Sebastopolis'teki Hamam ve Kilise Ortaya Çıkarılacak

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 22 yıl aradan sonra kazıların başladığı Sebastopolis Antik Kenti'ndeki Roma hamamının ve Bizans kilisesinin önümüzdeki yıllarda gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması hedefleniyor.


Kazı heyetinde yer alan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastopolis Antik Kenti'nde Tokat Müzesi yetkililerinin kontrolünde uzun yıllar sonra kazı çalışması yapıldığını söyledi.

"Roma hamamı" ve "Bizans kilisesi" olarak bilinen alanlarda temizlik çalışmalarıyla başlayan kazıların bir süre önce sona erdiğini belirten Ful, bu sezon, hamam yapısının mimari planını ve ısıtma sistemini ortaya çıkartabilmek amacıyla çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Kazılarda, hamamın ısıtma sistemine ait, kısmen tahrip olmuş, tuğladan yapılmış bölümler bulunduğunu anlatan Ful, "Önümüzdeki yıllardaki çalışmalarla hamam yapısının mimari planının tamamıyla ortaya çıkartılması, bölümlerinin tamamının tespitine yönelik çalışmalar yapılması planlanıyor" diye konuştu.

"Bizans kilisesi" olarak bilinen alanda yapılan çalışmalara da değinen Ful, şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmalar sırasında, güney apsis duvarının hemen dışında, toprağa gömülü şekilde, sırt üstü uzanmış vaziyette insan iskeleti ve yine aynı alanda taş sandık mezar içerisine yerleştirilmiş şekilde insan iskeleti bulundu. Daha sonraki çalışmalar ise Bizans kilisesinin mimari planını ortaya çıkartabilmek amacıyla güney, kuzey ve özellikle batı doğrultusunda yapıldı. Bu çalışmalar sırasında, kilisenin kuzey tarafında vaftizhane olarak düşünülen bir bölüm, orta nefinde yapılan çalışmalarda ise 'opus sectile' denilen, geometrik desenli, mermer taban döşemesi ve ambon kaidesi ortaya çıkartıldı. Gelecek yıllarda, kilise yapısının mimari planının tamamıyla ortaya çıkartılmasına ve bölümlerinin tamamının tespit edilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını hedefliyoruz."

- Sebastopolis Antik Kenti

Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastopolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz bölgesinin en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastopolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar ve afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.

Son olarak 1987-1991 yılları arasında kazı yapılan Sebastopolis Antik Kenti'nde, 22 sene aradan sonra, Tokat Müzesinin kontrolünde, Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful'un danışmanlığında kazı çalışması başlatılmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile