğinden biride öğrenci değişim programları oldu. Türk Dünyasından öğrenciler gelmeye başlaması ile çok iyi şeyler ortaya konuldu” dedi.
Türk Dünyasının tek bir kıtaya hapsedilmek istendiğini ifade eden Prof. Dr. Alpargu, “Türk Dünyası kendi coğrafyasına sığamaz haldeyken tek bir kıtaya hapsedilmesi için çalışan ülkeler var. İngilizler de “Türkler Asyalıdır, Avrupa’dan sepetlenmelidir” düşüncesi var. Bunun yanında İran’da da Fars Milliyetçiliği yapılmaya başlandı. Tüm bu olumsuzluklar karşısında dik durmalıyız. Bizler birlik içinde olursak kimse bizlerin karşısında duramaz. Dünya siyasetinde etkin bir konumda oluruz” şeklinde konuştu.
Türk Dünyasında Dil, Edebiyat, Kültür İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını konusu üzerine bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öçalan, Türk Tarihi’nin parçalanamaz bir bütün olduğunu söyledi.
Türk Dünyası tarihini ayrıştırmak ve gruplandırmak isteyenlerin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öçalan, “Cumhuriyet neslinde yetişsek de, Osmanlı’nın da Selçuklu’nun da bizim tarihimiz olduğunu unutmamız gerekli. Tarihteki tüm Türk Devletlerini bir bütün olarak görmeli ve incelemeliyiz” diye konuştu.
Türk Dünyasının en çok alfabe değiştiren millet olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Öçalan, Türk Dünyasının geçmişten bugüne 13 farklı alfabe kullandığını söyledi.
Panel, katılımcıların öğrencilerden gelen soruları yanıtlaması ile son buldu.
SAÜ'de 'Sakarya'da Türk Dünyası' İsimli Panel Düzenlendi
Sakarya Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin desteğiyle Türk Dünyası Öğrenci Topluluğu tarafından “Sakarya’da Türk Dünyası” isimli bir panel düzenlendi.