'Seçmen ekonomide muhalefete güvenmiyor'

The Economist'in analizine göre, Türkiye'nin büyük bir bölümü muhalefet partilerine ekonomiyi emanet etmekte gönülsüz.

The Economist'ten çarpıcı analiz: "Türkiye'nin büyük bölümü geçmiş krizlerde lekelenmiş bir sicili olduğunu düşündükleri muhalefet partilerine ekonomiyi emanet etmekte gönülsüz."

İngiltere'de yayımlanan haftalık ekonomi dergisi The Economist, son sayısında yayımlandığı analizde Türkiye ekonomisine ve yaklaşan genel seçimlere yer verdi. "Ekonomi, seçimde başlıca bir temas değil ancak soğutmaya büyük ihtiyacı var" spotunu kullanan dergi, AK Parti'nin 12 Haziran seçimlerinde üçüncü defa iktidarı elde etmesinin beklendiğini belirtti.

RAKAMLAR ETKİLEYİCİ

Analizde "On yıla yakın bir ekonomik başarının ardından birçok Türk, ekonomiyi, geçmişteki krizler lekesini taşıyan bir muhalefete teslim etmeye isteksiz" yorumu da yapıldı. "Rakamlar etkileyici" diyerek geçen yıldaki çok hızlı büyüme ve düşük tutulan enflasyona dikkat çeken The Economist, Merkez Bankası yeni Başkanı Erdem Başçı'nın düşük enflasyonla övünürken gemi sağlam olsa da her an bir fırtına patlayabileceğini kabul ettiğini de yazdı. Dergi şöyle devam etti: "Bu tür kaygılar, yaygın bir biçimde paylaşılıyor. Londra'da Goldman Sachs iktisatçısı Ahmet Akarlı, Türk ekonomisi konusunda uzun bir süre iyimser olsa da bu yılda "döngüsel tablo çirkin görünüyor, dengesizlikler birikiyor ve finansal kırılganlıklar büyüyor' diyor. Mali ve parasal teşviki, gerektiğinden fazla uzun bir süre sürdürme kararına işaret ediyor. Nonimal ücretlerdeki yıllık artışın yüzde 18'i bulduğunu, iç talebin yüzde 25 kadar büyüdüğünü ve kredideki artış yüzde 30-40 düzeyinde olduğunu tahmin ediyor. Bu tür rakamlar sürdürülemez gibi gözüküyor."

EKONOMİ SOĞUTULMALI

Buna karşın "O kadar sıcak bir ekonomiyi soğutmak kolay olmayabilir" değerlendirmesinin de yapıldığı analizde Merkez Bankası'nın sıcak parayı caydırmak amacıyla faiz düşürürken zorunlu karşılıklarını artırılmasını öngören pek alışılmamış bir politikayı benimsediğini ancak işe yaramadığı gibi göründüğünü öne sürdü. Analizde şu savlara da yer verildi: "Para Türkiye'ye akmaya devam ediyor, bu da parasal koşulları fazla gevşek kılıyor. Zorunlu karşılıkları daha da yükseltmenin, tüketici kredilerini yavaşlatmada yeterli bir etkisi olmayabilir. Ve başta Amerika olmak üzere zengin dünyada faizler yükselmeye başlarsa Türkiye birdenbire dış finansmanının kuruduğunu görebilir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile