Seçer, Kentteki Soför Esnafiyla Bir Araya Geldi

Seçer, Kentteki Soför Esnafiyla Bir Araya Geldi

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, belediyenin, kooperatiflerden farkla bir bakis açisiyla tasima hizmeti verdigini belirterek, "Biz toplu tasimayi bir ekonomik sektör olarak göremeyiz, bir kamu hizmeti olarak görürüz ve dengeleri kurarak bu hizmeti vermeye çalisiriz" dedi.

Baskan Seçer, 13 ilçede hizmet veren soför, minibüs ve halk otobüslerinin kooperatif ve odalarinin baskan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Kongre ve Sergi Sarayi Meclis Salonundaki toplantiya, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, Genel Sekreter Yardimcisi Tarik Irde ile Ulasim Dairesi Baskani Ersan Topçuoglu da katildi.

Toplantilarin istisare edebilmek adina önemli oldugunu söyleyen Seçer, “Diyalog varsa dag gibi sorunlar bir nokta haline geliyor. Eger diyalog yoksa, iletisim yoksa, taraflarin birbirinden haberi yoksa ya da gerçekler birinci agizdan aktarilmiyorsa, küçücük sorunlar dag gibi büyük hale geliyor. Bu sebeple insanlarla bir araya gelmek, konusmak, sorunlari çözmek ya da ortak çalisma alanlarinda fikir alisverisinde bulunmak her zaman için yararli diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Kentte ulasim hizmeti veren kooperatiflerin yasadigi sorunlarin çözüme ulasmasini sagladiklarini kaydeden Seçer, mevcut yasalara göre hareket ettiklerini vurgulayarak, “Genel anlamda mutlaka her kooperatifin, her bölgenin, hatta her hattin sorunlari olabiliyor bunlari zaman zaman benim de yaptigim katkilarla çözüme ulasmasini sagliyoruz. Bu kararlari alirken de bizim referans alacagimiz ya da sinirlarini asmayacagimiz yasalar vardir, mevzuatlar vardir. O mevzuatlar yasalar çerçevesinde biz bu kararlari almak zorundayiz” diye konustu.



“Bu kriz süresi içerisinde en çok dikkat çeken fiyat artisina maruz kalan akaryakit”

Son dönemlerde yasanan ekonomik süreçten tasima sektörünün de olumsuz etkilendigine vurgu yapan Baskan Seçer, “Olaganüstü sartlardan geçiyor ülke. Sadece tasimacilik sektörü degil, ekonomik alanda olan her sektör ve tabii ki bundan direk ya da dolayli tesir gören vatandaslarimiz var. Sizi ilgilendiren temel girdi maliyetleri mazot. En çok fiyat artisina maruz kalan emtia da akaryakit fiyatlari. Bu artislar hepimizin dengesini bozdu” seklinde konustu.



“Biz toplu tasimayi bir ekonomik sektör olarak degil, kamu hizmeti olarak görürüz”

Baskan Seçer, Büyüksehir Belediyesinin kooperatiflerden farkli bir bakis açisiyla tasima hizmeti verdigini hatirlatarak, sunlari söyledi: “Biz toplu tasimayi bir ekonomik sektör olarak göremeyiz, bir kamu hizmeti olarak görürüz ve dengeleri kurarak bu hizmeti vermeye çalisiriz. Bu fiyat dalgalanmalari dengelerimizi de altüst etti. Yani sizle bizim aramizda olan dengeleri de bozdu. Toplu tasima yaparken belediye otobüslerinin fiyatlariyla minibüsçü esnafinin, halk otobüsü isleten esnafin uyguladigi fiyatlar arasinda fark var. Bu Türkiye’nin her tarafinda böyle."

“Ögrenci dedigin senin evladin, torunun, oglun, yegenin. Yani hepimizin çocuklari”

Kooperatiflerin, Büyüksehir Belediyesinin toplu tasimada ögrencilere yönelik 1 TL’lik uygulamasini elestirdiklerini de animsatan Seçer, “Hep beraber konusulan en önemli konulardan bir tanesi de biliyorum bütün kooperatifler, özellikle ögrencinin yogun oldugu merkezdeki kooperatifler, ‘Baskan neden ögrencilere 1 liraya hizmet sunuyor. Bu dengeleri bozuyor’ diyor. Birinci agizdan beni dinleyin, rakamlari vereyim, tablo nedir, acaba ne yapmamiz gerekiyor? Birlikte karar verelim. Ögrenci dedigin senin evladin, senin torunun, senin oglun, yegenin. Neticede fayda sagladigimiz o insanlar. Yani hepimizin çocuklari” dedi.



“Bizim bir fiyat düzenlemesi yapmamiz gerekiyor”

İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan ile de konuyla ilgili görüstüklerinin bilgisini aktaran Baskan Seçer, “Toplu tasimada geldigimiz noktayi, yapmak istediklerimizi, planladiklarimizi kendisiyle paylastik. Pazartesi günü UKOME toplaniyor. Burada bizim bir fiyat düzenlemesi yapmamiz gerekiyor. Bu rakamlari kendisine takdim ettik ve gerekçelerini ortaya koyduk. Referanslari söyledik. Sizlerin de görüsme saglamaniz gerektigini de sizlere haber olarak gönderdim” diye konustu.

Baskan Seçer, UKOME’de verilecek kararin önemli olduguna vurgu yaparak, söyle devam etti: “UKOME’de dengeler, bizim yönetimimizde degisti. Biz belediye yönetimine geçince seçimlerden sonra. Bu bir siyasi karardir; dogrudur yanlistir simdi tartismayalim ama 31 Mart’a kadar olan uygulama 31 Mart’tan sonra yanlis olarak görüldü ya da yanlis oldugunu fark ettiler, tirnak içinde düzelttiler. Simdi bu dengelerde de bizim orada karar çikartabilmemiz için ’evet’ ya da ’hayir’ oyu vereceklerin bu meseleye siyasi olarak bakmamalarini sizin saglamaniz gerekiyor. Önemli bir ayrinti. Ben açik söyleyeyim; ‘Simdi belediyeyi sikintiya sokalim ya da vatandas karsisinda kötü adam pozisyonuna düsmeyelim, zammi onaylanmis bir kurum hüviyetinde olmayalim’ diye siz bunu reddederseniz bu siyasi bir karardir ama size sunulan dosyayi inceler, gelir gider dengelerine bakar, yasalara bakar, sizleri isin içine katar, minibüsçü esnafini, halk otobüsçü esnafi; ‘Bu rakamlar çok makul, hatta eksik ya da fazla. Sunu biraz düzeltiriz’ dediginiz noktada siz mantikli bir yaklasim sergiliyorsunuz demektir. Ama yapilan çalismanin kapagini kaldirmadan ‘hayir’ diyorsaniz ben derim ki siz art niyetlisiniz. O zaman is çikmaza girer.

“Vatandasimizi da kendinizi de düsünerek bir karar almanizi arzu ediyoruz”

Seçer, Büyüksehir Belediyesinin toplu tasimada uyguladigi mevcut fiyat tarifelerinin bilgilerini de paylasti. İçel’in gelir dagiliminda adaletsizligin yasandigi bir yer oldugunu hatirlatan Baskan Seçer sunlari söyledi: “Su anda mevcut yürürlükteki fiyatlarimiz 4.75 tam bilet, indirimli 3 TL, ögretmen 4.30, ögrenci 2 TL ve bir de abonman karti olan ögrencilere 1 TL. Biz buranin ögrenci kenti olmasini istiyoruz. Buraya ne kadar çok ögrenci gelirse burada halk kazanir, esnaf kazanir. Diger taraftan da İçel’in bir toplumsal gerçegi var. İçel Türkiye’de gelir dagiliminda adaletsizligin yasandigi 3 ilden biridir. Yani 10 lira kazanan da var. 10 kurus kazanan da var. Günlük simdi 10 kurus kazanan ailenin çocugu ne olacak? Hepinizin çocugu yok mu yani? Hatta minibüsümüz var çok sükür ama çocugu gönder bakalim Ankara’ya, Istanbul’a ya da Adana’ya, nasil okutacagim diye kara kara düsünürsün.”

“Bu çocuklar bizim gelecegimiz, bizim her seyimiz, bizim canimiz”

Ögrencilere sunulan hizmetler hakkinda da bilgi veren Baskan Seçer, “Simdi bu çocuklar bizim gelecegimiz, bizim her seyimiz, bizim canimiz. Ben olaya böyle de bakiyorum. Simdi ben 3,5 liraya yemek verirken o çocuklara, lokantaci esnafi ile falan mi rekabet ediyorum? Hayir, böyle bir sey yok” diye konustu.

“Bizde 28 bin 807 ögrenci kart sayimiz var”

Minibüsçü ve otobüsçü esnafinin sikayetlerinden dolayi kart sayilarini inceledigini ifade eden ve sayilar hakkinda bilgi veren Seçer, “28 bin 807 toplam kart sayisi. Bunun 4 bin 737’si abonman karti. Yani yaklasik olarak 24 bin 100 kisi, 2 liraya biniyor. 4 bin 737 kisi de 1 liraya biniyor. Tablo bu. Yani 7’de 1’i” dedi.



“2022 yili bütçesinde toplu tasimaya koydugumuz yakit bütçesi 244 milyon 632 bin lira”

Büyüksehir Belediyesinin toplu tasima hizmetinin fiyatlari hakkinda da konusan Baskan Seçer, sunlari söyledi: “2022 yili bütçesinde toplu tasimaya koydugumuz yakit bütçesi 244 milyon 632 bin lira. 5 aylik, mayis sonuna kadar bunun ne kadarini tükettik biliyor musun? 157 milyonu gitmis, geriye kalmis 87 milyon lira. Kalan 7 ayda bana 87 yetecek mi? Iste denge bozulmasi budur, bütçe bozulmasi budur, tablo bu.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile