Savaş Mağduru Suriyeli Öğrencilerin Karne Sevinci

Savaş Mağduru Suriyeli Öğrencilerin Karne Sevinci

Afyonkarahisar’da öğrenci mevcudunun yarısına yakını Suriyeli mülteci ailelerin çocuklarının oluşturduğu Sahipata İlkokulunda savaştan kaçıp kente yerleşen öğrenciler bugün vatanlarından uzakta karne sevinci yaşadı.

Afyonlu öğrencilerle birlikte karne sevinci yaşayan Suriyeli çocuklar çok mutlu olduklarını anlattılar. Çok iyi Türkçe konuşabilen Suriyeli Mohammad Zein Mussain isimli öğrenci, Afyonkarahisar’ı çok sevdiklerini belirterek, kendi öz yurtlarından ayrı kalmanın zaman zaman eksikliğini hissettiklerini dile getirdi. Türkçe noktasında hiçbir sıkıntı çekmediklerini Belirten Mohammad Zein Mussain, “Öğretmenimiz bizlere çok iyi Türkçe öğretti. Bizlerde burada hem Arapça, hem de Türkçe konuşabiliyoruz. Suriye’den Türkiye’ye ye savaş nedeniyle geldik. Gelirken ben çok küçüktüm ama hatırlıyorum o günleri. Çok zorluklar çektik. Türkiye’deki eğitim sistemi çok iyi. Suriye bu noktada Türkiye’den geride. Arkadaşlarımızla birlikte çok iyi güzel şekilde uyum sağladık” dedi.

Bir Başka Suriyeli Öğrenci Abdulmelik Asaad ise, karnelerinin çok iyi olduğunu belirterek, Türkiye’de bulunmaktan ve Türk kardeşleri ile birlikte eğitim almaktan çok mutlu olduklarını ifade etti.

Sınıf Öğretmeni Süleyman Kabayel ise Suriyeli öğrencilere eğitim vermekte zorlanmadıklarını belirterek, “1. sınıftan başlayan öğrencilerin bizim öğrencilerimizden hiçbir farkı yok. Aynı şekilde devam ediyorlar. Ama 2. ve 3. sınıfta gelenler ve sürekli devamsızlık yapanlar bizim için zor oluyor tabi ki. Onlara karne verdik ve onlar karne sevincini yaşadı. Gayette başarılı öğrencilerimiz var” diye konuştu.

“Okuldaki öğrencilerin yarısına yakını mülteci öğrenci”

Sahibata İlkokulu Müdürü Mustafa Öngör, okulda öğrencinin yarısına yakınının mülteci öğrencilerin oluşturduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Okulumuzda 220 toplam öğrenci var. Bunların 96’sı mülteci öğrenciler. Mülteci öğrencilerimizden Afgan, Suriye, Irak, Tacikistan olmak üzere belirli sınıflara ayrılmış vaziyette. Eğitimde de başta gelen öğrenci olmuyor, ama dönem içerisinde gelen oldu mu onlarla Türkçe öğrenme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunları da zaman içerisinde öğretmenlerimizin gayretiyle çözüyoruz. Okulumuzun neredeyse yarısı mülteci öğrenci. Normal şartlarda bir okuldaki öğrenci sayısının yüzde 30’unu geçemez. Böyle bir yönetmeliğimiz var fakat, bizim mahallemizin biraz eski olması ve kiraların ucuz almasından dolayı mültecilerin bu bölgeye bir ağırlıkları var. Yapacak bir şey yok, biz eğitimciyiz gelenleri kabul etmek zorundayız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile