Saü Mehter Takımı Kuruldu

Saü Mehter Takımı Kuruldu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) bünyesinde Mehter Takımı kuruldu.

SAÜ BESYO Rekreasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Nedim Çetin koordinatörlüğünde kurulan mehter takımı, gönüllü olarak seçilen bölüm öğrencilerinden oluşuyor. Kısa sürede hazırlıklarını tamamlayan takım, SAÜ’de 1-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Disiplinlerarası I. Uluslararası Spor, Eğitim ve Sağlık Bilimleri Kongresi’nde de sunum yapacak.

Kurulan Mehter Takımının Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Nedim Çetin amaçlarının İmparatorluk mirası olan mehteri tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Mehterin tarihi ve kültürel bir zenginliğimiz olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin “Türkiye’de birçok kurumun mehter takımı var. Ancak bu işi akademik olarak ele alıp inceleyen ve bu doğrultuda takım oluşturan ilk biz olduk. Türkiye’de üniversite bünyesinde kurulan başka bir mehter takımı yok” ifadelerini kullandı. Mehterin Türkiye’de ilk kez Sakarya Üniversitesi’nde ders olarak okutulduğunun altını çizen Çetin, “Mehterin ders olarak konulmasını fikrini Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a açtığımda çok olumlu karşıladı. Önce BESYO’da seçmeli ders olarak koyduk. Büyük ilgi görmesi üzerine tüm üniversitede seçmeli ders haline geldi” diye konuştu. Mehter üzerine çalışmalar yaptığını belirten Çetin, mehterin sadece bir müzik faaliyeti olmadığını, aynı zamanda bir spor olduğunu söyledi. Düzenlenecek uluslararası kongrede bu noktanın altını çizeceklerini belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mehterin biyomekanik analizini yaptık. 1-3 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Uluslararası Kongrede bunu anlatacağız. Tabiri caizse kongrenin yıldızı mehter olacak. Mehteri tüm dünyaya anlatacağız. Türkiye’de ilk defa üniversitemizde verilmeye başlanan mehter dersi ve buna bağlı olarak kurduğumuz Mehter Takımı üniversitemizin ve ülkemizin tanıtımı açısından büyük yararlar sağlayacak.” Mehter Takımı projesinin geçici bir proje olmadığını belirten Çetin, “Takıma aldığımız öğrenciler genellikle alt sınıflardan. Çok fazla talep var. İlerleyen günlerde gösteriler yapacağız. Öte yandan burada yetişecek öğrencilerimiz mezun olduklarında gittikleri her yerde mehter takımları kurabilecek ve yönetebilecek beceriyi kazanacaklar. Bu sayede ülkemizin her yerinde mehter yaygınlaşabilecek” diye konuştu.

Mehter Takımının çalışmaları hakkında bilgi veren Takım Çalıştırıcısı Arş. Gör. Cuma Ece, çok kısa sürede takımın gösteri yapabilecek düzeye eriştiğini söyledi. Günde 8 saatin üzerinde prova yaptıklarını belirten Ece, öğrencilerin büyük bir fedekarlıkla çalıştıklarını söyledi. Mehter takımında olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten öğrenciler, ilk kez böyle bir deneyim yaşadıklarını vurguladılar. “Mehter takımı çok farklı bir ortam” diye konuşan Rekreasyon 1. sınıf öğrencisi Emre Kaya, tarihi yeniden yaşadıkları duygusuna kapıldıklarını ifade etti. Mehterin en önemli enstrümanlarından olan kösü (büyük davul) çalan Rekreasyon 3. sınıf öğrencisi Eren Şahin de “Ben kös çalıyorum. İşin içinde biraz da şov var. Haliyle biraz yorucu oluyor. Ancak mehter çalarken kendimizden geçiyoruz, hep burada olmak, çalmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamadığını belirten Rekreasyon 2. sınıf öğrencisi Oğuzcan Sarı “Mehter takımındayken ecdadımızı düşünüyoruz. Onların ne zorluklar yaşadığını, hangi duygular içinde olduğunu hissetmeye çalışıyoruz. Mehter takımında olmak çok güzel bir duygu” diye konuştu. Rekreasyon 4. sınıf örğencisi Eren Akyol da mehter takımın da olmanın kendisine gurur verdiğini söylerek; “Dedelerimizin yaptığı bir faaliyeti yeniden yaşatmak gurur verici bir şey” ifadelerini kullandı.

Eren Akyol, Rekreasyon 4. Sınıf ‘‘Okulumuzda bulunan Prof. Nedim Çetin hocanın bir mehter takımı kurduğunu duyduk. Daha önce böyle bir faaliyete katılmadım. İlk kez katılıyorum. Dedelerimizin babalarımızın eski nesillerimizin bunyarı yaptığını biliyoruz bunlar da bize gurur veriyor. Biz Türk olarak herkesin içinde milli bir duygusu vardır. İslam’a karşı bir eğilimi vardır biz de bunu burada iyice ön plana çıkardık’’. Emre Kaya, Rekreasyon 1.Sınıf,’’Bir eğilim vardı aslında. Seviyorduk İlkokul lise hayatında bando takımındaydım. Ama mehter takımı gerçekten farklı bir atmosfer. Atalarımızı resmen canlandırıyoruz içimizde hissediyoruz daha doğrusu Türk İslam davası daha doğrusu’’.Eren Şahin, Rekreasyon 3. Sınıf-Kösist/Köszen, ‘’Yaklaşık bir senedir olan bir projeydi bu sene sağlosun Nedim hocamız ahayata geçirdi. Aslında Kösist olacak bir durumum yoktu ancak birden kendimi orada buldum. Aslında kolay değil, yapıtığımız hareketler gerçekten zor, şov ağırlıklı, biraz yorucu oluyor.

Gerçekten kendimizden geçiyoruz çalarken, hep burada olmak hep çalmak söylemek istiyoruz. Davamızı Türk İslam ruhunu yansıbildiğimiz kadar yansıtmaya çalışıyoruz. Daha önce böyle bir şey yapmadık.

Oğuzcan Sarı, Rekreasyon 2. Sınıf-Çorbacıbaşı,’’Böyle bir porje vardı kulağımıza geliyordu. Geldik başladık. Şimdi bunu yaparken hani ecdadımızı düşünüyoruz. Zamanında ne şartlarda biz kısa mesafe yapıp yoruluyoruz ecdadımız kaç kilometre yürümüş bu şekilde düşmana korku salmış. Onları düşünüyoruz. Daha önce hiç böyle birşey yapmadık. Çok güzel bir duygu.’’

Nedim Çetin,’’Mehter Takımı kurma fikri öteden beri vardı. Geçtiğimiz yaz Isparta’da bir kurs için gitmiştim. Orada bir Mehter Takımının başkanı ile karşılaştım. Vali Avni Coş’un ismi geçti.

Burada Mehteri ders olarak koyduk. Mehterin biyomekanik analizini yapmak istemiştim. Ispartada takımı kurmaya karar verdik Türkiye’de mehterin tarihi dokusu ile ilgili biyomekanik analizi ile ilgili adım atışlarından kuvvet üretimine ben biyomekanikçiyim aynı zamanda

ders olarak koyduk rekreasyon bölümüne seçmeli ders olarak. İlgi çok yüksek oldu. Üniversitenin tümüne de yaydık bunu. Artık Üniversitede de seçmeli ders. Daha sonra İspartaya yazın gittik mehter takımı kurma fikri doğdu. Önce ders olarak koyduk. Mehter Takımı kurma düşüncesi doğdu. Fikrimizi rektör beye açtık o da sağolsun kuralım dedi. Vali beyle rektör beyin çok büyük desteği oldu. Kafamda zaten vardı. Takımın önce malzemelerini aldık. Bayağı bir masraf oldu. Sağolsun rektör bey. Takım kurulmuş oldu. Sonra bunlarDaha sonra Mehteri dünyaya niçin tanıtmayalım dedik. Uluslarası kongre yapmaya karar verdik. Bu kongre mehterin kongresi olacak normalde. Süslüyoruz yanlarını futbol sema vs. Asıl konu aslında mehter (bunu usulunce anlatalım) merkezinde mehter yer alacak. Mehterin yanında sema da var. Sema yı da aynı anda ders olarak koymuştuk. 2 ay gibi çok kısa bir sürede çok hızlı yol aldık, Günde 8 saat antrenman yapılıyor. Öncelikli olarak kongreye yönelik. Çocukları genellikle alt sınıflardan topladık. Tamamen BESYO rekreasyon bölümü öğrencileri Belediyenin mehter bölüğü var. Ancak hiçbiri üniversitenin yerini tutmaz Türkiye’de üniversitelerde ilk. Karabük’de kız takımı kurulmuş dediler. Ama üniversitelerde ilk hem ders hem takım kuruldu. Ders hiçbir yerde yok. Ders sadece SAÜ deKız mehter işin magazini Çok teklif almaya başladık. Gösteriler yapacağız ilerde. Büyük emek var. Türkiye’e birçok kuruluşun mehter takımı var. Fakat tamamen taş ustasının bilmem neyin elinde. Biz diyoruz ki bunu eğitimli insanlar şanlı tarihimize yakışan bir şekilde. Mehter bir imparatorluk mirasıdır. 22 milyon metrekare. Milyonlarca kilometrakere osmanlı toprağındaki Her toplumun bunda bir payı var. Kimbilir kimler çalıştı Yahudi ermeni müslüman Her toplum buna katkı sundu. Onun için İmparatorluk mirasınnı herkes kullansın istiyoruz. Dolayısıyla bu çocuklar yarın mezun olduklarında bilinçli olarak bütün kurumlarda rekreasyon bölümünden mezun olan öğrenciler bilinçli olarak mehter takımları kurabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile