Dünyada popüler olan Napolyon kirazı çeşidini daha bodur hale getirilmesi düşüncesinden hareketle yola çıktıklarını belirten Kepenek, Napolyon kirazından alınan gözlere çeşitli kobalt 60 kaynağından gamma ışını uygulaması yapılarak, genetik değişkenliğinin artırıldığını söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Kepenek, "Seçilen 8 çeşidin 3 kez gerçekleşen aşılama ile çekirdek boyutu, C vitamini oranı, renk, şeker miktarı erken ve geç olgunlaşma parametreleri açısından istenilen düzeye getirildi.
Böylece Napolyon kirazına göre, çekirdeği küçük, meyve çapının büyük ve rengi daha koyu olan tür elde edildi" dedi.
ÇİFTÇİ İÇİN BÜYÜK KAZANÇ OLACAK
Yrd.Doç. Dr. Kepenek, çiftçinin arazi kaybını önlemesi nedeniyle verimi artırabileceği ve erken meyve alabileceği bu yeni çeşidi tüm çiftçilere önerdiğini belirterek şunları söyledi: "Hacmi fazla olduğu için birim alana bilinen kiraz türünden daha az sayıda fidan dikiliyor. Bu da arazi kaybına sebep oluyor.İkincisi bilinen türlerin geç meyveye yatması. Oysa bizim elde ettiğimiz tür hem bodur hem de daha erken meyveye yatabiliyor. Bodur olmasından dolayı birim alana daha fazla yani 40 yerine 80 fidan dikip daha fazla ürün alıyoruz. Normal türlerin dikiminde 15-20 kilo ağaç başına ürün alıyorsak, yeni tür sayesinde iki katına kadar daha fazla ürün almış oluyoruz. Bizim buradaki yaptığımız çalışmayla bodur ve verimi yüksek çeşitler elde etmiş durumdayız. Bu çiftçi için büyük bir kazanç olacak. Erkencilik açışından verim açısından ve daha az su kullanması açısından daha büyük bir avantaj sağlamış olacak”
Sdü Verimi Yüksek Kiraz Çeşidi Üretti
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Kahraman Kepenek, yaptığı çalışmalar sonucu ağaç, dal ve yaprakları daha bodur, daha erken ve geç ürün verebilen, birim alanda verimi kalitesi daha iyi bir Napolyon kirazı çeşidi geliştirmeyi başardı.