Sakarya Üniversitesi, Sakarya Teknokent, ADAPTTO ve SAÜSEM koordinatörlüğünde, Octosec ile SauSiber güvenlik topluluklarının da katkılarıyla düzenlenen etkinlik, 19-20 Mart tarihlerinde 4 farklı eğitim başlığı altında gerçekleştirildi.
Siber güvenlik ile alakalı farkındalığı, bilgi ve tecrübeyi artırmak amacıyla düzenlenen ve herkese açık olan etkinliğe, çevre illerden de talep oldu ve 200’ün üzerinde kişi katılım sağladı. Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’nde iki gün boyunca verilen eğitimde katılımcılara “Enine Boyuna Siber Güvenlik”, “Web Güvenliği”, “Linux Sistem Yönetimi”, “Herkes için Python” konularında hem siber saldırı hem de siber savunma alanında yapılan çalışmalar, uygulamalı olarak gösterildi.
SAÜ Siber Güvenlik Öğrenci Topluluğu Akademi Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özçelik, eğitimlerde anlatılan konuların içeriğini özetleyerek, “İlk olarak ‘Enine Boyuna Siber Güvenlik’ başlığında temel network, siber dünyada yaşanan güncel olaylar ve iş imkânları anlatıldı. Bunların yanı sıra hedefler hakkında bilgi toplama yöntemleri, elde edilen bilgiler doğrultusunda nasıl saldırı yapılabileceği ve bunlara karşı nasıl savunulacağı gibi konular işlenerek geniş çaplı bir eğitim yapılmış oldu. ‘Web Güvenliği’ başlığında web sitelerinin temel işleyişi, bu alanda en çok karşılaşılan güvenlik zafiyetleri ve bunlara karşı alınabilecek güvenlik önlemleri gibi konular işlendi. Kampta katılımcılara çeşitli sorular ve ödevler verildi.
Bunlara ek olarak siber suçlardan, iş imkânlarından ve staj olanaklarından kısaca bahsedildi. ‘Linux Sistem Yönetimi’ başlığında linux sistemlerinin yapısı, işleyişi, kullanım alanları ve nedenleri gibi konular işlendi. Uzak bağlantıların yapılabilmesi ve güvenliği gibi konularda eğitimin içinde işlenen konular arasındaydı. ‘Herkes için Python’ eğitiminin asıl amacı ise her kesimden insanların python dilinin gücünü keşfetmelerine yardımcı olmaktı. Bu kapsamda temel linux ile giriş yaptıktan sonra python da temel işlemler ve dilin yapısı hakkında konular işlendi. Daha sonra 15 farklı python modülünün detaylı kullanımı gösterilerek katılımcılarla öğrendiklerini pekiştirmelerini sağlayan eğlenceli uygulamalar yapıldı” diye konuştu.
Topluluk Akademi Başkanı Doç.Dr. İbrahim Özçelik, etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a, siber güvenliğe yönelik tanıtım, farkındalık ve bilgilendirme kapsamında Teknoloji Transfer Ofisi üzerinden destek veren Sakarya Teknokent ve ADAPTTO Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin’e, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Yumuşak’a ve verdikleri değerli bilgilerden dolayı Octosec Siber Güvenlik Grubuna teşekkür etti.
Bu tür faaliyetlerin düzenlenmesine devam edileceğini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Özçelik, yapılacak etkinliklere SAÜ Siber Güvenlik öğrenci topluluğunun “SauSiber” başlıklı Facebook ve Twitter adreslerinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.
SAÜ Hackercamp Başarıyla Tamamlandı
Sakarya Üniversitesi’nde, siber güvenlik farkındalığı yaratmak amacıyla “SAÜ HackerCamp” etkinliği düzenlendi.