Savunma Sanayisinde Yenilikçi Teknolojilere Ve Ileri Teknoloji Girisimlerine Yeni Fon

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir: 'Bu fonla amacimiz, savunma sanayimizin disa bagimliligini azaltmak kadar özellikle yenilikçi teknolojilere, dinamik genç kitleye girisim sermayelerimizin önünü açmak, onlara destek olmak' Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Cengiz Yavilioglu: 'Bu fon bir taraftan firmalara ölçek kazandirma, müsterilerini gelistirme imkani saglarken diger taraftan da girisim ekosisteminde farkindaligi artirarak yeni yatirimcilarin sisteme dahil olmasini saglayacak'.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Yenilikçi ve Ileri Teknolojiler Katilim Girisim Sermeyesi Yatirim Fonu ile savunma sanayisinin disa bagimliligini azaltmak kadar genç kitleye girisim sermayelerinin önünü açmayi hedeflediklerini belirterek "Fonla yerli ve milli üretim hedeflerinin desteklenmesiyle orantili olarak ithalati degil ihracati hedefleyen, sadece iç kullanimi degil önemli ölçüde dis pazari hedefleyen bir yola çikacagiz." dedi.

Demir, Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) Nuri Demirag Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen Yenilikçi ve Ileri Teknolojiler Katilim Girisim Sermeyesi Yatirim Fonu Imza Töreni'ne katildi.

Savunma sanayisinin dünyanin her yerinde teknolojinin lokomotifi oldugunu ifade eden Demir, Türkiye'de de bu alanda yapilan çalismalarin ticari alana uyarlanmasinda giderek daha basarili örnekler görüldügünü söyledi.

Demir, teknolojinin çok farkli boyutlara sahip olmasi sebebiyle is birligi ve birlikte is yapma kültürünün gelismesini zorunlu kildigina dikkati çekerek, "Bu baglamda, Baskanligimiz, sirketlerimizin, KOBI'lerimizin, arastirma kuruluslarimizin, üniversitelerimizin katilim ve destegini saglayarak sektörün kendi ekosistemini olusturmasinin temellerini atmistir." diye konustu.

2002 yilinin birçok alanda oldugu gibi savunma sanayisi için de bir milat oldugunu vurgulayan Demir, o dönem 60 civarinda olan savunma sanayisi projelerinin bugün 750'yi geçtigini bildirdi.

Demir, savunma sanayisinde 1500’den fazla firmanin faaliyet gösterdigi bilgisini vererek bu sirketler arasinda dünyada ilk 100’e giren birçok firma oldugunu dile getirdi.

Sanayinin bu yilin ilk çeyreginde yüzde 11,7, ikinci çeyreginde yüzde 40,5 büyümeyle Türk ekonomisinin büyümesine büyük etkide bulundugunu belirten Demir, sanayinin itici gücü konumundaki savunma sanayisinin de ülkenin kalkinmasina büyük katki saglamaya devam edecegini vurguladi. Demir, söz konusu verilerin yerli ve milli üretimin ülke gelecegi için ne kadar önemli oldugu hususunda önemli mesajlar verdigine isaret ederek, su degerlendirmede bulundu:

"Kamunun dogru yönlendirilmesi gerçekten çok önemli. Sadece ithal ikamesi degil, yeni teknolojilerin gelistirilmesinde de önemli bir rol oynamak durumdayiz. Bugün SSB, bir taraftan savunma sanayisinde yerlilesme hamlesini yürüterek disa bagimliligi azaltmak isterken bir taraftan da biz yeni teknolojileri, dünyada kimsenin yapmadiklarini yapmakla ilgili de projeler gelistirmek zorundayiz."

Demir, SSB himayesinde, Savunma Sanayi Teknolojileri AS (SSTEK) liderliginde, Vakif Katilim Bankasi, Ziraat Katilim Bankasi, Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi ortakligiyla bir yola çiktiklarini ifade ederek "Bu fonla amacimiz, savunma sanayimizin disa bagimliligini azaltmak kadar, özellikle yenilikçi teknolojilere, dinamik genç kitleye girisim sermayelerimizin önünü açmak, onlara destek olmak. Fonun faaliyetlerine bugün atacagimiz imzalardan sonra basliyoruz. Fonla yerli ve milli üretim hedeflerinin desteklenmesiyle orantili olarak, ithalati degil ihracati hedefleyen, sadece iç kullanimi degil önemli ölçüde dis pazari hedefleyen bir yola çikacagiz." dedi.

Demir, geçen ay gerçeklestirilen Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari’na (IDEF) da deginerek Türkiye’nin bu alandaki kabiliyetlerinin bir kez daha görüldügünü kaydetti.

- "Fon, yeni yatirimcilarin sisteme dahil olmasini saglayacak"

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Cengiz Yavilioglu da son 20 yilda savunma sanayisinde ciddi atilim gerçeklestirildigine isaret ederek yapilan atilimlar sayesinde kara, deniz ve hava araçlari basta olmak üzere, birçok ürünün diger ülkeler tarafindan talep edilir noktaya gelindigini söyledi.

Yavilioglu, Ekonomik Reform Programi çerçevesinde kurulmasi planlanan Saglik Endüstrileri ile Yazilim ve Donanim Endüstrileri baskanliklarinin da savunma sanayisini örnek aldigini bildirdi.

Gelecek vadeden, farkli bir bakis açisi sunan ve ticarilesme imkani tasiyan yatirimlara mutlaka sermaye destegi sunulmasi gerektigini vurgulayan Yavilioglu, Bakanlik olarak girisimcilerin finansmana erisimini kolaylastirmak için bir dizi adim attiklarini ve buna devam ettiklerini dile getirdi.

Yavilioglu, tanitilan Yenilikçi ve Ileri Teknolojiler Katilim Girisim Sermayesi Yatirim Fonu ile sektöre yeni bir soluk getirdiklerini ifade ederek "Bu fon bir taraftan firmalara ölçek kazandirma, müsterilerini gelistirme imkani saglarken diger taraftan da girisim ekosisteminde farkindaligi artirarak yeni yatirimcilarin sisteme dahil olmasini saglayacak." diye konustu.

- "Türk girisimlerinin ilk çeyrekte aldigi yatirimlar geçen yilin tamaminin 3,5 katina ulasti"

Yavilioglu, Türkiye'nin teknolojiyi odagina alan start-uplarda büyük bir potansiyele sahip olduguna dikkati çekerek su bilgileri verdi:

"2021'in ilk çeyreginde Türk girisimlerinin aldigi yatirimlar 508 milyon dolara ulasarak simdiden geçtigimiz yilin tamaminin 3,5 katina ulasmis oldu. Bu sirketlerin basari öykülerine baktigimizda, girisim sermayesi fonlarinin katkilarini da görmüs oluyoruz. Savunma sanayisindeki erken asama firmalarimiz da bu basariya ulasabilirler."

- "Katilim finans sektörü için kanun hazirlayip alt düzenlemeleri hayata geçirecegiz"

Katilim finans sektörünün son 5 yildaki istikrarli büyümesine deginen Yavilioglu, bu süreçte katilim finans kuruluslarinin aktif büyüklügünün 120 milyar liradan 503 milyar liraya, kullandirdigi finansmanin 72 milyar liradan 247 milyar liraya, sektörün öz kaynaklarinin 10 milyar liradan 32 milyar liraya, kuruluslarin finansal sektör içindeki payinin da yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseldigini bildirdi.

Yavilioglu, "Önümüzdeki dönemde stratejik öneme sahip katilim finans sektörü için müstakil bir kanun hazirlayip, alt düzenlemeleri de hayata geçirecegiz." ifadelerini kullandi.

???????- Fona katilan banka müdürlerinden degerlendirme

Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi Genel Müdürü Ibrahim Öztop ise söz konusu fona iliskin görüslerini yazili olarak bildirdi. Girisim sermayesi yatirimlarinin, ekonomilerde inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesi, verimliligin artirilmasi, istihdam yaratilmasi ve cari açigin azaltilmasi noktasinda önemli bir görev üstlendigini belirten Öztop, söz konusu fon sayesinde savunma sanayisi tarafindan da kullanilabilecek ticari katma degeri yüksek ve yüksek teknoloji odakli üretimi hedefleyen sirketlere sermaye yatirimi gerçeklestireceklerini kaydetti.

Vakif Katilim Genel Müdürü Ikram Göktas da girisim sermayeleri yatirimlariyla ülke kalkinmasini desteklemeyi ve uzun vadeli deger olusturmayi amaçlayan bu projeyi, Türkiye'nin millilesme politikasi dogrultusunda attigi en kiymetli adimlardan biri olarak gördügünü dile getirdi. Göktas, "50 milyon lira tutarinda kaynak sundugumuz fon sisteminin, savunma sanayisi alanindaki kritik teknolojik ihtiyaçlarimiz konusunda disa bagimliligimizi önemli ölçüde azaltacagina, ülkemizin bölgesel bir güç haline gelmesine degerli katkilar sunacagina yürekten inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Ziraat Katilim Genel Müdürü Metin Özdemir de fona 10 milyon lira kaynak saglayan kurumlardan biri olmanin gururunu yasadiklarini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile