Sebin Cevizini Zirai Don Vurdu

Sebin Cevizini Zirai Don Vurdu

Giresun’un Sebinkarahisar ilçesinde yetistirilen tescilli Sebin cevizinin erken bahar zirai donu nedeniyle rekoltesinde düsüs yasanacagi belirtildi.

Konuyla ilgili açiklama yapan Sebinkarahisar Ziraat Odasi Baskani Muhlis Arslan, her geçen yil sebin cevizinde rekolte kaybi yasandigina dikkat çekerek “Geçtigimiz yillarda Sebin cevizinin rekoltesi 500 tonu bulurken, 2022 yilinda 300 tona düsmüstü. Bu yil da yasanan erken bahar donu nedeniyle bu rekoltenin 200-250 tona kadar düsecegini öngörüyoruz. Bu da elbette hem fiyatlara etki edecektir hem de taleplere cevap verilemeyecektir” dedi.

Sebin cevizinin büyük kisminin ilçede katma degeri yüksek mamullere dönüstürüldügünü de kaydeden Arslan, “Ince kabugu ve aromasiyla öne çikan ve yogun talep gören Sebin cevizi daha çok ilçede pestil ve köme de kullanilarak katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülüyor. Çiftçilerimizin önemli gelir kaynaklari arasinda yer alan Sebin cevizi, rekolte az olsa da fiyatiyla üreticiyi memnun ediyor. Henüz yeni sezon cevizlerin fiyati belli degil ama geçen sezonun ürünleri 130 ila150 TL civarinda satiliyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile