Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Eskisehir Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Beykoz Üniversitesi tarafindan ‘Türkiye Yüksekögretim Yeterlilikler Çerçevesi Çevrimiçi Ögrenme Kalite Güvencesi Çalistayi’ gerçeklestirildi.
Lisans düzeyinde çevrim içi ögrenme ortamlarinin tasarlanmasi üzerine hazirlanan bilimsel kitap ve bu kapsamda yürütülen birçok etkinligin bir parçasi olan çalistayda salgin dönemi gelismeler ele alindi. Salgin sonrasi ögrenme ortamlarina hazirliklarin gözden geçirildigi ve önerilerin degerlendirildigi çalistayin açilisinda konusan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savasan, Yüksekögretim Yeterlilikler Çerçevesinin ögrenme kalite güvencesi ve uluslararasi standartlara uyumu hedefledigini belirtti.
Uyum sürecini bas döndürücü hizda gerçeklestirmek zorunda kaldik
Yüksekögretim Yeterlilikler Çerçevesinin ögrenme kalite güvencesi ve uluslararasi standartlara uyumu hedefledigini belirten Rektör Prof. Dr. Savasan, “Esasinda yüksekögretim arz ve talep yanlari olan bir süreç. Bu süreçte diploma programlarinda ögrencilere kazandirilacak yeterlilikler belirlenmis olmali. Hem yüksekögretim kurumlari hem de daha mikro ölçekte konusursak dersin hocasi ders ölçeginde sorumluluklari ve ögrenciye yükledigi yükleri tanimlamakta; bu sorumluluk ve yükler çerçevesinde kazanimlarin ne olacagini ortaya koymaktadir. Aslinda çevrim içi ögrenme yayginlasmakta idi. Salgin çevrim içi uygulamalarinin basta egitim olmak üzere her alanda hizla yayginlasmasini sagladi. Bir bakima uyum sürecini bas döndürücü hizda gerçeklestirmek zorunda kaldik” dedi.
Artik dünyadaki tüm gençler bizim üniversitelerimizin aday ögrencileri
Sakarya Üniversitesinin çevrim içi egitime geçisin ilk gününde tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda yaklasik 5 bin derste canli egitime basladigini söyleyen Rektör Prof. Dr. Savasan, “Hocalarimiz Uzaktan Egitim Platformunu (UZEP) hayata geçirdi. 17 üniversiteye çevrim içi egitim hizmeti verdik. Uygulamali Dersler Platformunu (UDEP) gelistirerek tüm laboratuvar uygulamalarini açik erisimle tüm üniversitelerin ögrencilerine sunduk. Bu hazirliklarimiz salgin sonrasinda tamamlayici egitim modülü olarak bize yardimci olacak, ögrencilerin basta derse hazirlik olmak üzere zamandan ve mekandan bagimsiz ögrenme imkanlarini artiracak. Hem ögrencilerin hem de hocalarin ülke içinde hatta ülkelerarasi online degisimi belli kistaslar getirilerek saglanabilir. Diger ülkelerde yillardir uygulanan uzaktan egitim diploma programlarinin sadece uluslararasi ögrencilere dönük olarak açabilecegimizi düsünüyorum. Böylece bir taraftan çevrim içi olanaklari Türk yüksekögretiminin gelismesi için bir taraftan da uluslararasilasmasi için degerlendirebiliriz. Türk yüksekögretiminin artik yeni düzeyleri test etme olgunluguna eristigi bir gerçek. Artik dünyadaki tüm gençler bizim üniversitelerimizin aday ögrencileri. Bu perspektifle planlamalarimizi yapmaliyiz” diye konustu.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savasan Açiklamasi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Eskisehir Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Beykoz Üniversitesi tarafindan ‘Türkiye Yüksekögretim Yeterlilikler Çerçevesi Çevrimiçi Ögrenme Kalite Güvencesi Çalistayi’ gerçeklestirildi.