17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni Sakarya’da yaşayan ve o dönemde Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, depremin 17. yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundu.
17 ağustos 1999 deprem felaketinde yaşamını yitirenlere rahmet dileyen Elmas, böylesi büyük bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Türkiye’nin 1999 Marmara Depremi’nden sonra gerçek sorunu algılayamadığını ifade eden Rektör Elmas, “Türkiye genel olarak depremi algılayamadı. Uzun yıllar fay hatlarını tartışarak geçti süre. Olayın kendisi ele alınmadı. Daha sonra Türkiye’de yönetmelik değişti, mevcut yapılan ve yapılmış binalar ile ilgili yönetmelik çıktı. Van Depremi, soruna temas konusunda dönüm noktası oldu. Yıkılan binaların yerine tekrar bina yapımındaki zorluk düşünüldüğünde yeniden kentsel dönüşüm öne çıktı. Türkiye kentsel dönüşümle birlikte işin özüne döndü” dedi.
Sakarya’da depremden sonra yeni yapılan binaların yeni yönetmeliğe uygun yapıldığını ve yeni yerleşim bölgelerine geçildiğini belirten Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta hasarlı binalar az sayıda kaldı. Sakarya’da en önemli sorun, 1999 depremini yaşamış, hasarsız atlatmış ancak yeni yönetmeliğe uygun olmayan çok katlı binaların varlığı. Deprem davul çalarak gelmiyor. Her zaman hazırlıklı olmalıyız. Aksi takdirde sorun yaşarız. Marmara bölgesinde 25-30 yıl arası periyotlarda deprem yaşandığını düşünürsek, 17 yıl geride kaldı, bu zaman daralıyor. Zaman daraldıkça tehlike artıyor. Sakarya’da sayıları 2 bini aşan bina stoğunun acilen ele alınması ve dönüştürülmesi gerekiyor.”
Kentsel Dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade eden Elmas, “Uygulamalardaki sorunları aşmak için birlikte gayret göstermek gerekiyor. Herkes sorun çözülsün ama kimse zarar görmesin istiyor” diye konuştu.
Bilim adamlarının yaptıkları açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Elmas, “Yaptıkları açıklamalarla halka korku veriyorlar. Depreme karşı yapılması gerekenler konusunda destekleyici açıklamalar yapılması gerekiyor. Panik havası yaratılmaması lazım. Çözümün üzerine gitmek yerine korku yaratıyorlar” dedi.
Sakarya’da tehlike oluşturan, yeni yönetmeliğe uygun olmayan özel yurtların bulunduğunu kaydeden Elmas, “Başka illerden üniversitemize gelen öğrenciler ne yazık ki deprem konusuna yeterince duyarlılık göstermiyor, umursamıyor. Yönetmeliğe uygun olmayan özel yurtlarda kalabiliyorlar. Biz yeni gelen öğrencilerimize kayıt sırasında bu konuda gereken uyarıları yapıyoruz. Öğrencilerimiz bina ve yurtlardan 2007 deprem yönetmeliğine uygunluk raporu istesinler. Aksi takdirde bu yurt ve binalarda kalmasınlar” şeklinde konuştu.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas Açıklaması
Sakarya’da 1999 depremini hasarsız atlatan ancak yeni yönetmeliğe uymayan çok katlı binaların büyük tehlike oluşturduğu belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, kentsel dönüşümde ise sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi.