Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Yenilikçi Yazilimlar Yarisiyor (Y) 2. Dönem Ödül Töreni ve 3. dönem proje imza törenine katildi.
Törende konusan Demir, savunma sanayiinde tam bagimsiz Türkiye için yüksek kabiliyetli sanayi altyapisi olusturmak, yerli ve milli üretimde öncü olmak hedeflerinin oldugunu söyledi.
Ar-Ge ve teknoloji yönetimi faaliyetleri ile ülkenin güvenlik güçlerinin kullanimina sunulan savunma sistemlerindeki kritik bilesenleri tamamen yerli ve milli imkanlarla üretmeyi amaçladiklarini vurgulayan Demir, “Bu kapsamda son yillarda özellikle Ar-Ge panelleri ve OTAG’lar ile sistematik hale gelen bu çalismalar ilk meyvelerini vermeye baslamistir. Su ana kadar 47 Ar-Ge projesini basariyla tamamladik, 62 proje ise halen devam etmektedir. Ar-Ge projelerimizin toplam bütçesi 3.5 milyar TL’nin üzerindedir. Son yillarda özellikle yazilim teknolojilerinde bas döndürücü gelismeler yasanmakta, yazilim bütün teknolojiler için en temel bilesen haline gelmektedir. Yükselen ve çigir açan teknolojiler içerisinde yazilim teknolojileri ile dogrudan ilgili yapay zeka, büyük veri, genisbant teknolojileri, robotik, otonomi ve siber güvenlik teknolojilerini destekleyen alt teknoloji basliklari üzerinde çalismalarimizi sürdürmekteyiz. Daha geçen gün Istanbul Teknopark’ta açilisa katildik. Yapay zeka teknolojisinde birçok projeyi es zamanli olarak baslattik. Gelecegin muharebe ortamlari için ‘oyun degistirici’ nitelikte bir teknoloji olarak görülen sürü zekasi OTAG faaliyetlerini geçen yil tamamladik. Bu yil içerisinde sürü zekasi teknolojilerine yönelik yayinlamis oldugumuz Savunma Sanayii Genis Alan Ar-Ge (SAGA) çagrilari ile ülkemizi muharebe ortaminda üstün ve yetenekli kilacak proje öneriler topladik ve degerlendirmeye basladik” dedi.
“ODTÜ, ITÜ ve Firat Üniversitesi ile üç yarisma daha planlamis bulunmaktayiz”
Ilk yarismanin geçtigimiz sene basariyla tamamlandigini anlatan Demir, “Yenilikçi Yazilimlar Yarisiyor (Y) Yarisma Programi son hiziyla devam ediyor. Ikinci döneminde iki adet yarisma daha görüntü isleme alaninda uzmanligina güvendigimiz ODTÜ-OGAM koordinasyonunda baslatilmistir. Bugün burada basariyla tamamladigimiz söz konusu yarismalarin ödül törenini yapacagiz. Yarismalara gösterilen yogun ilginin, yarisma sürecinin rekabetçi bir ortamda gerçeklesmesini ve akabinde performanslarda büyük oranlarda görülen artislari saglamasi sevindiricidir. Ilginin ve gösterilen çabanin müteakip yillarda da artarak devam edecegini umuyoruz. TR-Test ile olan isbirligimiz sayesinde yarisma konularinda basarili olan yarismacilar ile sinirli kalmayip, yetenek sahibi isteklilerin seviyelerinin de ölçülecegi ve yapilan tespit ile Yapay Zeka Yetenek Sertifikasyonu’nun saglanacagi bir platforma tasiyacak olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu sayede özellikle yapay zeka alaninda yetenek envanterinin somut verilerle ortaya çikarilmasi saglanmis olacaktir. Programimizin yeni dönemi için ODTÜ, ITÜ ve Firat Üniversitesi olmak üzere üç farkli üniversite ile üç yarisma daha planlamis bulunmaktayiz. Birazdan onlarin da imzalarini atacagiz. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi is birliginde ve ilgili tüm paydaslarin etkin katilimiyla biliyorsunuz ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ yayinlandi. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nde belirtilen hedefleri savunma sektörü açisindan ele alarak, eylem planlarina dönüstürmek de Baskanligimizin önem verdigi bir husus. Günümüz yapay zeka teknolojisi hemen hemen bütün sistemlerde performansi artirmayi ve özellikle otonom kabiliyetleri gelistirmeyi saglayacak yenilikler sunmaya baslamistir. Yapay zeka teknolojilerinde en hizli olan ve bu teknolojilerle sistemlerini en hizli dönüstüren ülkelerin yakin bir zamanda digerlerine üstünlük saglayacagi da bir gerçektir. Bu dogrultuda hazirliklarina devam ettigimiz SSB Yapay Zeka Platformu’nu en yakin zamanda hizmete açmayi planliyoruz. Bu platform ile hedefimiz sektörümüzün yapay zeka alanindaki çalismalarini ivmelendirmek ve daha üretken hale getirmektir” seklinde konustu.
Demir konusmasinin devaminda ise su ifadelere yer verdi:
“Geçtigimiz hafta Teknofest kapsaminda Aksaray’da düzenlenen roket yarislarini izledik. Dün ülkemizin siber güvenlik alaninda ilk ve tek lisesi olan Teknopark Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin egitim ögretim yili açilisini gerçeklestirdik. Ardindan Bilisim Vadisinde yine Teknofest kapsaminda binek otonom araç yarismasina katilan gençlerimizle beraberdik. Bütün bu etkinliklerimiz ve bugün gerçeklestirecegimiz tören de aslinda bir bütünün parçalari. Savunma sanayiimizin insan kaynagina yapilan yatirimla beraber gelecegin teknolojilerini birlikte yakalamanin birer unsuru. Bütün bu çalismalarda devletimizin ilgili kurumlarinin yaninda özellikle üniversitelerimiz ve akademisyenlerimize büyük görev düsüyor. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da onlarin yüksek desteginin arkamizda oldugunu biliyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin, baskanligimiz modelini örnek göstererek kurulma sürecini duyurdugu Yazilim ve Donanim Endüstrileri Baskanligi da bundan sonraki çalismalarda birlikte yürüyecegimiz bir paydasimiz olacak.”
UYDU ve GAG (Genis Alan Gözetleme) temali yapilan yarismada ödüller de sahiplerini buldu. Uydu alaninda 1.’lik ödülü Prof. Dr. Hakan Çevikalp, 2.’lik ödülü HAVELSAN A.S’den Emre Baseski, 3.’lük ödülü SDT A.S.’den Halil Sunar’a takdim edildi. GAG (Genis Alan Gözetleme) alaninda 1.’lik ödülü Kuartis’den Dr. Osman Serdar Gedik ve Emre Can Sevindik, 2.’lik ödülü OBSS’den Fatih Akyön, 3.’lik ödülü SDT A.S.’den Öner Ayhan’a takdim edildi.
Savunma Sanayii Baskani Demir Açiklamasi '47 Ar-Ge Projesini Basariyla Tamamladik, 62 Proje Devam Ediyor'
Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, “Su ana kadar 47 Ar-Ge projesini basariyla tamamladik, 62 proje ise halen devam etmektedir. Ar-Ge projelerimizin toplam bütçesi 3.5 milyar TL’nin üzerindedir” dedi.