Şeftali Sularının Aroması Kepsut'tan

Sanayi kirliliğinden uzaklığı, temiz toprak yapısı ve havasıyla kendine özgü lezzeti bulunan Kepsut şeftalisinin, meyve sularının "aroma kaynağı" olarak kullanıldığı bildirildi.

Kepsut Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Ziyadoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin en önemli tarım ürününün şeftali olduğunu belirterek, farklı lezzetiyle ilgi gördüğünü ve tanındığını söyledi.

Temiz ve zengin mineral içerikli toprak yapısı, sanayi kirliliğinden uzaklığı ve havasıyla, Kepsut şeftalisinin, tat ve aroma açısından diğerlerine göre daha farklı olduğunu dile getiren Ziyadoğlu, ürünlerinin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde adeta marka haline geldiğini ve özellikle arandığını anlattı.
Farklı aromasıyla Bursa şeftalisinden daha kaliteli olduğuna inandıkları ürünlerinin bazı şeftali sularında "aroma kaynağı" olarak kullanıldığını bildiren Ziyadoğlu, "Meyve suyu üretiminde mutlaka bir miktar Kepsut şeftalisi ekleniyor. Şeftali suyunda istenen aromayı, kokuyu ve lezzeti Kepsut ürünüyle elde ediyorlar" dedi.

İlçede şeftali üretimini 2004 yılı öncesindeki konuma taşımak istediklerini anlatan Ziyadoğlu, şöyle devam etti:
"2002 yılında ilçemizde 450 bin şeftali ağacımız bulunuyordu. 2004'ün şubat ayında eksi 24 derecelere kadar düşen şiddetli donda şeftali ağaçları büyük zarar gördü. Ağaçlar köklerine kadar dondu. Ardından 2007 yılındaki kuraklıkta da ağaçlar kurudu. Bu olumsuzluklar ilçede şeftali dikilişini azalttı. Ağaç sayısı 80 bine kadar düştü. 2002'deki 22 bin tonun üzerinde olan ortalama üretim, 4 bin tona kadar geriledi. Son yıllarda Kepsut şeftalisine olan ilgi, çiftçiyi tekrar bu ürüne yönlendirdi. Bakanlıkça yürütülen projeler sayesinde 2010'dan bu yana şeftali ağacı sayısı 110 binin üzerine çıktı. Hedefimiz önümüzdeki birkaç yılda 200 binin üzerine çıkarmak."
- Şeftali festivali, süt şenliği oldu
Ziyadoğlu, şeftali üretimi konusunda çiftçiye her türlü desteği sağladıklarını vurgulayarak, "Pazarda ve manavda perakende olarak şeftalinin kilosu 2-2,5 liradan satılırken, Kepsut'ta bahçede toptan olarak bu fiyatlardan alıcı buluyor. Halen tanıtım eksikliğimiz var. Bilen tercih ediyor ancak bazı yerlerde bizim ürünlerimiz Bursa şeftalisi diye satılıyor" dedi.

Bakanlıkça yürütülen "Şeftali Bahçelerinde Entegre Projesi" kapsamında en az ilaç kullanımıyla en yüksek verim ve hastalıklara karşı etkili mücadelenin amaçlandığını belirten Ziyadoğlu, "75 dekar bir bahçemiz ve 300 civarında ağacımız bulunuyor. Proje bu bahçede ciddiyetle yürütülüyor. Pazarlarda bu proje kapsamında satılan şeftalilerde Bakanlığın barkodu bulunuyor" diye konuştu.

Ziyadoğlu, önceki yıllarda Kepsut'ta şeftali festivalleri düzenlendiği ancak üretimdeki azalmayla yerini süt şenliklerinin aldığını ifade ederek, üretimin artmasıyla gelecekte tekrar "Kepsut Şeftali Festivali" yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile