Türkçeyi öğretmek ve Türk Kültürünü tanıtmak amacıyla 2010 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü, her yıl on binlerce kişiye Türkçe öğretiyor. Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışındaki Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan yabancı öğrenciler için her yıl “Türkçe Yaz Okulu” programı düzenliyor. Öğrenciler bu program sayesinde her yaz bir aylığına Türkiye’ye geliyorlar, hem Türkçeyi yerinde öğreniyor hem de Türk kültürünü yakından tanınma şansı yakalıyorlar. YEE, bu yıl 57 ülkeden 700 kursiyeri ‘Türkçe Yaz Okulu’ kapsamında Türkiye’ye getirerek 22 farklı şehirde Türkçe öğretimi ve kültür tanıtımı yaptı. Sakarya Türkçe Yaz Okulu kapsamında olan illerdendi. Sakarya şehrine gelen kültür elçisi öğrencileri Sakarya Üniversitesi adına Sakarya Üniversitesi TÖMER ağırladı. 24 Temmuz’dan bu yana 15 farklı ülkeden 20 öğrenci Sakarya Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi aldı. Sakarya’nın kültürünü öğrendi, tarihi ve turistik yerlerini gezdi.
Moldovya, Romanya, Makedonya, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Ürdün, Mısır, Sudan, Cezayir, İran, Arabistan, Gürcistan gibi ülkelerden gelen ve hepsi üniversite öğrencisi veya mezunu olan kültür elçisi öğrenciler, 20 gün boyunca hem Türkçelerini geliştirdiler hem de Sakarya’yı ve civar yerleri doyasıya gezdiler, Türk kültürünü yakından tanıdılar.Sakarya’da bulundukları sürece, Sakarya’nın tarihi, turistik ve kültürel yerlerini gezme fırsatı bulan kültür elçileri; Hendek Belediyesi, Serdivan Belediyesi, Taraklı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından özel programlarla misafir edildi. Sakarya’nın ilçeleri ve kültürü de bizzat belediye başkanları ile yetkilileri tarafından tanıtıldı.
Sakarya Üniversitesi adına kültür elçisi misafirleri ağırlayan, eğitim ve tanıtımlarda bulunan Sakarya TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Okur, “1 ay Türkiye’de misafirimiz olacak olan kültür elçisi bu öğrencilerimizi, 20 gün Sakarya’da ağırladık. Öğrenciler son haftayı da İstanbul’da geçirecekler. Öğrencilere, hafta içi her gün öğleye kadar Türkçe dersleri verildi.
Öğleden sonraları da Sakarya’mızın gezilecek, görülecek tarihi ve turistik yerlerini gezdirdik. Hafta sonları da yakın yerlerdeki diğer illerimize ve tarihi turistik yerlerimize götürdük. Sakarya içinde Hendek Belediyesi, Serdivan Belediyesi, Taraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin de katkılarıyla pek çok yere gidildi. Hafta sonları ise Çanakkale, Edirne ve Bursa gibi tarihi şehirlerimize götürerek bu öğrencilere hem kültürümüzün tanıtımını hem de dilimizin öğretimini daha canlı ve doğal ortamlarda gerçekleştirme fırsatı bulduk” dedi.
Kültür elçisi öğrenciler Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı da ziyaret etti. Öğrencilere seslenen Rektör Elmas ise, “Sakarya Üniversitesi’nin kapıları misafir öğrencilerimize her zaman açık. Sakarya Üniversitesi olarak uluslararası öğrencilere özel bir önem veriyoruz. Üniversitemizde 3 binin üzerinde uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Bunlar ülkeler arasında kültür elçisi görevi de görecekler. Ülkemizi dünyaya tanıtacaklar” diye konuştu.
Daha sonra düzenlenen törenle eğitimlerini tamamlayan öğrencilere Rektör Elmas tarafında sertifikaları verildi.
Öğrencilerin Sakarya’da geçirdikleri günlerin ardından, kendi duygu ve düşüncelerini anlattıkları “Türkçe, Türkiye ve Sakarya” adlı kısa film izlendi. Kültür elçileri daha sonra hep birlikte bir hatıra fotoğrafı çekildiler. Sakarya’yı hep özel ve değerli anlar geçirdikleri bir yer olarak hatırlayacaklarını belirten öğrenciler, burada yaşadıkları güzel anları asla unutmayacaklarını ve bir gün mutlaka yeniden Sakarya’ya geleceklerini söylediler. Türkçe Yaz Okulu’nun kapanış programı 15 Ağustos 2017 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek. Misafir öğrenciler burada Yunus Emre’nin dili ile dünyaya barış mesajı verecek.
SAÜ Kültür Elçilerini Ağırladı
Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) bu yıl sekizincisi düzenlenen Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında öğrenciler Sakarya’da misafir oldu. 15 farklı ülkeden gelen 20 kültür elçisi Sakarya Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından ağırlandı.