Bursa Teknik Üniversitesi Yildirim Bayezid Yerleskesi’nde gerçeklestirilen ‘BTÜ Havacilik ve Savunma Günleri’ etkinliginde Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanliginin da destekledigi savunma ve havacilik sirketlerinden temsilciler, ögrencilerle bir araya geldi. Faaliyet alanlari ve ürünleri hakkin bilgi aktaran yetkililer, 3 gün boyunca sürecek seminerlerin sonunda ise katilimcilara, sertifikalarini da takdim edilecek.
Yapilan açilis töreninde konusan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Üniversitelerde normalde ögrencilerin kendi hedeflerini belirleyerek kendi aralarinda organize olmalari, amatör ruhla bir seyi meydana getirmeleri sahiplenmeleri ve ürün üretmeleri, son derece önemlidir. Armut pis, agzima düs seklinde hocalarin yapmis olduklari veya kurumlarin hazirlamis oldugu etkinlige katilmaktan ziyade, ögrenci kaynakli organizasyonlar çok daha hedefine uygun egitimin en önemli kanadini olusturmaktadir. Ögrencilerin staj görüsmeleri, is görüsmeleri, ayni zamanda firmalarla somut isbirlikleri, hocalarla projeler konusunda insallah güzel çalismalar olacaktir. Çünkü bu etkinlik, Ankara’dan gel 2 tane sunum yap seklinde bitmemelidir. Bu sadece göstermelik olan ön kismidir. Esas arka kisminda ögrencilerin bunu bir firsat bilip degerlendirmesi gerekiyor. Bir ASELSAN’a randevu alip gitmek mümkün degil. CEZERI ile görüsmeniz mümkün degil. Ancak bunun gibi firmalar ve kurumlar buralara gelip stant kurmuslar. Bunu ögrencilerin çok iyi degerlendirmesi gerekiyor” dedi.
Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoglu ise, “Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan milli uzay politikasi çerçevesinde 10 tane temel hedef verildi.
Bu hedeflerden bir tanesi de uzaya astronot göndermektir. Bunun disinda ay programi açiklandi. Bunlar senelerdir hayalini kurdugumuz programlardi. Artik bir uzay ajansimiz ve programimiz var. Bizim açimizdan önemlisi ise uzay farkindaligini olusturmak ve insan kaynaginin gelistirilmesiydi. Türkiye’de su anda uzay konusunda çalisan bütün arkadaslarin bir araya getirdigimiz zaman bin kisi sayabiliyoruz. Bunlara akademik olarak da çalisanlari kattigimiz halde bu sayi bu sekilde. Ancak yani basimizdaki Iran ve Israil’de ise bu sayi 5 bin 6 bin olarak bahsediliyor. Avrupa’ya gittiginizde ise 10 binlerin üzerine çikiyor. Bizimde bu alanda çalisacak insana ihtiyacimiz var” seklinde konustu.
Yogun programi nedeniyle video konferansla programa baglanarak ögrencilere seslenen Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, “Genç kardeslerimizin fikir ve projelerini hayata geçirmek için desteklenmeye ihtiyaç duyduklarini biliyoruz. Bu çerçevede üniversite topluluklari, kulüpleri ve dernekleri vasitasiyla ögrencilerle bulusmayi görev edindik. Temeli saglam, gelecege yönelmis bir savunma sanayii ekosistemi kurmak istiyorsak, güçlü Türkiye kurmak istiyorsak siz gençlerle bulusmak ve fikir alis verisinde bulunmak bizim için çok çok önemli. Üniversite hayatiniz boyunca geleceginizi sekillendirecek idealleriniz konusunda azim ve kararlilikla çalismalarinizi sürdürün. Bizler her daim sizin en büyük destekçiniz olmaya kararliyiz. Sizin yapacaginiz islerle Türkiye çitasini yükseltecek ve yüksek teknoloji alanindaki ilerleyisimiz sürecektir. Beyin gücü savunma sanayiimizin en önemli itici gücüdür. Bu yüzden iyi yetismis, kendine güvenen, idealist ve nitelikli insan kaynagi en büyük ihtiyacimiz” diye konustu.
Türkiye’nin savunma sanayi alaninda son yillarda önemli mesafe kaydettigini dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Baskan Vekili Metin Senyurt, “Gelismis bir savunma sanayii, güçlü bir ekonomi bagimsizligin en büyük garantisidir. Ülkemizde özellikle son dönemde bu alanda gerçeklestirilen çalismalar umut vericidir. Nitekim savunma sanayiimizin yerlilik orani yüzde 20’lerden yüzde yetmislere ulasmistir. Bilgem füze ve roket sistemleri, Atak helikopteri, Hürkus temel egitim uçagi ve insansiz hava araçlari gibi çok sayida projenin basariyla yürütülmesi bu alandaki kararliligi ortaya koymakta. 2013 yilinda hayata geçirdigimiz Bursa Uzay Havacilik Savunma Kümelenmesi (basdec) ile de firmalarimizin savunma sanayiinde gücünü artiracak yetenekleri gelistirmeyi ve kendimizi savunma sanayiinin önemli merkezlerinden biri haline gelmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.
Açilis konusmalarinin ardindan paneller için verilen arada, protokol üyeleri stantlari gezerek bilgi aldi.
Savunma Sanayisinin Kalbi BTÜ'de Atacak
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uzay, Havacilik ve Savunma Sanayi Toplulugunca düzenlenen ‘BTÜ Havacilik ve Savunma Günleri’ basladi. Türk havacilik ve savunma sanayi sirketlerinin katilimi ve Türksat AS’nin iletisim sponsorlugunda 5’incisi düzenlenen etkinlik 13 Mayis tarihine kadar devam edecek.