Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği Toplantı Salonu'nda, 'Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Meyve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu üyeleri toplantı sonunda ortak açıklama yaptı. Açıklamada, yüzde 100 katma değerle, yüz binlerce çiftçi ve ailesine geçim imkanı sağlayan, yaklaşık 250 bin civarında çalışanı, binlerce ziraat mühendisi ve başta nakliyeci, tohum, fide, gübre ve birçok alandaki tedarikçisi olmak üzere onbinlerce tedarikçiye iş imkanı sunan sektörün, devlet desteklerinden hak ettiği payı alamadığı dile getirildi.
"SALÇA SANAYİİ KENDİ HALİNE BIRAKILDI"
Sektör Kurulu Başkanı Ümit Güvenç, meyve sebze mamulleri sektöründe dünya ticaretinde, özellikle ilk 20'ye giren tek ürün olarak salça sanayinin öne çıktığını, bu sektörün ise tamamen kendi haline bırakıldığını dile getirdi.
Güvenç, şunları söyledi: "Bırakın sanayi domatesinin tonunda 34 euroları bulan AB'deki meslektaşlarımızın aldıkları destekleri hayal etmeyi, Uzakdoğu, Körfez, Rusya ve AB gibi tüm tüketicilerin dünyada en çok rağbet gösterdiği ürünü üreten Türk salça sanayicisi, doğru dürüst hammaddeye bile sahip olamamaktadır. Bazı firmalar tamamen yalnız başlarına kalmış durumda. Bu firmalar yeni üretim bölgelerinde bazı denemeler yapıyor, ancak yeterli destek bulamadıkları için bunlar münferit birer girişim olarak kalıyor."
Tarım Bakanlığı'nın sektörün en fazla ihtiyaç duyduğu havza bazlı teşvikleri bir türlü sağlayamadığını kaydeden Güvenç, "Üzücüdür ki havza teşviklerinde meyve sebze işleme sanayiinde önemli bir yer edinen salça, meyve konsantreleri, meyve suyu gerçeği henüz yer almıyor. Bu konuda bazı bakanlık bürokratlarının yapıcı çalışmalarını takdirle izliyoruz ancak sonuca gidiş oldukça yavaş." dedi.
TARIM BAKANLIĞI SEKTÖRE YÖN VERMELİ
Tarım Bakanlığı'nın domates ekimi ve üretimi, salça üretimiyle ilgili sektöre yön göstermesi gerektiğini ifade eden Güvenç, ayrıca şeftali, vişne başta olmak üzere tüm ham maddelerle ilgili envanter çalışması yaparak bir projeksiyon oluşturması gerektiğini dile getirdi. Sektörün gelişimi için büyük tarım şirketlerinin kurulabileceğine dikkat çeken Güvenç, bu şirketlerin borsaya açılabileceğini, ayrıca Körfez ülkeleri, AB ülkeleri ve ABD gibi ülkelerin yatırımcılarına çağrıda bulunulabileceğini belirtti.
Güvenç, meyve suyu sanayinin miktar bazında büyümeye geçerek ihracatını artırması gerektiğini vurguladı. Salça, meyve suları, meyve konsantreleri, reçeller, soslar, turşular, şarküteri tipi kurutulmuş küçük ambalajlanmış sebzeler, dondurulmuş meyve ve sebzeler, pastacılık sektöründe kullanılan glase meyveler, içecekler gibi ürünlerin hedef pazarlara satışının artırılabileceğini kaydetti.
"ÇİN, PAZARLARIMIZI ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞIYOR"
Sektör Kurulu Başkanı Ümit Güvenç, Çin'in 1 milyon ton salça üretimiyle Türkiye'nin içinde bulunduğu pazarları ele geçirmeye çalışmasının Türk tarımı açısından son derece tehlikeli olduğunu söyledi.
Güvenç, şöyle konuştu: "Her şeye rağmen 2010 sonu itibarı ile hala eski ihracat rakamlarımızı koruyarak, bir de bu sene yeterli miktarda olmayan salçamızla markamızı rafta devam ettirmeyi bekleyen alıcılarımıza ne cevap vereceğimizi, 2011'de düşebilecek ihracat rakamlarımız konusunda ne yapacağımızı bilmeden, kaderimize terk edilmiş bir halde Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili başvurularımızın somut sonucunu beklemekteyiz."
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile mevsimlik üretim dalgalanmalarının etkisinden arındırılarak, orta ve uzun dönem yol haritasına en çok ihtiyaç duyan sektörün meyve sebze mamulleri sektörü olduğunu kaydeden Sektör Kurulu Başkanı Güvenç, DİR ile ithal hammaddeyi her dile getirdiklerinde ise 'Tarım ölür' şeklinde vizyon içermeyen bir yaklaşımla karşılaştıklarına vurgu yaptı.
"Meyve sebze işleme sanayinde DİR'i öcü olarak gösteren bu görüş nedeniyle dünyanın en pahalı hammaddelerini ve ürünlerini üreten bir tarım sanayinde yaşıyoruz; bu da ihracat açısından sürdürülebilir değil" diyen Ümit Güvenç, şunları söyledi: "DİR bize, tarımımıza rekabetçi olmanın yolunu açar. AB'de milyar Euro yıllık cirosu olan sektör var. İtalyan firmaları hem kendi salçalarını üretiyor, hem de Çin salçasını paketleyip Afrika'ya ihraç ediyor. Ayrıca sanayi teknolojisini, makine ekipmanını bütün dünyaya satıyor. Oysa bizim sektör olarak ihracatımız salçalar, meyve suları, vs ürünlerimizin tamamı için sadece 1 milyar dolar. Bu ihracat rakamı, 40 milyon tonu aşan meyve sebze üretimi ve üstelik pazarların nerdeyse göbeğinde olan ülkemiz için gülünç bir rakam. Artık palazlanmaya başlayan markalarımızı, pazarda mevsimlik üretim düşüş çıkışlarından etkilenmeden koruyabiliriz. DİR ile fabrikalarımızı da 12 ay çalıştırabilmeliyiz."
Meyve Sebze Mamulleri sektörünün en önemli talepleri arasında, tüm meyve sebze mamullerinde sanayinin gerçek ihtiyacı olan özel tad, koku, aroma, kuru madde oranı (brix) ve varyetelerde hammadde yetiştirecek bir alt yapının oluşturulması olduğunu belirten Güvenç, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu durum için gereken tüm hallerde Dahilde İşleme Rejimi'ni özel mevzuata bağlı kalmaksızın otomatik olarak kullanmak, ambalaj gözetmeksizin ihracat iadeleri ile desteklenmesi ve Çin, AB, ABD her ülkenin bu sektörü önemlice desteklediğini görüp artık benzer uygulamalara geçme aşamasında olmalıyız. Tarım Bakanlığı'mızı da gerek envanterimiz, gerek projeksiyonlarımızı beraber belirleyeceğimiz, sektörümüzün, ihracatımızın baş savunucusu, DTM ile birlikte liderimiz, proaktif bir kuruluş olarak görmek istiyoruz."
Güvenç, 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılabilmesi için başta Tarım Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı olmak üzere, sektör temsilcileri olarak devletten daha fazla destek beklediklerini de
sözlerine ekledi.
ORHAN GENÇOĞLU: YETERLİ DESTEK ALAMIYORUZ
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekili ve Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu ise şunları kaydetti: "Sektörümüz 2011 için açıklanan ihracat desteklerinden en az yararlanabilecek olan sektör. Hâlbuki tüm dünyada gelişen ve gelişmekte olan ülkeler tarıma, özellikle tarımsal sanayiye en büyük destekleri sağlamaya devam ediyor. İhracata yeterli destek verilmesi halinde, özellikle tarımsal katma değer ve istihdama çok kısa sürelerde önemli artışlar getirecek altyapıya sahip olan sanayimiz yıllardır ihmal edilmektedir."
Gençoğlu, başta Ortadoğu olmak üzere, Rusya, Afrika ve AB ülkelerinin, meyve sebze mamulleri sektörünü besleyecek çok önemli pazarlar olduğunu anlattı.