Seferihisar Ve Foça Yeşilleniyor

Geçen yıl Ağustos ayında, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey mevkiinde çıkan 1090 hektar orman alanının zarar gördüğü yangın sonrası bölgenin yeniden ağaçlandırılması çalışmaları devam ediyor

Geçen yıl Ağustos ayında, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey mevkiinde çıkan 1090 hektar orman alanının zarar gördüğü yangın sonrası bölgenin yeniden ağaçlandırılması çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda fidan dikimlerinde 20'ye yakın ağaç türü kullanılıyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, "Tüm ülkeyi üzüntüye boğan bu yangından sonra kamuoyuna bir açıklama yaptık, bir söz verdik. Yanan tüm orman alanlarının bir karışı bile başka amaç ve menfaatler için kullanılamaz. Yangının üzerinden 5,5 ay gibi bir zaman geçti. Yanan sahamız orada vatandaşlarımız, basın mensuplarımız veya ormana duyarlı kurum ve kuruluşlar istedikleri zaman yangın bölgesine giderek yapılan çalışmaları yerinde görebilir" dedi.
Teşkilat olarak yangından hemen sonra hasar tespit çalışmalarına başladıklarını anlatan Çiftçi, şöyle konuştu: "Bu yangında 607,5 hektar ağaçlandırma sahası ve 482,5 hektar koru ormanı olmak üzere toplam bin 90 hektar orman alanı zarar gördü. Yanan alanın bin 57 hektarlık kısmında çalışmayı bitirdik. Kalan 33 hektarlık kısma 330 kilogram tohum ekimi yapılarak doğal yolla gençleştirilmesi yapılıyor. Makineli toprak işlemesi yapılan bin 57 hektar alana Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli
Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında orman yangınlarına daha dayanıklı türlerin de yer aldığı 790 bin Kızılçam, 160 bin Fıstıkçamı, 260 bin Kara Servi, 35 bin Mavi Servi, 2 bin Zakkum, 5 bin Meşe, 3 bin Yalancı Akasya, 2 bin Kıbrıs Akasyası, 4 bin Defne, bin adet Sığla, bin adet Badem, bin adet Mantar Meşesi, bin adet Gladiçya olmak üzere toplam 1 milyon 265.000 adet fidan dikimi yapılıyor."
İbrahim Çiftçi, "Yanan alandaki tüm bu çalışmaların İzmir Orman Bölge Müdürlüğü İzmir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Seferihisar Orman İşletme Şefliği ve İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü'ne bağlı Gaziemir Ağaçlandırma Mühendisliği tarafından yapıldığını" söyledi.
Yanan bin 90 hektar orman alanındaki çalışmaların Şubat ayı sonunda bitirilerek tamamlanmasının hedeflendiğini anlatan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Yine aynı şekilde geçen yıl Haziran ayında Yeni Foça'da çıkan orman yangını sonrası ağaçlandırma çalışmalarımız aynı kararlılık ve azimle devam etmektedir. 108 hektar orman alanının zarar gördüğü yangın sonrası 74 hektarlık alanda makineli arazi hazırlığı yapılmış ve YARDOP projesi kapsamında; Kızılçam 24 bin 750 adet, Kara servi 12 bin adet, Mavi
servi 6 bin adet, Palamut meşesi 7 bin 850 adet, Saçlı Meşe 5 bin adet, Akçaağaç 5 bin adet ve Yalancı Akasya 2 bin adet olmak üzere; toplam 62 bin 600 adet fidan dikiliyor. Ayrıca, makineli çalışılamayan kısımlarda badem tohumu ve servi tohumu ekimi yapılıyor. Bu sahada da ağaçlandırma çalışmaları Şubat sonunda tamamlanacak."
Yanan her ağacın küllerinden yeniden doğacağını belirten Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilindiği gibi ormanlar insanlığa başta temiz hava ve oksijen olmak üzere bilim adamlarının çalışmaları sonucu ifade ettikleri 6 bin dolayında fayda sağlamaktadır. Bizim tek üzüntümüz bu faydanın dikeceğimiz 3-5 santimlik fidanların büyümesi için geçecek 40-50 yıl boyunca sağlanamayacak olmasıdır. İşte bu yüzden orman sevgisi ve bilincinin gelişmesi kalıcı olması için daha çok çalışmamız gerekiyor. Biz her zaman
olduğu gibi İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak okullarımız başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile iş birliğine hazırız, desteklerini bekliyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile