SAÜ'de 'Türkiye'de Görsel İşitsel Medya Politikaları Ve Siyaset' Konferansı

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) "Türkiye'de Görsel İşitsel Medya Politikaları ve Siyaset" konulu bir konferans düzenlendi.

SAÜ Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi'nce SAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Dursun, medyada, yazılı medya ve sözlü medya olmak ayrımının olduğunu söyledi.

Dursun, son zamanlarda buna sosyal medyanın da ilave edildiğini belirterek, "Sosyal medya veya diğer adıyla yeni medya. Bunlar sadece kullanılan araç olarak değil, aynı zamanda bunlara ilişkin ulusal düzenlemeler, uluslararası araçlar ve sonuçlar da farklı. O nedenle  görsel işitsel medya veya yazılı medya şeklinde bir ayrım yaptığımızda bizim burada bir tercih yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Görsel işitsel medyada üst kurulların etkin rol oynadığını ifade eden Dursun, şöyle devam etti:

"Radyo Televizyon Üst Kurulu, sadece görsel işitsel medyaya ilişkin bir düzenleme yapıyor. Yazılı medyaya ilişkin düzenleyici kurallar bir iki ülkede var. Onun dışında hiçbir ülkede yok. Görsel işitsel medyada girişimci olmanız, herhangi bir radyo kurmanız, burada işletme yapabilmemiz için öncelikle lisans almanız gerekir. Yazılı medyada lisans mecburiyeti yoktur. Görsel işitsel medyada lisans temel esastır. Sadece biz de değil, bütün Batı ülkeleri, bütün demokratik ülkeler lisansa tabiidir. Bu lisans kişilere değil, kurumlara verilmektedir. Lisansta en önemli husus teknik ve maliyede şart koşulmasıdır. Belli düzeyde yatırım önemlidir. Yazılı basının tabi olduğu hukuk sistemi ile görsel medyanın tabii olduğu hukuk sistemi farklıdır. Aynı hukuk sistemiyle her iki alanı yönetmek de mümkün değildir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile