Kendisine ait internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerine yönelik "tehdit" içeren ifadeler kullandığı iddiasıyla 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Sedat Peker, duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle hakkında çıkarılan zorla getirme kararı kapsamında ifade verdi.
Anadolu Adalet Sarayı'na avukatıyla gelen Peker, yargılamanın yapıldığı Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde savunmasını yaptı.
Kendisine ait olan internet sitesinde yeralan "sözde aydınlar çanlar ilk önce sizin için çalacak" başlıklı yazıyı kendisinin kaleme aldığını belirten Peker, bu sözleri yayınlamasında herhangi bir suç işlemeye tahrik kastı olmadığını savundu.
Peker, savunmasında şunları kaydetti:
"Tamamen eleştiri anlamında yazılmış sözlerdir. Bildiriyi medyadan öğrenince bu toplumda yer alan, yaşayan bir birey olarak içeriğine tepki duyduğum için bu kişileri uyarı amaçlı olarak söz konusu yazıyı ele aldım. Bu yazıyı yazarken de devletin herkesi koruma gücüne sahip olduğunu, bu koruma gücünün ortadan kalkması halinde toplumun her kesiminin zarara uğrayacağını düşündüm. Bildiriye imza atan kişiler yönünden bir gün kendilerinin de destek olduğu terör örgütleri başarılı olur, devleti işlemez hale getirirlerse o zaman bu devleti kuran bireylerle başbaşa kalacaklarını, o zaman bir kaos çıkacağını belirtmeyi gerekli duydum. Yazıyı kaleme alırken amacım devletin bekasının devam etmesinin ne denli önemli olduğunu, devletin varlığının bu bildiriyi imzalayan kişiler için de ne kadar önemli olduğunu dile getirmek amacıyla hareket ettim."
Peker, amacının sadece bir durum tespiti ve olası kötü senaryoların ele alınmasından ibaret olduğunu belirterek, "Ben hiç kimseye bir grubu hedef olarak göstermedim. Ayrıca hiçbir gruba da suç teşkil edecek bir talimatta bulunmadım. İddianameye konu yazı sadece bir düşünce açıklamasından ibarettir. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim eylemim düşünce özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.
Mahkeme, sanık Peker'in savunması alındığı gerekçesiyle hakkında bulunan zorla emrinin kaldırılmasına karar verdi.
Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesi, 13 Ekim'de görülen duruşmada, Sedat Peker hakkında duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle günsüz zorla getirme emri düzenlenmesine karar vermişti.
- İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 2016 yılı Ocak ayı içinde çok sayıda akademisyenin imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadele kapsamındaki uygulamalara yönelik eleştiriler içeren, "Barış için akademisyenler bildirisi" adlı bir bildiri yayınlandığı anlatılıyor.
Sanık Peker'in de kendisine ait internet sitesinde bu bildiriyi eleştiren bir yazı yayınladığı aktarılan iddianamede, bazı kişi ve kuruluşların yazının suç teşkil ettiği gerekçesiyle ihbarda bulunduğu, bazı akademisyenlerin de Peker'den şikayetçi olduğu kaydediliyor.
İddianamede, Peker'in "tehdit" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından 1 yıl 4,5 aydan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Sedat Peker'in 'Tehdit' Davası
Peker, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' üyelerini 'tehdit' ettiği iddiasıyla 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, hakkında bulunan zorla getirme kararı kapsamında ifade verdi Peker'in ifadesinden: 'Tamamen eleştiri anlamında yazılmış sözlerdir. Bildiriyi medyadan öğrenince bu toplumda yer alan, yaşayan bir birey olarak içeriğine tepki duyduğum için bu kişileri uyarı amaçlı olarak söz konusu yazıyı ele aldım'