Savastan Kaçti Türkiye'de Okuma Yazma Ögrendi

Savastan Kaçti Türkiye'de Okuma Yazma Ögrendi

Suriye’deki iç savastan kaçarak Kilis’te yasamaya baslayan Berivan Yüksek, okuma yazma seferberligiyle köye gelen ögretmenlerinin yardimiyla okuma-yazma ögrendi. Ayni köyde yasayan 80 yasindaki Senem Korkmaz da ilerlemis yasina ragmen okuma-yazma ögrenerek önemli bir basariya imza atti.

Kilis’in Musabeyli ilçesine bagli Geçit Boyu Köyünde yasayan 80 yasindaki Senem Korkmaz ve Suriye’deki savastan dolayi okuma-yazma ögrenemeyen 35 yasindaki Berivan Yüksek, okuma yazmayi ögrenmek için gösterdigi gayretle hem Kilisli okuma yazma bilmeyen kadinlara örnek olurken hem de ilerleyen yasina ragmen okuma yazma ögrenmenin mutlulugunu yasiyor.

Savastan kaçti Türkiye’de okuma yazma ögrendi

2011’in Mart ayinda çikan savastan dolayi aile yakinlarini kaybetmesinden sonra esiyle Türkiye’ye gelme karari veren 35 yasindaki Berivan Yüksek, okuma ve yazmayi ögrenmek için elinden gelen her seyi yapti. Belirli bir zaman geçirdikten sonra ilçeye bagli Geçit Botu Köyüne tasinan Yüksek, kendinden yasça büyüklerle bir araya gelerek ilçe Kaymakamliginin açtigi kurslarla okuma ve yazma kurslarina basladi.

Çocuklarinin okula gitmesinden dolayi daha fazla istekle köy okuluna giderek kurslara giren Yüksek, kisa sürede okumayi ögrenerek çocuklariyla birlikte ögretmenlerinin verdigi ev ödevlerini yapmaya basladi.



‘‘Türkçeyi ana dilim gibi konusuyorum’’

Suriye’deki savastan dolayi Türkiye’ye gelen 35 yasindaki 5 çocuk annesi Berivan Yüksek, ‘‘Suriye’deki savastan dolayi Kilis’e geldim. Ülkemizdeki savastan dolayi okuma ve yazmayi ögrenme kismetimiz olmadi. Suan Türkiye’deyiz ve burada Türkçe’yi ana dilimiz gibi konusabiliyoruz ve bu duruma ben çok mutluyum. Ilkokul zamaninda yasitlarim okula giderdi babamda beni okula göndermezdi. Simdi ise Kaymakamligin açtigi kurslar var ve benden büyük olan teyzelerle birlikte bir araya gelerek okula geliyoruz’’ dedi.



‘‘Elimdeki isi yarim birakiyorum hemen okula geliyorum’’

Genç yastayken maddi sikintilardan dolayi okula gidemedigi için okuma ve yazmayi ögrenemedigini söyleyen 80 yasindaki Senem Korkmaz ise "Allah devletimizden razi olsun. Çünkü 80 yasindayken okuma ve yazmayi ögrendim. Sabah kalkiyorum elimdeki islerimi hemen halledip okula gelmek için evden çikiyorum. Okumayi bilmedigim için köyden baska bir yere gittigim zaman çok zor oluyor. Özellikle hastaneler ve baska bir ile gittigimiz zaman çok zorlaniyorum. Bildigim yerde tikanip kaliyorum o zaman da çevredekilerden yardim istemek zorunda kaliyorum. Ilkokula gitme zamanindayken babamin durumunda yoktu ben de gidemedim ondan dolayi da okumayi ögrenemedim. Okula gidemedigim için çok pismanim. Ben okumayi ve yazmayi ögrendim Allah’im devletimizden razi olsun’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Okula zorla getirdigim ögrenciler benden önce geliyorlar’’

35 yas ve üzeri olan vatandaslara okuma ve yazma ögrettigi için çok mutlu oldugunu söyleyen ögretmen Selda Okyay da, "Okumayi bilmeyen teyzeleri okula getirmek için ilk baslarda çok zorluk çektim. Simdi kendimi sevdirdim ve benden önce okula geliyorlar. Yaslari büyük oldugu için her gün bir önceki günde anlattigimin üzerinden geçiyorum, anlamadiklarinda etkinlik yaparak üzerinden geçiyorum. Ögrencilerimin çogu 70 yas üzerinde ve okumanin zorlandigi bir kesim oldugu için çocuklara anlattigim gibi anlatarak kafalarina girmesini sagliyorum. Ögrencilerimi çok seviyorum, okuldan çiktiktan sonra birlikte yürüyerek evlerimize gidiyoruz’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile