Sedir Ormanları Kırmızı Karıncalarla Korunuyor

Kaş ilçesine bağlı Gömbe Yaylası ile Elmalı ilçesi arasındaki Çığlıkara sedir ormanları, kırmızı karıncalarla korunuyor.

Çığlıkara, 13 bin 65 dekar alan ile anavatanı Lübnan olan sedir ormanlarının dünyada en çok olduğu bölgelerden birisi. Bölgedeki sedir ormanları, zararlı böcek ve hastalıklara karşı kırmızı karıncalarla korunuyor.

Bolu'daki ormanlardan 1970'li yıllarda getirildiği sanılan kırmızı karıncalar, bin 850 metre yüksekliğindeki Sedir Tabiat Ormanı'na bırakılmış. Zamanla artan kırmızı karınca yuvalarının, 2007 yılında yapılan son incelemelerde 306 olduğu tespit edilmiş.

Bazılarının boyu 3 metreye kadar çıkan karınca yuvaları, genelde yıkılan ağaç kalıntılarında yapılıyor.

Elmalı Orman İşletme Müdürü Mehmet Ali Yazman, yaptığı açıklamada, kırmızı karıncaların çevresindeki 100 metre çapındaki alanda etkili olduklarını söyledi.

Havaların ısınması ile sedir yapraklarındaki yaprak kelebekleri, sedir kabuk böcekleri, tırtıllar, bitler ve böcek yumurtalarını yiyerek sedir ağaçlarına yaşam veriyorlar. Ağaçları gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde taşıyorlar'' dedi.

Kış mevsimini yuvalarında geçiren doğa savaşçılarının çok rahatsız edilmeleri halinde asit salgılayarak kendilerini koruduklarını anlatan Yazman, ''Artan ısı ile çalışma tempoları ve kendilerini koruma iç güdüleri artıyor. Salgıladıkları kokunun nefes açtığı, astım hastalığına iyi geldiği söyleniyor'' diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile