İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar İbrahim Tekdemir ve Milletvekili Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel’in avukatları Ercan Kanar ve Baran Doğan duruşmaya gelirken, diğer avukatı Mahmut Alikaşifoğlu ise mazeret bildirerek mahkemeye gelmedi. Ancak mahkeme, bu mazeretin yargılamayı uzatma amacı güttüğüne vurgu yaparak avukatın mazeretini kabul etmedi. Duruşmada esas hakkındaki görüşü sorulan savcı Bilal Bayraktar, daha önce verilen mütalaalar kapsamında Tuncel’in terör örgütü üyesi olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunması sorulan avukat Ercan Kanar, müvekkili hakkındaki davanın milletvekili olduğu için durdurulması gerektiğini ifade etti.
Tuncel’e yönelik ciddi deliller olmadığını savunan Kanar, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.Avukat Baran Doğan, Başbakan ve siyasilerin yargıya müdahale ettiğini ileri sürdü. Doğan, “Başbakan ‘Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var’ dedi.
Polis orayı bastı.” dedi.
Avukatın bu sözlerinden sonra araya giren Mahkeme Başkanı Ömer Diken, “Bana kimse talimat veremez. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makam bize talimat veremez. Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nın sözleri onları bağlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti halkı adına yargılama yapıyoruz.” diye konuştu.
Avukat Doğan, “Siz halk adına karar veriyorsunuz. Benim müvekkilim halkın seçtiği biridir.” karşılığını verdi. Yargıtay Başkanı’nın sözlerini hatırlatarak, “Siyasilerin sözleri yargı kararına geçti bugünlerde.” dedi.
Bu kez duruşma savcısı Bilal Bayraktar ve üye hakim İbrahim Balık gülümseyerek, “Bize bir şey söyleyen olmadı” şeklinde konuştular. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de “Söyleseler de kabul etmeyiz” diye konuştu.
Buna karışı avukat Ercan Kanar da, “İnşallah emekli olduğunuzda sizinle konuşuruz.” dedi.
Mahkeme daha sonra duruşmaya karar için ara verdi. Ardından davayı karara bağlayan mahkeme, sanık İbrahim Tekdemir hakkında açılan davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.
Tuncel’in 'Yasadışı PKK silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlediğini belirten mahkeme, ‘suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri ve kastının yoğunluğunu’ dikkate alarak Tuncel’in 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Cezayı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yarı oranında artıran Mahkeme, Tuncel’in cezasını 10 yıl 6 ay hapse çıkardı. Cezanın ‘Tuncel’in geleceği üzerindeki olası etkilerini’ göz önüne alan mahkeme, son olarak cezayı 8 yıl 9 ay hapis olarak belirledi.
Mahkeme ayrıca Tuncel’in TCK’nın 53. maddesi kapsamında ‘Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına’ hükmetti. Mahkemenin yoksun bıraktığı haklar arasında ‘TBMM üyeliği, seçme ve seçilme hakkı’ da yer alıyor.Tuncel hakkında, hapis cezasını yattıktan sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar veren mahkeme, ‘verilen ceza miktarı, tutuklulukta geçirdiği süreyi’ dikkate alarak Tuncel için yurt dışına çıkış yasağı da koydu.
TAHLİYE GEREKÇESİ DEĞİŞMİŞTİ
Tuncel yargılandığı sırada 2007 yılında milletvekili seçilince mahkeme, Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca ‘milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği’ gerekçesiyle tahliye etmişti. Başsavcılık ise bu karara itiraz etmişti. Başsavcılık, Anayasa’nın 14. maddesinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü amaçlayan faaliyetlerin, yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında olduğunu ve istisna teşkil ettiğini belirterek, bu faaliyetlerin de TCK ve Terörle Mücadele Kanunu’nda gösterildiğini kaydetti.
Tuncel hakkında düzenlenen iddianamedeki sevk maddelerinin de bu kapsamda bulunduğunu ifade eden Başsavcılık, Tuncel’in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğunu vurgulamıştı. Tahliye gerekçesinin düzeltilmesi istenmişti. Bu talebi değerlendiren mahkeme, yasama dokunulmazlığıyla ilgili hükümle birlikte değerlendirme yapılması gerekirken maddi hata sonucu tahliye kararında bu değerlendirmenin yapıldığını belirterek, Başsavcılığın itirazını kabul etmişti. Mahkeme, Tuncel’in tahliye gerekçesini de ‘milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması’ şeklinde değiştirmişti. Tuncel yaklaşık 9 ay tutuklu kalmıştı.
MÜTALAADA 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ
14 Şubat 2008’de esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Tuncel’in suç tarihinde DTP delegesi olduğunu kendisine ait pasaport ile yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak Habur sınır kapısından Kuzey Irak’a geçtiğini, PKK/ Kongra- Gel silahlı örgütünün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak’taki kamplarında yapılan
PKK/KONGRA-GEL /PRD
Kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetle katıldığını anlatmıştı. 20 Ağustos 2004 yılında Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı 5 kasım 2006 tarihinde de Bağcılar DTP binasında PKK/Kongra-gel terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbari bilgiye istinaden yapılan aramada, sanığın Bağcılar DTP ilçe binasında toplantı yapıldığı sırada yakalandığını belirten savcı, “Sanığın PKK/ Kongra-Gel terör örgütü üyesi olduğunun, daha önce örgüt adına faaliyetlerde bulunan tanık İbrahim Çakmaz’ın mahkeme aşamasında değişmeyen ifade ve teşhisleri ile ve tüm dosya kapsamın ile anlaşılmıştır.” demişti. Savcı, Tuncel’in ‘Terör örgütü üyesi olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti .
Sebahat Tuncel'e Örgüt Üyeliğinden 8 Yıl 9 Ay Hapis
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.Mahekeme, Tuncel’e yurtdışına çıkış yasağı da koydu.