Sebahat Tuncel'in Cezasının Yargıtay Tarafından Onanması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin hakkındaki 8 yıl 9 aylık hapis cezasını onamasına ilişkin "Bizim açımızdan siyaseten yargı kararını vermiştir. Demokratik siyasetin önünü engellemek istemiştir" dedi.

Tuncel, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde 34 kişinin hayatını kaybettiği olayın 2. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programına katıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, İstanbul 10| Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği ''PKK silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasının onamasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuncel, hem davanın görüldüğü sırada hem de Yargıtay'a gönderildiğinde siyasi bir karar olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Kararın, hukuki olmadığını ileri süren Tuncel, "Avukatlarımız da bunun hukuken değil hep siyasi olarak ele alındığını ifade ettiler. Şimdi bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Biz hükümetten 'yargı bağımsızdır, bir şey diyemeyiz' açıklamasını bekliyoruz. Bizim açımızdan siyaseten yargı kararını vermiştir. Demokratik siyasetin önünü engellemek istemiştir" dedi.

Tuncel, demokratik siyasetin önünü açmak değil kapatmak üzerine karar alındığını savunarak, şöyle konuştu:
"Bundan sonra üstümüze düşen bugüne kadar inandığımız konularda mücadeleye devam etmektir. Biz siyaseti sadece parlamentoda yapmadık. Demokraside alternatifler tükenmez. Biz halkımızla siyasete devam edeceğiz. Türkiye halklarıyla özgürlük mücadelesine devam edeceğiz. Bundan sonra top parlamentodadır. Bu kriz bizim krizimiz değil, sistemin krizidir. Hukuki olarak da avukatlarımız bundan sonra ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaklar. Bir sonuç çıkmasını pek beklemiyoruz."
Bir gazetecinin, "Cezaevlerindeki milletvekillerinin serbest bırakılmasının gündemde olduğu bir dönemde bu cezanın nasıl yorumlanması gerektiği" yönündeki sorusunu Tuncel, şöyle yanıtladı:
"Kürt milletvekilleri cezaevinden çıkarılmıyor, aksine yenilerine zemin sunuluyor. Bu demek ki yalnızca bizimle sınırlı kalmayacak. Yargıtay'da daha başka dosyalar da devreye girebilir. Bundan kim kaybeder? Herhalde Sebahat Tuncel'in vermeyeceği bedel yoktur. Binlerce arkadaşımız cezaevindeyken bizim ceza almamızın bence bir anlamı yok. Türkiye siyasetinin ne kazanacağını sorarsanız. Çok da bir şey kazanamayacağı ortadadır. Türkiye'yi bir krize ve kaosa sürükleyeceği ortadadır."
Tuncel, davanın 24 Aralık'ta gündeme alındığını öğrendiklerini bildirerek, "Bağlantısı var mı yok mu onu bilmiyoruz? Türkiye'de yargının nasıl işlediğini biliyorsunuz. Son dönemlerde de nasıl olduğunu biliyorsunuz. Dolayısıyla yargı bağımsızlığından bahsetmek mümkün değil. Siyasal karar verilmediğinden bahsetmek mümkün değil. Siyaseten karar verilmiştir. Siyaseten de bizim bir cevabımız olacaktır" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile