Malatya Parantez Dershaneleri rehber öğretmenlerinden Fatma Menevşe, SBS'ye girenlerin tercihlerini 1-8 Ağustos tarihleri arasında bireysel olarak ya da internet aracılığıyla yapacaklarını kaydederek, tercihlerin uzman kişiler tarafından yapılmasının önemine dikkat çekti.
Menevşe, "Neden uzman kişiler" sorusunu şöyle cevapladı: "Doğru tercih, doğru meslek hayat başarısında ciddi bir paya sahiptir. En büyük fonksiyonumuz bilgilendirmektir. Toplumumuzun büyük bir bölümü kulaktan dolma sözlerle bilinçsiz bir şekilde tercih yapmakta, bunun bedelini ağır bir şekilde ödemektedir. Bugünün popüler meslekleri popülaritesini her zaman koruyamayabilir. Bu nedenle biz bugüne göre değil tahmin edilebilir yarınları da tercihlerimize yansıtmaya çalışıyoruz."
Yanlış tercihten dolayı okulu bırakmak zorunda kalan gençlerin sayısının küçümsenmeyecek kadar çok olduğunu vurgulayan Menevşe, tercihlerde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak şunları belirtti: "Tercih yapılırken öncelikle tercih edilen okulun bir önceki yıl kazanan Son adayın genel başarı sırası ve yüzdelik diliminin ardından 1. yerleştirme taban puanları dikkate alınmalıdır. Tercih listesi hazırlanırken başka ilde sınava girmiş ama tercihini Malatya'daki okullara yapacak adaylar yüzdelik dilime göre tercih yapmamalı, SBS’de almış olduğu puanın 20 fazlası ve 20 eksiği yazılarak tercih listesi hazırlanmalıdır. Tercih listesi hazırlanırken en çok istenen, genel başarı sıranızın ve puanınızın biraz üzerindeki okulları, orta sıralara sizin sıranıza en yakın olan ve kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu okulları, Son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük, gelme ihtimali daha yüksek okulları yazmalı ki açıkta kalınmasın. Ölü tercihlere dikkat edilmelidir. Tercihler okula Son yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi ve taban puanına göre, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak yüksekten düşüğe doğru yapılmalıdır. Daha yüksek puanlı bir okulu alt tercihlere yazmak ölü tercih olacağından mantıklı bir seçim olmayacaktır. "
SBS’de Doğru Tercih Önemli
Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrencilerin istedikleri, hayal ettikleri okula gidebilmeleri için doğru tercih ve doğru yönlendirmenin çok önemli olduğu bildirildi.