Savcılar 4751 askeri sordu

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin haklarında dava açılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Do...


"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin haklarında dava açılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın ek klasörleri avukatlara dağıtıldı.
Ek klasörlere göre, soruşturma savcıları, Balyoz Planı'nda adı geçen 4751 askerin 2003'teki görev yeri ve rütbelerini sordu. Genelkurmay verdiği yanıtta ise, listedeki çelişkilere dikkat çekti ve iki emekli amiralin, darbe planı olduğu iddia edilen Balyoz'un hazırlanış tarihi olan 2003 yılından önce 1998 ve 2000 yıllarında öldüğünü bildirdi.
Ek klasörlerde yer alan polis fezlekesinde de, "Balyoz Harekat Planı"nın bir "darbe planı" olduğu ve "içinde yer alan hususların birçoğunun hayata geçirildiği" iddia edildi. 

Darbe süreçleri
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" iddianamesinin dava dosyasında yer alan 184 ek klasörün dijital ortama aktarılması tamamlandı. Sanık avukatlarına dün dağıtalan ek klasörlerde, arama, el koyma kararları, sanıklardan elde edilen deliller, ifadeleri, yakalama kararları gibi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı ile yapılan yazışmalar ve gönderilen belgeler bulunuyor.
"Sakal", "Çarşaf", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlar, bilirkişi raporlarının da yer aldığı klasörlerde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ülkemizde bugüne kadar meydana gelen darbeler ve darbe süreçleri ile Balyoz Darbe Planı arasındaki benzerliklere ilişkin 10 sayfalık yazı da yer alıyor.

Hayata geçirilmiş
1 No'lu klasörde, Taraf gazetesinde, "Balyoz Darbe Planı" başlıklı haberin yayımlanmasının ardından yaşanan süreç anlatılırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekeye de yer verildi. 516 sayfalık fezlekenin sonuç kısmında şöyle denildi:
"Ülkede kardeş kavgası çıkarmaya, ülke bütünlüğünü zedelemeye, laik ve demokratik hukuk düzenini bozmaya, devlet otoritesini sarsmaya ve iç savaş çıkarmaya varacak derecede ciddi sonuçlar doğurabilecek kanlı eylemleri bünyesinde barındıran Balyoz Harekat Planı'nın Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını devirmek amacıyla hazırlanmış ve içerisinde yer alan hususların birçoğu hayata geçirilmiş bir 'darbe planı' olduğu değerlendirilmektedir."

Savcılar askeri sordu
Ek klasörlerinde yer alan bir yazışmaya göre, savcılar, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" eklerinde adları liste halinde yer alan 1856'sı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda, 90'ı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli olmak üzere toplam 4751 askerin görev yerleri hakkında Genelkurmay'dan bilgi istedi.
Savcılar, 3 Mayıs 2010'da Genelkurmay Askeri Savcılığı'na "acele" notuyla yazdıkları yazıda, 4751 askerin, 2003 yılında gönderilen listelerde belirtilen görevlerde olup olmadığını, görevli değil iseler 2001-2004 yılları arasında 1. Ordu'ya bağlı birliklerde görevli olup olmadıklarının bildirilmesini talep etti. Hakkında bigi istenen askeri personel arasında üstçavuşlar, teğmenler ve orgeneraller de yer aldı.

 

'İki sinagogun üzeri kırmızıyla işaretli'
Emniyet raporuna göre, 15 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen İstanbul'da sinagoglara yönelik bombalı eylemlerin Balyoz Harekat Planı kapsamında, 1. Ordu'nun görev sahasında 193 kilise ve sinagoga ait isim ve adres listesinde, patlamaların yaşandığı Neve Şalom ve Beth İsrail sinagoglarının kırmızıyla işaretlendiği belirtildi. Raporda, "Belgenin hazırlanış ve son kaydetme tarihinin de eylemlerden önce olduğu dikkate alındığında Balyoz Harekat Planı'nda önceden haber verilen eş zamanlı El Kaide eylemlerinin bu eylemler olabileceği değerlendirilmektedir" denildi. 

'ÇYDD destekliyor'
Raporda ÇYDD ve ADD'ye de şu suçlamalarda bulunuldu: "Yeni plana destek verecek dernekler olarak belirlenen 321 dernekten 254'ünün mason fraksiyonlu derneklerden olduğu, 27 tanesinin ÇYDD şubesi, 22 tanesinin ADD şubesi, 8 tanesinin Halk Evleri derneği olduğu görülmekte."
Raporun sonunda ise, "Bahsedilen eylem planının yer aldığı belgeler incelendiğinde belgelerin tamamının 2003 ve öncesine ait olduğu, Eylem planlarının yer aldığı belgelerin hazırlanış tarihinin tamamının, Balyoz Harekat Planı'nın oluşturma tarihi olan 12 Aralık 2002'den sonra ve 5 Mart 2003 olan seminer başlama tarihinden önce oldukları tespit edilmiştir" denildi. 

 

'ÇYDD masonik fraksiyonda'
Balyoz davası iddianamesi eklerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün 25 Şubat 2010'da hazırladığı 7 sayfalık rapor da yer aldı. Emekli Kuvvet komutanları Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın gözaltına alındığı tarihte savcılığa gönderilen bu raporda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) masonik fraksiyonda olduğu ve yeni darbe planına destek verdiği iddia edildi.
İlk sayfada raporun soruşturmada ele geçirilen CD, kaset ve dokümanların incelenmesi sonucunda hazırlandığı belirtildi. Balyoz Harekat Planı'nın 3 Kasım 2003 tarihindeki seçimin ardından kaleme alındığına dikkat çekilen raporda, "Demokratik yollardan iş başına gelmiş hükümeti anti demokratik yollarla yönetimden uzaklaştırmaya yönelik hazırlanmış bir plan olduğu görülmektedir" denildi. Planın tek hedefinin sadece hükümet olmadığı belirtilerek, "Hükümetle işbirliği içinde olduğu vurgusu yapılan ve irticai olarak nitelenen grupların da tek ferdi kalmayacak şekilde ortadan kaldırılacağı belirtilmiştir" denildi. 

'Örgütlerle organik bağ'
Emniyet raporunun ilerleyen bölümünde ise o tarihte henüz iddianamesi hazırlanmamış soruşturmayla ilgili olarak şu kanaate varıldı: "Kendilerini Balyoz Komutanlığı olarak niteleyen cunta yapılanmasının, öncelikle yapay bir müdahale ortamı hazırlayarak yapacağı işi meşru gösterme gayretinde olduğu anlaşılmaktadır.
(...) Demokrasiyi baltalamaya yönelik hazırlanan bu planda öncelikle ortamın şekillendirilmesinin istendiği görülmektedir. Bu amaçla birçok kanlı eylemin cunta tarafından bizzat hazırlandığı anlaşılmaktadır(...) Müslüman halk içine sızdırılması planlanan ve halkı sokaklara dökmenin amaçlandığı bu eylemlerde işbirlikçilerin onlarcasının El Kaide, Hizbullah, İBDA-C kanlı örgütlerin mensubu olması dikkate alındığında devlete ve millete  karşı terör örgütleriyle kurulan organik bağ gözler önüne serilmektedir."

 

'2003'ten önce öldüler' yanıtı
Genelkurmay Başkanı adına Hakim Binbaşı Okşan Çidem tarafından 17 Mayıs 2010'da savcılara gönderilen cevabi yazıda, listede yer alan isimlerin belirtilen tarihlerdeki görev ve rütbeleri belirtildi. Yazıda, listede yer alan "çelişkili ve hatalı" bilgilere de yer verildi. Yazıda, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı"nın eklerinde yer alan listede isimleri bulunan iki emekli amiralin 1998 ve 2000 yıllarında öldüğü bilgisi yer aldı. Askeri hakimin yazısında, listelerde yanlış ve hatalı olduğu belirtilen hususlardan bazıları şöyle sıralandı: 
-  "EK-1 olarak isimlendirilen listede görev yeri '3.Or.Hv.Svn.Top.Tb.' olarak belirtilen Hv. Svn. Yzb. Tolga Kaplama söz konusu görev yerine plan seminerinin yapıldığı tarihten sonraki bir tarih olan 9 Temmuz 2003'te atanmıştır.  
-  "EK-4 olarak isimlendirilen Dz.K.K.lığı personelinin adının yer aldığı listede ismi bulunan iki emekli personelden E.Tuğa. Nevzat Hilmi Sertel 3 Kasım 1998 tarihinde, E.Tuğa. Burhan Durcan ise 5 Temmuz 2000 tarihinde vefat etmiştir.
-  "EK-5 olarak isimlendirilen listede 'Hava. Plt. Kur.Alb. Hüseyin Akarsu' olarak yer alan personel 2005 yılında Albay olmuştur."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile