Savaş Meydanına Eğitim Kampüsü Kurulacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı , 1402'de Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt ile Timur arasındaki Ankara Savaşı'nın yapıldığı meydana büyük bir üniversite kampüsü kuracak.

TOKİ, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi kampüsünde ilk etapta inşa edilmesi planlanan yapıların ihale tarihini belirledi.

Projeye göre, 12 fakültenin kurulacağı kampüste ilk etapta, insan ve toplum bilimleri, hukuk, doğa ve mühendislik fakülteleriyle laboratuvarların bulunacağı bina, spor merkezi, teknik bina ve kafeterya inşa edilecek. Bu yapıların ihalesi, 13 Kasım'da TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkez binasında gerçekleştirilecek.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yeni kampüsü 3 bin 500 dönüm alana inşa edilecek. Kampüs arazisinde bin 500 dönümlük alan yapılaşma için ayrıldı. Bu alanda, üniversitenin akademik ve idari birimleri bulunacak. Kalan bölüm ise gelişme bölgeleri, rekreasyon alanları, sosyal yaşam ve ormanlık bölgeler olarak değerlendirilecek.

-450 dönüm ağaçlandırılacak

Kampüs sınırları içerisinde, yaklaşık 450 dönümlük alan ormanlaştırılmak üzere ayrıldı. Bu alana, karasal iklime uygun, az bakım gerektiren ve çabuk büyüyen ağaçlar dikilecek. Dumlupınar Çayı çevresindeki mevcut ağaçlar ise korunarak yine kampüsün peyzaj tasarımında ve yer yer ormanlaştırılacak alanlarda değerlendirilecek. Dumlupınar Çayı, ıslah edilerek su yatağının genişletilip, gölet haline getirilerek kampüste peyzaj öğesi olarak kullanılması da planlandı.

Kampüs tamamlandığında 40 bin kişi kapasiteli bir üniversite haline gelecek. Yabancı öğrenciler için önemli oranda kontenjan ayıran üniversite, fen, sağlık ve sosyal bilimler alanında güçlü bir araştırma üniversitesi olacak şekilde yapılandırılacak.

-Spor üniteleri de inşa edilecek

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ana kampüsüne, insan ve toplum bilimleri, hukuk, siyasal bilgiler, işletme, mimarlık, mühendislik ve doğa bilimleri, İslami ilimler, güzel sanatlar, tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakülteleriyle konservatuvar binaları inşa edilecek. Yabancı diller yüksekokulu ve fen ilimleri enstitüsü de kampüste kurulacak akademik binalar arasında yer alıyor.

Kampüste, ayrıca, kütüphane, teknoloji ve bilim araştırma merkezi, kültür ve kongre merkezi, müze, rektörlük binası, misafirhaneler, üniversite oteli, rektör evi, lojmanlar, yurtlar ve merkezi arşiv binası da inşa edilecek.

Eğitim ve öğretim gören öğrencilerin sportif faaliyetlerde bulunmaları için spor üniteleri de planlandı. Bu kapsamda 2 spor salonu, spor merkezi, olimpik kapalı yüzme havuzu, tenis kortları, stadyum, halı sahalar, basketbol, voleybol ve kriket sahaları, koşu ve bisiklet parkurları yapılacak.

Kampüs içerisinde, mekanlar arasındaki sirkülasyonu sağlayan servis ve ring yollarıyla yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunacak.

-Kendi enerjisini üretecek

Üniversite kampüsü, enerjisini kendi üretecek şekilde tasarladı. Elektrik ve su ihtiyacının karşılanması ve geri dönüşüme katkıda bulunulması amacıyla kampüsün yüksek noktalarında rüzgar türbinleri yer alacak.

Ayrıca, güneş ışığından maksimum yararlanmak için açık otoparklarda güneş panelleri, yağmur suyundan yararlanmak için su deposu ve atık suları geri kazanmak amacıyla da su arıtma tesisi bulundurulması planlandı.

Kampüse giriş, 4 ana kapıdan yapılacak. Bu kapılar, kampüsün güneydoğusunda, doğusunda, batısında ve kuzeyinde yer alacak şekilde konumlandırıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile