Savaş Mağduru Suriyelilerin 'Ekmek' Mücadelesi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden bazıları geçimini sağlamak için iş yerini kurarken kimi de buldukları işlerde çalışarak yaşamını sürdürüyor.

Kamplarda kalmak istemeyen ve İzmir'e yerleşerek kendi işini kuran birçok Suriyeli esnaf, bir gün ülkelerine dönme hayalini içlerinde her zaman canlı tutsalar da şimdilik yeni kurdukları ilişkilerden ve hayattan memnun. Konak ilçesi Basmane semtindeki Anafartalar Caddesi'nde kafeterya işleten Emir Allavi, kendi işini kuran Suriyelilerden biri.

Allavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te hayata tutunma şansı kalmadığı için ilk olarak Kilis'e, 7 ay önce de İzmir"e geldiğini söyledi.

Alışamadığı için kamplarda kalmak istemediğini anlatan Allavi, Türkiye'deki akrabaları sayesinde İzmir'e geldiğini, önce geçici işlerde çalıştığını ardından kendi işini kurduğunu belirtti.

Allavi, kendisi gibi binlerce Suriyelinin İzmir'e geldiğini, açtığı kafeteryanın da Suriyelilere yönelik olduğunu ifade etti.

Temin ettiği yöresel ürünleri de sattığını aktaran Allavi, Türkiye'deki ticaret hayatına uyum sağlama konusunda sıkıntı çekmediğini şu sözlerle dile getirdi:

"Esnaf komşularımız bize çok iyi davranıyor. Türkler saygın insanlar. Buraya göçmen olarak geldik ve hiçbir sorun yaşamadık. Savaş bittikten sonra ülkemize döneceğiz, burada misafiriz. Allah bizi döndürürse döneriz."

- Suriyeli aşçılar

Suriyelilerin ülkelerine özgü yemek bulduğu yerlerden biri olan Basmane Garı karşısındaki Suriye lokantasında çalışan döner ustası Abdussetar Ahmed, lokantada yörelerine özgü "Ful", "Falafel", "Kepse", "Firik pilavı", "Fette" ve "Tebule" gibi yemeklerin hemşehrilerinin damağına uygun özel sos ve baharatlarla servis edildiğini söyledi.

Ahmed, Şam'da da döner ustası olduğunu, ailesine yardım etmek, maddi destek sağlamak için burada da mesleğini sürdürdüğü için kendisini şanslı saydığını dile getirdi.

Ülkesinde yaşama olanağı kalmadığından Türkiye'ye göç ettiğini aktaran Ahmed, şimdilik yerleştiği İzmir'de mutlu olduğunu ancak savaşın sona ermesi durumunda ülkesine geri döneceğini ifade etti.

Ahmed, Şam'da üniversite eğitimin tamamladığını, eylemler başladıktan sonra kendisi ve ailesinin zulme maruz kaldığını, siyasi nedenlerle bir süre hapishanede kaldığını anlattı.

Yaklaşık 5 yıldır süren iç savaşın Suriye'yi hayalet gibi bir ülkeye çevirdiğine dikkati çeken Ahmed, "Birçok devlet, kriz başladığından bu yana 'biz sizin yanındayız' dediler ama söyledikleri hepsi yalan çıktı ama Türkiye ve Türk halkı bize hep yardım eden oldu. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. O, çok iyi bir insan" diye konuştu.

- "Rızkı veren Allah'tır'

Lokantada yardımcı elaman olarak iş bulan az sayıdaki Suriyeliden biri olan Zekeriya Maruf ise Halep'te bakkal dükkanı işlettiğini ayrıca taksicilik yaptığını anlattı.

Evleri yıkıldıktan sonra göç etmeye karar verdiğini belirten Maruf, sora sora İzmir'e geldiğini söyledi. Maruf, "Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın. Evimiz yıkıldı diye hırsızlık yapmadık, adam öldürmedik. Rızkı veren Allah'tır. Türkiye'ye geldik ve çocuklarıma ekmek götürmek için çalışıyoruz" diyerek çocukları ile "Güzel Halep'e dönmenin hayaliyle yaşadığını" ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile