Savunma Sanayii Başkanı Demir, TEI'yi Ziyaret Etti

Savunma Sanayii Başkanı Demir, TEI'yi Ziyaret Etti

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve beraberindeki heyet TEI’nin Eskişehir yerleşkesini ziyaret etti.

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit’in bilgilendirme toplantısı ile başlayan ziyaret, tesis turu ile devam etti. ANKA’ya güç verecek PD170 turbodizel havacılık motorunu yerinde gözlemleyen Demir, daha sonra Katmanlı İmalat Atölyesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış töreninde konuşan Genel Müdür Akşit, “Katmanlı imalatın gerek üretim gerekse tasarım alanında sıralanan çok sayıda avantajı sebebi ile, havacılık ve savunma teknolojilerindeki kullanım oranları artmaktadır. Bu kapsamda dünya çapında ürünler sağlayan büyük havacılık firmaları konuya yüksek araştırma bütçeleri ayırarak alışılagelmiş üretim tekniklerinin kullanıldığı kritik komponentleri katmanlı imalat ile üretmek için projeler geliştirmektedir. Ülkemizde de Savunma Sanayi Başkanlığımız geçmiş yıllarda YAKUT, ELEKTRON ve ATOM gibi projeleri başlatarak bu teknolojiyi en baştan yakalamaya yönelik önemli adımlar attı. Biz de bu desteği kullanarak, dünyada lider motor şirketleri ile aynı anda gerekli çalışmaları tamamladık ve bu teknolojiyi özgün motorlarımızın üretiminde kullanmaya başladık” şeklinde konuştu.

Ardından konuşan Savunma Sanayii Başkanı Demir, bu gibi projelerin Savunma Sanayii Başkanlığının görünmeyen yanı olduğu, bunun gibi ön plana çıkmayan birçok proje ile savunma sanayiimize destek sağladıklarını aktardı.

Açılışın ardından T625 helikopterine güç verecek TS1400 Turboşaft motorunun test alanı ziyaret edildi ve çekirdek motorun testi gerçekleştirildi.

Ülkemizin ilk millî helikopter motoru olacak bu motorun, deniz seviyesi maksimum kalkış gücü 1400 shp ve deniz seviyesi maksimum tek motor (30 sn.) gücü 1660 shp’dır. Turboşaft motoru, bu güç isterlerini karşılayacak şekilde çalışırken 20 bin ft servis tavanı ve 23 bin rpm şaft çıkış hızı koşullarını sağlayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile