Nasib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, WADAN'ın Afganistan'da uyuşturucu kullanma talebini azaltmaya yönelik çalışmalar yaptığını, bağımlı kişileri tedavi ettiğini ve halkı bilinçlendirerek, bağımlı sayısının artmasını engellemeye çalıştığını anlattı.
Bakım merkezlerinde ve bağımlıların evlerinde kişileri tedavi ettiklerini söyleyen Nasib, "Derneğe bağlı 22 enstitüde tedavi hizmeti veriyoruz. Afganistan'daki uyuşturucu kullanım oranları gerçekten çok fazla. Bu, çok büyük bir problem. WADAN'ın tek başına Afganistan'daki uyuşturucu problemiyle başa çıkabilmesi mümkün değil. Ancak uluslararası yardımlarla uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele edebiliriz" diye konuştu.
"Son zamanlarda Afganistan'daki uyuşturucu kullanım oranı daha çok arttı" diyen Nasib, bu artışın ülkede yaşanan birtakım politik tutarsızlıklardan kaynaklandığını bildirdi.
Nasib, yeni yönetimin uyuşturucu kullanımının azaltılması konusunda etkin rol oynayacağını umit ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Afganistan, 'afyon üretimi' denildiğinde akla ilk gelen ülke. Dünya afyon üretiminin yüzde 90'ı Afganistan tarafından karşılanıyor. Biz çiftçileri uyuşturucu yetiştirmemeleri gerektiği konusunda bilinçlendiriyoruz. Ülkede 1 milyondan fazla uyuşturucu bağımlısı var. Bu rakamın içinde kadın ve çocuklar da var. Uyuşturucu bağımlıları için uyguladığımız birtakım tedavi programlarımız var fakat bu programlar vesilesiyle ilgilenebileceğimiz insan sayısı, uyuşturucu bağımlısı ve problem yaşayan insan sayısından çok daha az. Yine de bilinçlendirme çalışmaları ve tedavi programları ile bu rakamın azalacağına ve Afganistan'ın uyuşturucuyla bütünleşen imajının değişeceğine inanıyorum."
- "Taliban, çiftçilere zorla afyon yetiştirtiyor"
Ülkede uyuşturucu bağımlılığına zemin hazırlayan birçok ortam bulunduğunu aktaran Nasib, şöyle devam etti:
"Çok fazla afyon üretilmesi, uyuşturucuya ulaşmayı kolaylaştırıyor. Maalesef hükümetin kontrolü dışındaki birtakım bölgelerde afyon üretimi yapılıyor. Taliban, bazı bölgelerde çiftçileri zorluyor, onlara zorla afyon yetiştirtiyor. Bir de politik dengesizlik, sosyoekonomik durumlar, işsizlik ve fakirlik gibi durumlar, ülkede fazlasıyla yaşandığı için maalesef çok fazla uyuşturucu bağımlısına sahibiz. Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar bile bağımlılar tarafından suistimal ediliyor. Afganistan, yıllarca yaşanan iç savaşın izlerini silmeye ve yol açtığı sorunlarla başa çıkmaya çalışırken, bir de uyuşturucuyla mücadele ediyor."
Nasib, yaşanan savaş nedeniyle pek çok kişinin yakınlarını kaybettiğini, dolayısıyla bu kişilerin hayatla bağını kopardığını ve acısını hafifleteceğini düşünerek uyuşturucu batağına saplandığını ifade etti.
Savaşın Ardından Uyuşturucu Kullanım Oranı Arttı
Uyuşturucuyla mücadele için çalışmalarda bulunan Afganistan'ı Geliştirme ve Refah Derneği (WADAN) Başkanı Mohammad Nasib, son zamanlarda Afganistan'daki uyuşturucu kullanım oranının daha da arttığını söyledi.