Saü’de Uluslararası Helal Ürün Sempozyumu Başladı

Saü’de Uluslararası Helal Ürün Sempozyumu Başladı

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi Sempozyumu” başladı.


Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada geniş kesimler tarafından ilgi gören helal gıda konusunu ilk defa dini ve ekonomik boyutlarıyla birlikte ele alacak olan sempozyumun açılış töreni, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Törene Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, Suudi Arabistan Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kurulu Genel Sekreteri Dr. Abdulrahman Saleh Al Atram’ın yanı sıra yerli ve yabancı birçok akademisyen ile öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, çağdaş dünyada gıda konusunda gıda güvenliği ve tüketici hakları olmak üzere iki önemli kavramın özellikle öne çıktığını ifade etti.

Bir buçuk milyarı aşkın İslam coğrafyasında bütün Müslümanların aynı zamanda birer tüketici olduğuna işaret eden Coş, “Müslümanların paralarıyla satın aldıkları ürünlerin her yönden güvenli olmasının yanında, inancına da uygun olmasını arzu ettiklerini düşündüğümüzde, helal ürün ekonomisinin önemi ve büyüklüğü ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Coş, kendisinin de bir tüketici olarak rahatlıkla ve güvenerek satın alabileceği ürünleri bulmak istediğini belirterek, “Bu ürünlerin belirli bir şekilde lisanslandırılması, damgalanması ve kolayca tüketici tarafından anlaşılabilir bir şekilde sunulmasını arzu ediyorum. Güvenerek satın almak istiyorum. Paramla riskli olan ürünleri almak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, törende yaptığı konuşmasında, Sakarya Üniversitesi’nin yaklaşık 10 bin lisansüstü öğrencisi ile birlikte 80 bine yakın öğrencisi olduğunu ifade ederek, üniversitenin sayısal büyüklük açısından çok önemli bir konuma geldiğine işaret etti. Üniversitenin misyonu doğrultusunda son yıllarda iki önemli parametreyi yerleştirmeye çalıştığına değinen Prof. Dr. Elmas, “Temel hedeflerimizden biri, üniversitemizin uluslararası boyutta eğitim, öğretim ve araştırma yapılan bir kurum olması. İkinci ve en önemli parametremiz ise üniversitemizin değerlerine, tarihine, geçmişine ve inancına bağlı bir gençlik ile bu değerlerin yaşatıldığı ve hâkim olduğu bir atmosferi oluşturmak” diye konuştu.

Bu kapsamda pek çok faaliyet yapıldığına işaret eden Elmas, konuşmasına şöyle devam etti: “Ortadoğu Araştırmaları ile İslam Ekonomisi Araştırma ve Uygulama merkezlerimizde bu doğrultuda çalışmalar devam ediyor. Bu toplantıda gördük ki eksiklerimiz var. İslami finans merkezimiz kurulmuş, ancak bunun gıda tarafı eksik bırakılmış. Belki bu sempozyumun da katkısıyla helal gıda alanında bir merkez açılabilir. Ülkemiz uzun yıllar hem faizsiz finans konusuna, hem de helal gıda konusuna biraz mesafeli davrandı. Dolayısıyla bu konular gündeme geldiğinde popülizm de yapılarak hayatın önüne çok çeşitli labirentler kondu. Yapılacak çok sayıda toplantı ile bilgi havuzumuzu doldurarak, oluşan fikirlerimizi sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya için topluma yaymalıyız” dedi.

Suudi Arabistan Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kurulu Genel Sekreteri Dr. Abdulrahman Saleh Al Atram da konuşmasında, Kuran’daki helal kavramından yola çıkarak, kurdukları bilim komitesi aracılığıyla bu tür helal ürünleri ele aldıklarını söyledi.

Sanayinin gelişmesiyle değişen ve bu bağlamda helali haramdan ayıran bir görevlerinin de bulunduğunu aktaran Al Atram, Müslümanlar olarak helal ürünlere daha rahat ulaşılabilmesi açısından bu tür sempozyumların çok önemli olduğunu ifade etti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay da açılış konuşmasında, helal gıda ürünlerinin dünya ölçeğinde ticari ve ekonomik hacminin dikkat çekici boyutlara ulaştığına işaret etti. Prof. Dr. Günay, bu sempozyumla helal ürün meselesinin ilk defa hem dini ve fıkhi, hem de ekonomik ve ticari boyutlarıyla birlikte ele alınacağını belirterek, “Sağılıklı ve helal ürünlerin kriterleri, bunlarla ilgili ulusal ve uluslararası standartların oluşturulması, bunlara bağlı olarak yürütülen helal belgelendirme ve akreditasyon çalışmaları, hem ülkemizde hem de uluslararası düzeyde yoğun bir ilgiyle takip edilmektedir. Bu programın üniversitemizin ve dolayısıyla fakültemizin son zamanlarda büyük önem verdiği uluslararasılaşma hedefi yönünde büyük bir adım olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. İki gün sürecek olan sempozyum, helal ürünlerin pazarlanması, kalite ve standartlarının yükseltilmesi, helal ürün güvencesi, katkı maddeleri ve GDO’lu gıdaların dini hükümleri gibi başlıklar altında uzman akademisyenler tarafından tartışılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile