‘seçim Dönemi ve Medya’ Konulu Seminer Düzenlendi

Radyo,Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, “Tek yönlü yayın yapmama, siyasal parti adaylarına eşit davranma vurgusu önemli, buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, seçim döneminde uyulması gereken yayın usul ve esasları ile Yüksek Seçim Kurulu’nun medya hizmet sağlayıcıları ilgilendiren kararları konusunda yayın kuruluşları bilgilendirmek üzere ‘Seçim Dönemi ve Medya’ konulu seminer düzenlendi.

İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının genel müdür, yayın yönetmeni ve haber müdürlerinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun yaptı.

Seçim dönemlerinde seçim dönemi dışındaki normal yayın sürecinden farklı bir yönetim süreci uygulandığını belirten Dursun, “Yurdumuz da yerel ve genel seçimlerin yönetimi ve denetimi 1950 yılından beri Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) elinde bulunmaktadır. YSK, seçim dönemlerinde seçimin sağlıklı geçmesi için bir dizi yasaklama ilke ve usuller gibi kararlar almakta. Bu karaların muhatap kuruluşlar tarafından uygulanması ve değerlendirilmesini istemektedir. Bu çerçevede görsel işitsel medya açısından bakıldığında seçim dönemi olarak ilan edilen dönemlerde medya mensuplarının uyması gereken yayın esaslarının ilkelerinin yeniden belirlenmesi YSK’ da bulunuyor” diye ifade etti.

Dursun, “Önceki seçim dönemlerine ilişkin YSK belli kararlar alarak, bu karaların uygulanmasını istemektedir. Geçtiğimiz günlerde YSK bir dizi kararlar aldı ve bunları resmi gazete de ve TRT kanallarında yayınladı. Bu çerçevede yayınlanan kararlardan bir kısmı doğrudan medya sektörünü ilgilendirmektedir. Bunların içerisinde özellikle ikisi çok önemli. 592 sayılı seçim dönemindeki siyasal reklamlara ilişkin kararlarla 605 sayılı seçim döneminde görsel işitsel medya mensuplarının uyacakları ilkeler esaslara ilişkin kararlar” diye konuştu.

YSK aldığı ilk karalardan birinin ülke genelinde yayın yapan kuruluşlar listesini yayınladığını ifade eden Dursun, “Aslında ülke genelinde yayın yapma kararı bizim 6112 yasa kapsamındaki kavramlara benzeyen bir kavram değildir. Biz karasal yayınları bildiğiniz gibi ulusal, yerel, genel olarak tasvip ediyoruz. Uydudan yayın yapan için uydu yayın diyoruz, kablodan yayın yapan için kablo yayın diyoruz. Oysa YSK’nun 298 sayılı yasa da ülke genelinde yayın yapan kuruluşların seçim dönemi başlamadan önce liste halinde yayınlanması şartı var. YSK bu çerçevede ulusal yayın yapan kuruluşlar ile uydudan yayın yapan kuruluşları ülke genelinde yayın yapan kuruluşlar olarak kabul edip bunları bir liste halinde yayınlamış bulunuyor. Bunun dışında bölgesel ve yerel yayın yapan kuruluşları da ayrı ayrı listelerde yayınlamış bulunuyor” şeklinde konuştu.

Ülke genelinde yayın yapan kuruluşların seçim döneminde yapacakları seçim dönemi ihlallerine ilişkin raporları YSK’nun gönderdiğini ve YSK tarafından sonuçlandığını kaydeden Dursun, “ RTÜK seçim döneminde ihlallerle ilgili sonuçlandırma durumunda değil sadece biz değerlendirme yapıyoruz. Değerlendirme ile birlikte YSK gönderiyoruz YSK bu dosyayı uygulayıp uygulamama noktasında sonuçlandırıyor” ifadesini kullandı.

YSK’nun sonuçlandıracağı dosyalar cezalar ile ilgili itiraz hakkının olmadığının altını çizen Dursun, “YSK’nun vereceği karalar kesindir. Dolayısıyla herhangi bir temyiz söz konusu değil” dedi.

Seçim döneminde en önemli hususun siyasal reklamlar olduğuna dikkat çeken Dursun, şunları dedi:
“612 yasa gereği seçim döneminde siyasal reklamlara da imkan tanınmıştır. Siyasal partiler ve adaylar reklam yapabiliyorlar buna ilişkin YSK siyasal reklamların nasıl yapılacağına ilişkin yayınladığı karar ile dilden süreye kadar pek çok düzenleme var. Yayın kuruluşu arkadaşlarımız seçim dönemi hususlarına dikkat etmesi gerekiyor”

Seçim dönemindeki normal yayınlarla ilgili özellikle adalet, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk, fırsat eşitliği ilkelerine uygun yayın yapma vurgusu yapan Dursun, “Tek yönlü yayın yapmama, siyasal parti adaylarına eşit davranma vurgusu önemli bunu özellikle dikkat etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'Gıda takviyesi ürünleri reklamı’ meselesinden rahatsız olduklarını belirten Dursun, şöyle devam etti:
“Sektör temsilcileri de çok büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bununla ilgili tüketici yasasında bir düzenleme yapıldı. Sağlık Bakanlığı ile ilgili yasada da düzenleme yapıldı. Gıda takviyesi ürünlerini tanıtımı veya reklamı konusunda yanlışlar şimdiye kadar olduğu gibi devam ederse ciddi sıkıntılarla yayın kuruluşları karşı karşıya kalabilir.”
Reçetesiz ilaçlarında reklamına dikkat çeken Dursun, şunları kaydetti:
“Biz yasamızda imkan tanımıştık. Reçetesiz ilaçların reklamı mümkündür ancak reçetesiz ilaç ve tedavilerin reklamı mümkün değildir. Reçete ile satılan bir ilaçların reklamı mümkün değildir. Eğer reçetesiz satılan bir ilaçsa bunun reklamı mümkün değildir. Bu reklamları yapanlar ile ilgili yeni yasayla birlikte habis cezası uygulanmaktadır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile